Gudrības, kā ģērbt bērnu pavasarī

Sen gaidīts, nu sagaidīts – pavasaris nudien ir klāt! Bet ne velti vecmāmiņas teic, ka pavasaris ir tik viltīgs! No rīta vēl ziemīgi vēss, varbūt kādu peļķi klāj ledus, bet pēcpusdienā saulīte tik silti silda, ka gribas noņemt kā cepuri, tā cimdus! Kā ģērbt bērnu pavasarī, lai saaukstēšanās, nosalšana vai pārkaršana ietu secen?
Pavasarī sakaršana un sasvīšana noteikti nenāk bērna veselībai par labu, tāpēc jāpārdomā, kā ģērbt bērnu apstākļos, kad no rītiem ir vēss, bet dienas vidū jau silts.

FOTO: Publicitātes foto

Pavasarī sakaršana un sasvīšana noteikti nenāk bērna veselībai par labu, tāpēc jāpārdomā, kā ģērbt bērnu apstākļos, kad no rītiem ir vēss, bet dienas vidū jau silts.

Rakstu sēriju “Aktīvs pavasarī!” atbalsta HUPPA.

 

Sīpoliņa princips

Pavasaris ir klasisks starpsezonas gadalaiks, kad ir ļoti svarīgi piemēroti apģērbties. Šajā laikā, kad ir te karsts, te pūš vēss vējš, ļoti svarīgi ir izvairīties no pārkaršanas un sasvīšanas. Tāpēc ideāli piemēroti ir ģērbt bērnu kārtiņās, piemēram: kokvilnas krekliņš, flīsa vai kokvilnas jaciņa un starpsezonas jaka. No rīta, kad laiks ir ap nulle grādiem, šādi bērnam būs gana silti, bet dienā, kad termometra stabiņš pakāpsies jau ap 10-15 grādiem apakšējo jaciņu var novilkt nost. Ja laiks ir bez vēja un kļūst jau siltāks, var dzīvoties tikai plānajā jaciņā. Tāpēc der ievērot principu – labāk vairākas, bet plānas kārtas, nekā viena un bieza. Tad tās var pēc vajadzības kombinēt!

 

Padomāt par mitrumizturīgu apģērbu 

Marts, aprīlis un maijs noteikti ir tie mēneši, kad varam gaidīt daudz un dažādus nokrišņus vienlaikus ar diezgan vēsu gaisa temperatūru. Tāpēc mitrum izturīgas virsdrēbes mazajiem pasaules pētniekiem ir tik ļoti nepieciešamas. “Nekāp, nelec, neaiztiec" – ja bērnam pastaigas laikā nākas visu laiku aizrādīt, lai tikai mazais nesaslapinātos un nesaaukstētos, prieks no pastaigas ir visai mazs. 

Jaka un bikses vai kombinezons, kas nelaiž cauri mitrumu, mitruma izturīgi zābaciņi – tas viss nepieciešams, lai baudītu pavasari bez raizēm. 

Nereti par atbilstošu jaku tiek padomāts, bet par biksēm – piemirsts. Tomēr mazi bērni aktīvi kāpj, lēkā, šļūc pa slīdkalniņiem un rāpjas kokos – ja kājeles samirkst, viss prieks vējā un jādodas mājās… 

 

  • Kā zināt, vai bērnam ir auksti?

Laba metode, kā pārbaudīt, vai bērnam nav karsti vai auksti, ir pataustīt aiz skausta. Nav labi ne tas, ka bērns nosalst, ne tas, ka pārkarst, tomēr pārkaršana var nākt vairāk par ļaunu, atzīst pediatri.

 

Reklāma
Reklāma

Kamēr vēl vēss – atcerieties par mitruma izturīgiem cimdiņiem

Niansēm apģērbā ir ļoti liela nozīme un pavasarī ir ļoti svarīgi parūpēties par sezonai atbilstošām pārējām apģērba detaļām. Pavasarim noteikti nebūs piemērota ziemas cepure un šalle – ir risks, ka mazais sasvīdīs, kas nepavisam nav vēlams! 

Noteikti, mainot sezonas kārtu, jāpārskata, vai bērnam ir atbilstoša šalle, cimdiņi, piemēroti apavi un cepure. 

Ja šķiet, ka cepurīte ir pārāk plāna, bet laiks ir vējains, lieku reizi var lietot kapuci (lieliski, ja virsdrēbēm tāda ir. Un Huppa apģērbi ir īpaši arī ar to, ka tiem ir kapuces!)

 

Praktiski padomi 

  • Pavasarim vispiemērotākais būs starpsezonas apģērbs, kas pasargā kā no vēja, tā lietus.
  • Pavasarī ļoti svarīgi ir mitrumiztirīgi un sezonai atbilstoši apavi.
  • Ja bērnu no rīta uz dārziņu vedat ar auto, nav nepieciešams viņu ļoti silti saģērbt, ja dienā paredzēts siltāks laiks.
  • Ja bērns iet dārziņā, vēlams mazo nodrošināt ar rezerves apģērbu – piemēram, biksēm vai cimdiem.
  • Bērniem parasti patīk nēsāt lietussargus, bet no lielām lītavām un samirkšanas mazo tas nez vai pasargās.

 

------ 

Reklāmas informācija

 

Saistītie raksti