Idejas ģimenes ekskursijai Rīgas centrā: 5 objekti, ko parādīt bērnam, un piecas vietas, kur baudīt Rīgu no augšas

Pat ja ik dienu dzīvojat Rīgā vai bieži tajā viesojaties, brīvdienās ir vērts pilsētu izstaigāt nesteidzīgāk. “Pirms ģimenes ekskursijas pameklējiet jaunu informāciju par katru no objektiem – tādu, kas gan bērniem, gan pašiem vecākiem varētu likt uz konkrēto vietu paskatīties no jauna skatpunkta,” rosina “Mammamuntetiem.lv” skolēnu ekskursiju “Rīgas pilsētas pētnieki” gide Eva Kaupere. “Piemēram, vai bērni zina, ka metāla sētas ap Bastejkalna kokiem ir tādēļ, lai pasargātu tos no bebriem? Un vai zinājāt, ka turpmāk Brīvības pieminekļa Goda sardzē varēs stāvēt arī sievietes?”
Ja vēlaties paskatīties uz Rīgu no augšas, varat apmeklēt “Skyline” bāru, kas atrodas “Radisson Blu Hotel Latvija” 26. stāvā.

FOTO: Artūrs Ķipsts

Ja vēlaties paskatīties uz Rīgu no augšas, varat apmeklēt “Skyline” bāru, kas atrodas “Radisson Blu Hotel Latvija” 26. stāvā.

Brīvības piemineklis

Latvijas neatkarības simbols, kuru visi zinām, bet šoreiz apstājieties un apskatiet to kārtīgāk! Piemineklis ir 42 metrus augsts, tā augšgalā atrodas sievietes figūra ar trīs zvaigznēm paceltajās rokās. Aplūkojiet karavīrus pieminekļa sānos, izlasiet uzrakstu uz pieminekļa! Aplūkojiet Goda sardzi, iespējams, ka varat ieplānot pieminekļa apmeklējumu laikā, kad tā mainās. Reizēm ir neizpratne, vai drīkst kāpt pa trepītēm uz pieminekļa, bet neuztraucieties – tas ir atļauts. “Jaunums ir tas, ka arī sievietes ir aicināts pieteikties Nacionālo bruņoto spēku bataljona Godasardzes rotā, kura nodrošina godasardzi pie Brīvības pieminekļa un Rīgas pils. Tas tādēļ, lai vairotu sabiedrības izpratni par to, cik nozīmīga ir katra pilsoņa līdzdalība visaptverošas aizsardzības stiprināšanā,” norāda “Rīgas pilsētas pētnieku” gide Eva Kaupere.

 

Reizēm ir neizpratne, vai drīkst kāpt pa trepītēm uz pieminekļa, bet neuztraucieties – tas ir atļauts.

 

Bastejkalns

Mākslīgi veidots pakalns Rīgas centrā, kam garām vijas pilsētas kanāls. Ziedi, apstādījumi, mazas taciņas un iespēja uzkāpt paugura virsotnē bērniem patiks! Tā ir viena no romantiskākajām pastaigu vietām Rīgā – ir vērts piestāt uz tiltiņa, pie kura margām jaunlaulātie sakāruši simtiem slēdzeņu. “Izstāstiet bērniem, kāpēc kāzās ir šāda tradīcija! Tāpat parādiet kokus, kurus ieskauj metāla sētas – kanālā dzīvo bebru ģimene, no kuras šādā veidā mēģina pasargāt īpašos kokus,” stāsta gide Eva Kaupere. 
 

Izstāstiet bērniem, kāpēc kāzās ir tradīcijas saslēgt atslēgas, un parādiet, cik daudz to ir Bastejkalnā uz mazā tiltiņa!

 

Latvijas Nacionālā opera un balets

Grezna un cēla ēka, kuru ieskauj krāšņi dārzi, un blakus esošais kanāls vedināt vedina piestāt un pavērties apkārt. Bērniem būs interesanti uzzināt, kas tad ir šī ēka un kas ir opera un balets? “No 1837. gada augusta līdz 1839. gada jūlijam Rīgā strādājis pasaulslavenais komponists Rihards Vāgners. Viņš šeit bija Pilsētas teātra galvenais diriģents Rīgas 1. pilsētas jeb Vācu teātrī, kurā notika operas un koncerti. Ēka (mūsdienās pazīstama kā Vāgnera zāle) teātrim kļuva par šauru, tāpēc 1856. gadā nolēma Rīgas kanāla malā būvēt ēku, kurā iestudēt operas un teātra izrādes,” vēstures faktus izklāsta gide Eva Kaupere.

 

Vecrīga

Vai arī jums ir sajūta, ka, ieejot Vecrīgā, jūs ieejat citā pasaulē? Mazās, šaurās un bruģētās ieliņas un tik greznās ēkas. Torņi, Kaķu māja, Pēterbaznīca, Zviedru vārti, mazās kafejnīcas, ielu tirgotāji un muzikanti. Sameklējiet Rozena ielu! Tā ir pati šaurākā Vecrīgas iela, un tā ir tik šaura, ka, izplešot rokas, iespējams aizsniegt abās pusēs esošo namu sienas.

 

Reklāma
Reklāma

“Rīgas pilsētas pētnieki” Vecrīgā. Par vietu, kur dodaties, atrodiet kādu jautru stāstu!

 

AB dambis

Lai ne gluži centrs, tomēr centram tuva ir ideāla vieta piknikam – uz AB dambja teju blakus lielajam Latvijas karogam. Kā zina stāstīt Eva Kaupere, tur ir arī bērnu laukumiņi un vieta, kur izskrieties un baudīt izcilu skatu uz Vecrīgu. Blakus atrodas mākslas centrs “NOASS”. Līdz šā gada septembra beigām AB dambī var izšūpoties viedajās šūpolēs – tas ir skaists objekts, kurš vienlaikus kalpo kā viedierīču bezmaksas uzlādes punkts. Enerģija tiek ražota gan šūpošanās laikā, gan šūpolēm pievienotajos saules paneļos.

 

Rīga no augšas – kur to baudīt?

 

  • Zinātņu akadēmijas tornis
    65 metru augstumā esošais Latvijas Zinātņu akadēmijas skatu laukums piedāvā elpu aizraujošu iespēju paraudzīties uz pilsētu no augšas – no tās septiņpadsmitā stāva skatu platformas paveras brīnišķīgs skats uz Vecrīgu un Daugavu. Skatu no Latvijas Zinātņu akadēmijas skatu laukuma var izbaudīt katru dienu. Biļetes cena 6 eiro.

 

“Rīgas pilsētas pētnieku” gide Eva Kaupere iesaka ģimenēm doties pašorganizētā ekskursijā un paskatīties uz Rīgu no augšas.

 

  • Pēterbaznīcas tornis
    Rīgas augstākā baznīca, no kuras torņa paveras brīnišķīga panorāma uz Vecrīgas sarkanajiem jumtiem, moderno Rīgu, Rīgas līci un Daugavu ar plašo ostu. Brauciens tornī maksā 9 eiro. “Pēckara gados nebija skaidrības, kādiem mērķiem atjaunot Pēterbaznīcu – bija skaidrs, ka tā vairs nebūs baznīca. Ilgi diskutēja, ko ar ēku iesākt. Tikai 1966. gadā, kad tika noraidīti dīvaini priekšlikumi (piemēram, cirks, peldbaseins, sporta zāle), pieņēma lēmumu celtni atjaunot arhitektūras muzeja vajadzībām un rast jaunu funkciju smailei – lai kalpo kā skatu tornis,” teica gide.
  • Viesnīca “Latvija”
    Ja vēlaties paskatīties uz Rīgu no augšas, varat apmeklēt “Skyline” bāru, kas atrodas “Radisson Blu Hotel Latvija” 26. stāvā. Viesnīcas agrākais nosaukums ir viesnīca “Latvija”, un pēc kopējās platības tā ir lielākā viesnīca Latvijā. Mammai vai tētim kafija, bērnam – suliņa, un būs lielisks piedzīvojums!

 

Šāds skats paveras no viesnīcas “Latvija” 26. stāva, kur šobrīd atrodas bārs “Skyline”.

 

  • “Galleria Riga” kafejnīcas
    Tirdzniecības centrs “Galleria Riga” lepojas ar savu jumta terasi, kas atrodas 8. stāvā un kurā ierīkotas vairākas kafejnīcas – tā ir iespēja rāmi baudīt Rīgu no augšas.
  • Mākslas muzeja jumta terase
    Ja apmeklējat Latvijas Nacionālo mākslas muzeju, noteikti izmantojiet iespēju paviesoties uz tā jumta terases! Arī tur redzēsiet Rīgu no augšas. Muzejā šobrīd apskatāmas arī Vilhelma Purvīša un Ausekļa Baukšķenieka izstādes.

Saistītie raksti