TOP 7 pumpuri, ko agrā pavasarī ēst katru dienu

Jā, patiesi – pavasarī pumpurus var (un vajag!) ēst gluži kā konfektes! Pietiks vien ar diviem trim svaigiem pumpuriem dienā, lai uzņemtu spēku un stiprinātu imunitāti. Protams, pumpuri ēdami ne no ceļa malā augošiem kokiem, bet laukos, kur tie briest tīrā gaisā.
Lazdas pumpuru tēja ir papildlīdzeklis smagu plaušu slimību ārstēšanā.

FOTO: Shutterstock.com

Lazdas pumpuru tēja ir papildlīdzeklis smagu plaušu slimību ārstēšanā.

Kurus pumpurus ēst?

Ēdami ir visi – bērzu, kļavu, liepu, priežu, augļu koku un ogulāju pumpuri. Katru dienu, garām ejot, droši vari iemest mutē pa diviem trim pumpuriņiem. Pumpuros augi ir nobriedinājuši daudz varena spēka, kas paredzēts lapu un ziedu veidošanai, tāpēc ievēro mērenību un lieto tikai dažus dienā. Pārāk liels daudzums pumpuru uzturā var būt kairinošs nierēm un aknām.

 

Kāpēc ēst pumpurus?

Pumpuri arī mazās devās dos spēku visai dienai, palīdzēs viegli pievarēt pavasara nogurumu un nespēku. Tie satur ļoti vērtīgus vitamīnus, minerālvielas un mikroelementus, kas viegli tiek sagremoti un piepilda ziemas nogurdināto ķermeni ar mundrumu un spēku.

No priežu pumpuriem var sagatavot ziemai imunitāti stiprinošu tēju, kas pasargās no klepus. Bērzu pumpurus un liepu pumpurus var pievienot zaļajiem salātiem. Ļoti daudz C vitamīna satur upeņu pumpuri. Tos var likt salātos un ēst tāpat.

Ja vēlies pumpurus uzglabāt

Pumpurus vari ēst svaigus (tātad pāris pumpuru dienā), kā arī vari tos izkaltēt uzglabāšanai. Kaltē telpās ar labu ventilāciju, izliekot 3-4 cm biezā kārtā uz auduma vai papīra. Labos apstākļos pumpuri izžūst 10-15 dienās.

 

Bērzu pumpuri

Visvērtīgākie pavasarī ir bērzu pumpuri – īpaši ieteicami tiem, kuri mokās ar sirds un nieru tūsku. Vislabāk pumpurus sagatavot lietošanai svaigus, jo glabāšanas laikā tie daudz iedarbīgo sastāvdaļu zaudē. 

 

Priežu pumpuri

Ievācami no februāra līdz par aprīlim (bet lūko, lai priedes neaug autoceļu tuvumā!), kamēr tie nav sākuši intensīvi augt, vēl nav uzbrieduši un atvērušies. Pumpurus var meklēt arī cirsmās, jo priežu pumpuri piebriest arī ziemā nocirstiem kokiem, no kuriem nav žēl nolasīt.

Priedēm ir ļoti daudz ziedputekšņu, kurus nav grūti savākt, papurinot zaru. Sajaukti kopā ar medu, tie ir spēka zāles.


Egļu pumpuri

Ievākt vari arī egļu pumpurus un var izmantot pat egļu jaunos dzinumus, ko var gatavot kopā ar medu. To dara žādi – salasa egļu jaunos dzinumus, noskalo un notecina lieko ūdeni. Tad var sablendēt vai smalki sagriezt un pārliet ar medu. Var ēst nekavējoties. 

Reklāma
Reklāma

 

Upeņu pumpuri.

 

Upeņu pumpuri 

Upeņu pumpuri ir lieliska garšviela! Tos vari pievienot zupām, mērcēm, salātiem. Ļoti patīkama garša, turklāt veselīgi – 

upeņu pumpuri tāpat kā pašas upeņu ogas paaugstina organisma pretošanās spēju slimībām, kā arī palēnina novecošanās procesu.

 

Liepu pumpuri

Tāpat kā citi pumpuri, arī liepu pumpuri ir spēka pilni. Tiem ir maiga garša, tāpēc lieliski iederēsies pavasarīgos salātos.

 

Lazdas pumpuri

Lazdas pumpuru tēja ir papildlīdzeklis smagu plaušu slimību ārstēšanā; iedarbību pastiprina sasmalcinātu riekstu piedeva. No lazdas pumpuriem gatavo tinktūru: vienu daļu pumpuru aplej ar desmit daļām degvīna, pāris nedēļas tur gaismā, ļaujot ievilkties. Lieto pa 10 līdz 15 pilieniem organisma spēcināšanai.

 

Apses pumpuri

Apses uzlējumu lieto podagras un urīna nesaturēšanas gadījumos. Izmanto arī kā urīdzenošu līdzekli urīnpūšļa gļotādas iekaisumu ārstēšanai. Uzlējumu pagatavo, uz glāzi verdoša ūdens ņemot 1 tējkaroti pumpuru, ko nostādina slēgtā traukā 15 min, tad atdzesē un nokāš. Lieto pa 1 ēdamkarotei 3 reizes dienā pirms ēšanas. 

Saistītie raksti