Šogad bezmaksas poti pret ērču encefalītu varēs saņemt bērni četros Latvijas novados

Gaidot pavasari, mostas arī ērces. Tiem, kas vēlas sevi pasargāt no ērču encefalīta, ir īstais laiks domāt par profilaksi. Arī šogad bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta ērču encefalīta endēmiskajā teritorijā, tiek nodrošināta bezmaksas vakcinācija pret šo slimību.
Bērniem, kuru dzīvesvieta ir deklarēta ērču endēmiskajā teritorijā, valsts katru gadu nodrošina bezmaksas vakcinācijas kursu pret šo bīstamo infekcijas slimību.

FOTO: Shutterstock.com

Bērniem, kuru dzīvesvieta ir deklarēta ērču endēmiskajā teritorijā, valsts katru gadu nodrošina bezmaksas vakcinācijas kursu pret šo bīstamo infekcijas slimību.

Katru gadu Slimību profilakses un kontroles centrs publicē endēmisko teritoriju sarakstu, kurās ir vislielākais vidējais ērču encefalīta gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju. Bērniem, kuru dzīvesvieta ir deklarēta ērču endēmiskajā teritorijā, valsts katru gadu nodrošina bezmaksas vakcinācijas kursu pret šo bīstamo infekcijas slimību.
 

Proti, šogad bezmaksas vakcīnu varēs saņemt bērni, kas ir deklarēti 

  • Kuldīgas,
  • Ventspils,
  • Talsu
  • Dienvidkurzemes novados.
     

Piemērs 1: Gadījumā, ja bērna deklarētā dzīves vieta ir Alsungas novadā, bērnam pienākas valsts apmaksāta vakcinācija pret ērču encefalītu, jo Alsungas novads ir viena no endēmiskajām teritorijām. Un, ja bērns ir pierakstīts pie ģimenes ārsta, kura pamatprakse atrodas Alsungas novadā, dodoties pie sava ģimenes ārsta, bērns var saņemt bezmaksas vakcināciju pret ērču encefalītu.

 

Ja bērns ir reģistrēts endēmiskajā teritorijā, bet viņa ģimenes ārsta prakse tajā neatrodas, vakcinācija jāveic pie tāda ģimenes ārsta, kura prakse atrodas kādā no endēmiskajām teritorijām.

 

Reklāma
Reklāma

Piemērs 2: Gadījumā, ja bērns ir pierakstīts pie ģimenes ārsta Rīgā, bet viņa deklarētā dzīves vieta ir Alsungas novadā, tas nozīmē, ka bērnam pienākas valsts apmaksāta vakcinācija pret ērču encefalītu, jo Alsungas novads ir viena no endēmiskajām teritorijām. Tomēr bērna vakcināciju nevarēs veikt bērna ģimenes ārsts, kura ārsta prakse atrodas Rīgā. Bērna vakcinācija ar valsts apmaksāto vakcīnu būs jāveic pie kāda no ģimenes ārstiem, kura pamatprakse atrodas Alsungas novadā, iepriekš šo vizīti saskaņojot.

 

Atgādinam, ka valsts apmaksā vakcināciju pret ērču encefalītu:
 

  • 100% apmērā bērniem vecumā no viena gada līdz 18 gadiem, ja bērna deklarētā dzīvesvieta ir ērču encefalīta endēmiskajā teritorijā;
  • 100% apmērā bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem visā Latvijas teritorijā, neatkarīgi no dzīvesvietas.
     

Bezmaksas vakcināciju plāno un veic ģimenes ārsts, kura pamatprakse ir attiecīgajā teritorijā. Ja bērns ir reģistrēts endēmiskajā teritorijā, bet viņa ģimenes ārsta prakse tajā neatrodas, vakcinācija jāveic pie tāda ģimenes ārsta, kura prakse atrodas kādā no endēmiskajām teritorijām.
 

Neatkarīgi no pacienta deklarētās dzīvesvietas, valsts kompensē vakcināciju pret ērču encefalītu 50% apmērā visiem bērniem līdz 24 mēnešu vecumam, savukārt grūtniecēm un sievietēm līdz 70. pēcdzemdību perioda dienai vakcināciju pret ērču encefalītu apmaksā 25% apmērā.

Saistītie raksti