Kā izvēlēties pareizo briļļu rāmi mazam bērnam?

Ja brilles nepieciešamas skolas vecuma bērnam, ir skaidrs, ka galvenokārt nāksies pirkt tās, kuras būs noskatījis pats valkātājs. Mazāka bērna vēlmes vēl nebūs pakļautas sociālo grupu noteiktām tendencēm, un briļļu izvēle lielākoties paliks vecāku ziņā. “Vai rāmim ir nozīme, lai izrakstītās brilles tiešām izkoriģētu redzi?” “Mammamuntetiem.lv” jautā kāda lasītāja.
Briļļu rāmju formai nebūs ietekmes uz redzes korekciju, taču svarīgs faktors ir pareizais ietvara izmērs.

FOTO: Shutterstock.com

Briļļu rāmju formai nebūs ietekmes uz redzes korekciju, taču svarīgs faktors ir pareizais ietvara izmērs.

Mūsdienās arī maziem bērniem paredzēto briļļu rāmju stendi optikās ir bagātīgi un katrs var atrast patiešām skaistākās un bērna sejiņai piemērotākās brillītes. Kā saka Latvijas Universitātes lektore un optometriste Anete Petrova, briļļu rāmju formai nebūs ietekmes uz redzes korekciju, taču svarīgs faktors ir pareizais ietvara izmērs: “Pirmsskolas vecuma bērniem tam ir ārkārtīgi būtiska nozīme. Ja izvēlēts ietvars, kas ir par šauru, tas nošļūk pa degunu uz leju un briļļu lēcas vairs neatrodas tuvu acīm, kur tām jābūt, lai pildītu savu uzdevumu. Protams, līdz ar to nenotiek šo briļļu vajadzīgā terapeitiskā darbība, jo bērns neskatās tām cauri.” 
Iegādājoties bērnam jaunas brilles, speciāliste iesaka pavērot, vai mazais kādā brīdī nesāk skatīties pa maliņu pāri briļļu ietvaram. Skatienam jābūt tieši cauri briļļu lēcas centram! 

Tāpat nedrīkst aizmirst, ka bērns izaug ne tikai no apģērba vai apaviem, bet arī no briļļu ietvara un ar laiku tas kļūst par mazu. 

Īpaši svarīgi sekot līdzi šim ir tad, ja bērnam izrakstītas bifokālās brilles, kad vienā lēcā ir lodziņi gan tālumam, gan tuvumam. “Gadās redzēt piemērus, kad ir neatbilstošs izmērs briļļu rāmim vai nav sekots līdzi un bērns jau izaudzis – rezultātā brilles var būt tik zemu uz deguntiņa, ka bērns netrāpa skatienu vajadzīgajā lodziņā un lasa ar tālumam paredzēto lēcas daļu,” atklāj optometriste un piebilst, ka optikas salonos vienmēr ir pieejams optometrista asistenta padoms, un viņš ieteikts piemērotākos ietvariņus tieši tavam bērnam.

 

Reklāma
Reklāma

Pērkot brilles, lūko, lai...

...tās balstās tikai uz ausīm un uz deguna,
...nespiež deniņos, 
...nesēž uz vaigiem un nekrīt nost jeb nenošļūk līdz pus degunam,
...briļļu rāmis nav platāks par seju. Nesamērīgi garas brilles būs smagākas, īpaši, ja lēcām lielas dioptrijas.

Saistītie raksti