15 jautras idejas ģimenes kopābūšanai un ballītēm iekštelpās

Vakariem kļūstot tumšākiem un bērniem vairāk slimojot, daudz laika sanāk pavadīt iekštelpās, bet – ko pasākt, ja galda spēles jau apnikušas un arī mājās esošās rotaļlietas vairs neuzrunā? Te aizraujošas idejas, kas noderēs gan kopābūšanai ikdienā, gan ballītēm.
Aizrautīgas nodarbes dažādām gaumēm un vecumiem.

FOTO: Shutterstock.com

Aizrautīgas nodarbes dažādām gaumēm un vecumiem.

 

Populāras un jautras iekštelpu spēles gan bērnu ballītei, gan tumšajiem vakariem


Muzikālie krēsli 

Krēslus sakārto aplī, taču liek par vienu krēslu mazāk nekā ir bērnu. Skanot mūzikai, bērni staigā ap krēsliem. Kad to izslēdz, viņiem ātri jāatrod krēsls, kurā apsēsties. Pēc katras kārtas noņem vienu krēslu, līdz paliek tikai viens bērns.


Balonu balle

Uz papīra lapiņām uzraksta dažādas darbības vai izaicinājumus, sarullē un pirms balonu piepūšanas ievieto tajos. Bērni pārmaiņus spridzina balonus un pilda uz lapiņām rakstīto. Uzdevumi var būt visdažādākie – saistīti ar dejošanu, dziedāšanu, kādu darbiņu paveikšanu, joka izstāstīšanu u. tml.  


Dārgumu meklēšana

Izveido dārgumu karti ar norādēm, kas ved uz apslēptiem “dārgumiem” rotaļu istabā. Bērni var darboties kopā vai katrs atsevišķi, un, sekojot norādēm, meklēt apslēptos dārgumus. 

 

Limbo

Ar šo aktivitāti jautrība garantēta vienmēr! Uzstādi šķērsli, izmantojot slotas kātu vai garu stieni, ja nav, der arī kārtīgi nostiepta aukla vai lente. Bērni pēc kārtas vai arī vairāki reizē atliecas atmuguriski, lai, nepieskaroties šķērslim, izietu pa tā apakšu. Pēc katras kārtas šķērsli nolaiž zemāk. Nedrīkst pieskarties zemei ne ar rokām, ne ar dibenu. 

 

Twister spēle 

Klasiska ballīšu spēle. Uz grīdas ir novietots liels spēles paklājs ar krāsu apļiem sarkanā, zilā, dzeltenā un zaļā krāsā. Spēles vadītājs griež komandu pulksteni un spēlētāji pēc kārtas uz paklāja attiecīgi izpilda darbības. 


Piespraud ēzeļa asti 

Piekar pie sienas lielu ēzeļa attēlu bez astes. Katram bērnam aizsien acis, vairākas reizes apgriež ap savu asi un iedod rokā no papīra gatavotu ēzeļa asti, kurai piestiprināta lente. Dalībniekiem jāmēģina piespraust aste pareizajā vietā. 

 

Iekštelpu šķēršļu josla

Izveido šķēršļu joslu, izmantojot mēbeles, spilvenus, matračus un citus priekšmetus. Bērniem pēc iespējas ātrāk jārāpo zem, jālec pāri un jāpārvietojas pa trasi. 


Dārgumu medības

Izveido sarakstu ar priekšmetiem vai pavedieniem, ko bērni var atrast visā mājā. Nodrošini viņiem somu vai grozu, lai savāktu dārgumus. Gluži kā Lieldienās, kad mazie dodas paslēpto olu medībās.

Reklāma
Reklāma

 

Sastingšanas spēle

Skanot mūzikai, bērni brīvi dejo, taču, tiklīdz tā tiek izslēgta, visiem jāsastingst. Tas, kurš izkustas, spēli pamet. Pēc nelielas stinguma pauzes, atkal ieslēdz mūziku un turpina dejot līdz nākamajai pauzei. Uzvar tas, kurš spēlē paliek pēdējais. 


Karstais kartupelis

Bērni sēž aplī un, kamēr skan mūzika, cits citam padod “karsto kartupeli” (tā var būt jebkāda lieta). Kad mūzika apstājas, bērns, kuram rokās ir “karstais kartupelis”, izstājas no spēles. Uzvar pēdējais palikušais.

 

Papīra lidmašīnu konkurss

Kopā izveidojiet savas papīra lidmašīnas un sarīkojiet īstas sacensības. Izaicinājumi var būt dažādi, piemēram, attālums, precizitāte vai triki. Lai vēl interesantāk un krāsaināk, katrs savu lidmašīnu var izrotāt pēc sirds patikas. 

 

Uzmini skaņu

Vienam bērnam aizsien acis, bet cits ar kādu priekšmetu (piemēram, rotaļlietu, mūzikas instrumentu, koka karoti u. tml.) taisa skaņu. Bērnam ar aizsietajām acīm jāuzmin, kas ir dzirdamās skaņas avots. 


Radošā darbnīca

Izveido radošo darbnīcu ar visdažādākajiem materiāliem, piemēram, krāsainais papīrs, marķieri, uzlīmes, kādas dabas veltes utt. Bērni var izveidot paši savus šedevrus vai sekot vienkāršam amatniecības projektam. 

 

Mūmiju ietīšana

Vajadzēs tualetes papīra rulli un brīvprātīgo, kurš kļūs par mūmiju. Tad pārējiem pēc iespējas ātrāk jāietin “mūmija” tualetes papīrā. Ja ballītē ir vairāk bērnu, var sadalīties komandās un sarīkot sacensības, kurai komandai ātrāk būs gatava mūmija. 


Maisu sacīkstes

Ja ir pietiekami daudz vietas, var sarīkot sacīkstes ar maisiem, izmantojot lielas spilvendrānas vai kartupeļu maisus. Bērni iekāpj maisos un skrien/lec līdz finišam. 

 

Ideju autors: kidsclubbalvi.lv

Saistītie raksti