TOP 10 pastaigu takas pavasarīgām pastaigām ar ģimeni

Ko iesākt, kad saule nokausējusi sniegu un aicināt aicina laukā, bet telpās kļūst par šauru? Doties pavasarīgā pastaigā ar ģimeni! Pastaiga vai pat neliels pārgājiens ne vien nāks par labu veselībai, bet ir arī lielisks veids, kā ģimenei pavadīt laiku kopā. Esam apkopojuši 10 lieliskas pastaigu takas, kur izskraidīties un smelties enerģiju.
Pavasaris ir kā radīts dabas taku izzināšanai!

FOTO: Publicitātes foto

Pavasaris ir kā radīts dabas taku izzināšanai!

Rakstu sēriju “Aktīvs pavasarī!” atbalsta HUPPA.

 

Lai pastaiga vai pārgājiens nesagādā nepatīkamus pārsteigumus, tam vēlams rūpīgi sagatavoties, īpaši, ja ģimenē ir mazāki bērni. 

  • Sagatavojiet līdzi ņemamās uzkodas. Vai tās ir maizītes, pašu gatavoti batoniņi vai cepumi, iesaistiet to tapšanā arī bērnus.
  • Parūpējieties par dzērieniem – aktīvi kustoties noteikti gribēsies padzerties!
  • Iesaistiet plānošanas procesā bērnu – izpētiet Latvijas karti un noskaidrojiet, uz kuru pusi atrodas jūsu izvēlētais galamērķis, kādā vēsturiskajā novadā tas atrodas.
  • Pārdomājiet apģērbu, ko vilksiet. Latvijas pavasaris ir ar ļoti mainīgiem laika apstākļiem – te spīd spoža, silta saule, bet jau nākamajā brīdī līst, pūš vējš vai pat snieg sniegs!
  • Paņemiet līdzi rezerves apģērbu – pat ja šķiet, ka to nevajadzēs, labāk ielikt līdzi lieku zeķu pāri.

 

1.Līgatnes dabas takas

Viens no iecienītiem ģimeņu galamērķiem ir Līgatne. Līgatnes dabas takās iespējams gan izskrieties un saelpoties svaigu gaisu, gan iepazīt Latvijas savvaļas dabu – dzīvniekus, putnus un augus. Takas stiepjas gar Gauju, 4-5 km garumā, ar atšķirīgām grūtības pakāpēm (ir gan augsnes un grants segumi, gan koka kāpņu posmi). Pastaigas laikā var novērot dažādus savvaļas dzīvniekus un putnus. Dabas un meža dzīvnieku apskatei nepieciešamas vidēji 2-3 stundas. Ieeja par maksu. Sīkāka informācija pieejama šeit.

 

2. Kubeseles dabas un vēstures taka 

Krimuldas novadā, gleznainā vietā netālu no Turaidas un Raganas atrodas Kubeseles dabas taka. Piemērota vieta, kur izstaigāties ģimenēm arī ar mazākiem bērniem, kas paši jau skrien kājiņām. Takas garums apmēram 4 kilometri. Taka ved gar Kubuseles alu – pa ceļam bērniem patiks tajā ielīst! Tāpat pa ceļam atradīsiet Lielo Velna akmeni. Takas sākums ir no Krimuldas baznīcas, kur var arī novietot auto. 

 

3. Carnikavas promenāde

Carnikavas promenāde ir samērā nesen izveidota pastaigu vieta Carnikavā. Taka ar cieto segumu apmēram 2 kilometru garumā ved cauri priežu mežam līdz jūrai – ērta pastaigas vieta arī vecākiem ar ratiņiem. Ģimenēm ar mazajiem tipinātājiem jārēķinās, ka būs jāmēro ceļš arī atpakaļ – kas parasti ir garlaicīgāks nekā turpceļš. Lai iedvesmotu promenādes apmeklētājus dzīvot veselīgāk, takas garumā ir izvietota informācija ar aicinājumu vingrot dabā.

 

4. Taka pie Sietiņieža

Sietiņiezis ir baltā smilšakmens atsegums, kas atrodas Vaidavas pagastā Vidzemē. Tas ir lielākais baltā smilšakmens atsegums Baltijā, apmēram 15 metru augsts un 400 metru garš. Gar šo iezi vijas labiekārtotā dabas taka, kas ir lokveida un tās apskatei nepieciešamas apmēram 45 minūtes. Te pavērsies lielisks skats uz Gauju un Gaujas senleju, gājēji varēs izkāpelēties pa trepēm, kā arī piesēst un apēst līdzi paņemtās uzkodas. Tas noteikti būs izzinošs pārgājiens! 

 

5. Dabas taka Ropažu novadā, dabas liegumā “Lielie Kangari”

Ropažu novadā ir pieejamas vairākas dabas takas, tomēr šoreiz vēlētos izcelt tieši taku, kas atrodas “Lielajos Kangaros”. Te dabas mīļotāji var uzkāpt 33,5 metru augstā skatu tornī, no kura var redzēt pat Rīgu! Izbūvēta 2 kilometru gara dabas taka gan ar informatīvajiem stendiem, gan veselības stendiem. Uz katra stenda ir vingrinājumi, kuri noderēs, lai izkustinātu visus muskuļus.

 

Reklāma
Reklāma

 

6. Kokneses dabas taka

Kokneses dabas takas ar kopējo garumu 5,65 kilometri vijas gar Pērses un Daugavas krastiem. Taka piemērota ģimenēm ar bērniem un īpašu to padara ūdens tuvums. Pastaigā pa dabas taku var doties no jebkuras vietas, bet ir ieteikums pastaigu sākt no muižas laikos akmens kaltiem vārtiem. Ejot cieši blakus Daugavas tecējumam, nonāksiet Likteņdārzā.

 

7. Tērvetes dabas parks

Tērvetes dabas parks ir lieliska un klasiska vieta pastaigām ar bērniem! Teritorija ir ļoti plaša, un katrā apmeklējuma reizē var atklāt ko jaunu. Pasaku mežā apmeklētājus priecē koka skulptūras, bet atrakciju laukumā atradīsiet izstaigājamas šķēršļu takas. Mazie varēs izskraidīties pa koka pili un maldīties labirinta ceļos. Laukumā iekārtota arī atpūtas vieta ar soliem, galdiem un nojumi; iespējams baudīt līdzi paņemto cienastu.

Ieeja parkā par maksu, kā arī sezonas laikā pieejami citi maksas pakalpojumi.

 

8. Kolkas raga priežu taka

Neliela, īsa taka jūras tuvumā, kas atrodas Slīteres Nacionālajā parkā, Kolkā. Šeit pavisam noteikti būs jūtams jūras tuvums – gan, ieelpojot gaisu, gan sajūtot piekrastes vējus. Takas garums ir 1,2 kilometri, tā ir apļveida, un pa ceļam atrodas arī skatu tornis, kurā uzkāpt. Ja ir vēlēšanās pastaigu padarīt garāku, var paieties gar jūru. 

 

9. Poikaiņu mežs

Pokaiņu mežs ir interesanta vieta, uz kuru doties pastaigāties, izskrieties un sasmelties enerģiju. Mežā atrodamas vairākas dabas takas. Mežs ir slavens ar dažāda izmēra akmeņiem un to krāvumiem, ielejām un pauguriem. Mežs atrodas apmēram 20 kilometru no Dobeles. 

 

10. Teirumnīku purva taka Latgalē

Ja esat bijuši Ķemeru vai citā purvā, šī būs laba alternatīva iepazīt purvu Latgales pusē. Purva apskatei izveidotā ap 800 metru garā laipa ved gar gleznaino Teirumnieku ezeru un staigno Teirumnieku ezera krastu. Purva taka nav lokveida – tas nozīmē, ka gājiena sākumpunktā var atgriezties, ejot atpakaļ pa laipu vai arī pa meža ceļu, kas met loku gar purva malu. Takas sākumpunktā ir ierīkota ugunskura vieta, bet takas beigās – atpūtas vieta ar soliņiem. Ir iespējams arī vienoties par gida pakalpojumiem.

 

--------------

Reklāmas informācija

Saistītie raksti