Kontatklēcas vai brilles bērniem: ko izvēlēties?

Ja bērnam jau agrīnā vecumā ir diagnosticētas redzes problēmas, ir svarīgi izvēlēties kādu no redzes korekcijas palīglīdzekļiem, jo ar to palīdzību tās var novērst. Tomēr nereti vecāki nonāk dilemmas priekšā, prātojot, kurš no risinājumiem atvasei būtu vispiemērotākais – kontaktlēcas vai tomēr brilles? Raksta turpinājumā optika METROPOLE optometriste Sarmīte Gžibovska dalās vērtīgos ieteikumos.
Bērniem un pusaudžiem, kuriem ir diagnosticētas kādas redzes problēmas, optiskā korekcija ir ļoti būtiska, lai acs spētu pareizi attīstīties. Turklāt nereti tieši ar kontaktlēcām to ir visvienkāršāk nodrošināt.

FOTO: Adobe stock

Bērniem un pusaudžiem, kuriem ir diagnosticētas kādas redzes problēmas, optiskā korekcija ir ļoti būtiska, lai acs spētu pareizi attīstīties. Turklāt nereti tieši ar kontaktlēcām to ir visvienkāršāk nodrošināt.

Lēcas un brilles bērniem ir piemērotas dažādos vecumposmos. Būtībā tas, kādu redzes korekcijas palīglīdzekli izvēlēties, ir atkarīgs no atvases. Kā liecina pasaules prakse, visbiežāk priekšroku kontaktlēcām tiek dota pusaudžu gados – ap 13 gadu vecuma. Optika METROPOLE optometrista Sarmīte Gžibovska uzsver, ka tas gan ir atkarīgs no bērna ikdienas un hobijiem. Piemēram, ja tiek apmeklēta mākslas vingrošana, iespējams, lēcas droši var nēsāt arī 6 gadu vecumā.

 

“Bērniem un pusaudžiem, kuriem ir diagnosticētas kādas redzes problēmas, optiskā korekcija ir ļoti būtiska, lai acs spētu pareizi attīstīties. Turklāt nereti tieši ar kontaktlēcām to ir visvienkāršāk nodrošināt,” norāda speciāliste.

 

Taču, neraugoties uz to, ka ir izvēlētas lēcas, mājās tāpat ir jābūt arī brillēm. Brilles bērniem ir pieejamas plašā klāstā, tomēr, lai izvēlētos piemērotākās – jāsāk ar vizīti pie optometrista vai acu ārsta, jo būs nepieciešama recepte. Optika METROPOLE salonos tiek piedāvāti kvalitatīvi un pasaulē atzītu zīmolu briļļu ietvari bērniem. Dodoties tos pielaikot, gan bērnam, gan vecākiem ir jābūt labā noskaņojumā, pretējā gadījumā īsto briļļu izvēlēšanās var kļūst par neiespējamo misiju.


Kas jāzina par kontaktlēcām? 


Foto: Pexels.com / Pavel Danilyuk

 

Lai kontaktlēcu lietošana nesagādātu nekādas grūtības vai komplikācijas, primāri pašam bērnam ir jābūt gatavam tās lietot, nebaidoties pieskarties savām acīm. Ja vecāki ir lēmuši par labu šim redzes korekcijas palīglīdzeklim, iesakām apmeklēt optometristu. Sarunas laikā speciālists pastāstīs par pareizu kontaktlēcu kopšanu, kā arī izskaidros, kādas ir to galvenās priekšrocības un trūkumi. Iepējams, profesionāļa konsultācija palīdzēs pieņemt pareizo lēmumu.

 

Reklāma
Reklāma

Vēl pirms bērns ir sācis lietot lēcas, arī neiztikt bez optometrista vai oftalmologa konsultācijas. Pats būtiskākais ir pārbaudīt acu stāvokli, jo šo redzes korekcijas palīglīdzekli drīkst izvēlēties tikai tādā gadījumā, ja nav nekādu slimību. Tāpat arī gadījumā, ja ziedputekšņi izraisa alerģisku reakciju, tajā periodā būtu jāizvairās no lēcu lietošanas. Vēl vizītes ietvaros speciālists norādīs atbilstošās dioptrijas, lēcu izmēru, materiālu un veidu. Ir pieejamas gan mīkstās, gan cietās lēcas. Mīkstās var nēsāt vienu dienu, divas nedēļas, mēnesi vai pat trīs. Pats būtiskākais – lai bērns justos pēc iespējas komfortablāk. 
 

Kontaktlēcu pareiza lietošana 

Tas ir tikai normāli, ja, pirmo reizi ievietojot acīs lēcas, var būt satraukums par nezināmo, kas sagaida. Tieši tāpēc optometrists vizītes laikā demonstrēs vairākus veidus, kā tās ielikt acīs un arīdzan izņemt. 


Ne mazāk nozīmīgs faktors ir acu aizsardzība no kaitīgajiem UV stariem. Lai gan lielākajā gadījumā kontaktlēcu jau ir iestrādāts UV filtrs, jāatceras, ka tas pasargā tikai noteiktu daļu, nevis visu aci. Plakstiņus, kā arī ādu ap acīm vislabāk var aizsargāt ar saulesbrillēm. 


Vai kontaktlēcu popularitāte turpina pieaugt?

Iezīmējas diezgan skaidras tendences par to, ka katru gadu arvien vairāk cilvēku gan Latvijā, gan pasaulē izvēlas dot priekšroku kontaktlēcām. Jāteic, ka pamazām tiek kliedēts arī mīts par to, ka lēcas ir piemērots risinājums tikai cilvēkiem ar nelielām dioptrijām, jo ar to palīdzību ir iespējams koriģēt ne tikai astigmātismu, bet arī presbiopiju jeb tālredzību, kas rodas, sasniedzot aptuveni 40 gadu vecumu.  

 

Lai gan pieprasījums pēc kontaktlēcām aug, tomēr arī bērnu brilles joprojām nav zaudējušas savu aktualitāti, un dažkārt tās pat ir labāks vai ieteicamāks risinājums. 
Nav viena labāka redzes korekcijas palīglīdzekļa, jo gan lēcas, gan brilles bērnam var sniegt kā ieguvumus, tā arī jārēķinās ar trūkumiem. Viss ir atkarīgs no atvases vēlmēm, vajadzībām un ikdienas ritma.

 

Gan lēcas, gan brilles bērniem plašā un daudzveidīgā klāstā ir pieejamas optika METROPOLE salonos. Zinošie speciālisti un atsaucīgie konsultanti palīdzēs pieņemt pareizo lēmumu – ar patiesām rūpēm par Tava bērna redzes veselību!

Saistītie raksti