Vai nav par vēlu uzsākt vakcināciju pret ērču encefalītu?

“Ar visiem apkārtesošajiem notikumiem pavisam aizmirsu, ka gribēju sapotēt bērnu pret ērcēm! Vai to var darīt vēl tagad, pavasara izskaņā?” Mammamuntetiem.lv jautā kāda mamma. Par to jautājām pediatru klīnikas “Rabarbers” pediatrei un vadītājai Katrīnai Seleckai.
Vakcinēties pret ērču encefalītu var visu cauru gadu, uzsver Katrīna Selecka.

FOTO: Shutterstock.com

Vakcinēties pret ērču encefalītu var visu cauru gadu, uzsver Katrīna Selecka.

Uz trim aktuāliem jautājumiem atbild speciāliste.

 

Kad var vakcinēties pret ērču encefalītu?

Katrīna Selecka apliecina – bērnus un pieaugušos pret ērču encefalītu var vakcinēt visu cauru gadu. “Tas ir mīts, ka ir noteiks gadalaiks, kad var sākt vakcinēties pret ērču encefalītu. Vakcīnu var saņemt no viena gada vecuma un to var darīt kā jūlijā, tā decembrī,” teic pediatre. 

 

Kāpēc tradicionāli iesaka vakcinēties pirms ērču sezonas?

Reklāma
Reklāma

“Jā, labāk ir vakcinēties pirms ērču sezonas, bet tas ir tāpēc, lai, sākoties aktīvajai ērču sezonai, jau būtu izveidojusies imunitāte. Potēšanas kalendārs ir šāds: pirmā vakcīna, pēc mēneša otrā vakcīna un pēc gada tiek saņemta trešā vakcīna. Pēc tam ir revakcinācija. Pilna aizsardzība ir pāris nedēļu laikā pēc otrās vakcīnas saņemšanas, tāpēc labāk ieplānot vakcināciju tā, lai pirms ērču sezonas ir saņemta jau otrā pote,” skaidro ārste.

 

Kas notiek, ja ērce piesūcas laikā, kad vēl nav saņemta otrā vakcīna?

Pediatre mierina – nekas traks nenotiek, ka ērce piesūcas laikā, kad nav vēl saņemta otrā vakcīna, bet ir jau saņemta pirmā. “Tas ir mīts, ka tādā gadījumā var būt izteikta potenciālā slimības gaita. Saņemtā pirmā vakcīna nekādi neietekmē nekādas iespējamās reakcijas no ērces kodiena – vienīgas ir tas, ka jums nebūs aizsardzības pret ērču encefalītu,” uzsver Katrīna Selecka.

Saistītie raksti