Kļavu sulu laiks ir sācies! 3 ieguvumi, kāpēc tās iekļaut uzturā

Sulu no kļavas vai bērza pavasarī var iegūt īsu laiku – tikai tik ilgi, kamēr kokiem sāk plaukt lapas. Tāpēc pasteidzies, jo kļavu sulu tecināšana rit pilnā sparā.
Pavasarī izdzerot vismaz desmit litrus tikko tecinātas sulas, no organisma tiek izskaloti visi ziemā uzkrājušies sārņi.

FOTO: Shutterstock.com

Pavasarī izdzerot vismaz desmit litrus tikko tecinātas sulas, no organisma tiek izskaloti visi ziemā uzkrājušies sārņi.

Lūk, vērā ņemami ieguvumi, kāpēc pacensties iekļaut savā ikdienas ēdienkartē arī kļavu sulu.

 

Palīdz notievēt

Kļavu sulas nesatur nekādas uzturvielas, tikai mazliet ogļhidrātus jeb cukuru, kas rada saldeno garšu un tāpēc bērniem tik ļoti garšo. Sāc ar to, ka pirms katras ēdienreizes izdzer glāzi sulas. 

 

Attīra organismu

Kļavu sulā ir ļoti labs minerālvielu sastāvs, kas veicina liekā šķidruma izvadīšanu no organisma, līdz ar to nieres veiksmīgi darbojas un filtrē aizturēto šķidrumu.

Pavasarī izdzerot vismaz desmit litrus tikko tecinātas sulas, no organisma tiek izskaloti visi ziemā uzkrājušies sārņi.

 

Reklāma
Reklāma

Minerālvielu avots

Salīdzinot ar bērzu sulām, kuras sezonā parasti izdzeram vairāk, kļavu sulas ir bagātākas ar kalciju un kāliju, kas ir viens no tiem elementiem, kurš palīdz balansēt mūsu uzņemto sāls daudzumu.

Tāpat kļavu sulās atrodams nedaudz dzelzs un magnijs, bet bagātīgi tās satur mangānu, kas organismā aktivē oksidācijas procesus, veicina augšanu un piedalās asinsradē.  

 

Kā tecināt?

  • Sulas iegūšanai noderīgas ir visas kļavu sugas, it sevišķi tā sauktā cukura kļava.
  • Kļavām apmēram vienu metru virs zemes ar vārpstu ieurbj 5–10 centimetru dziļu caurumu, kurā sulas notecināšanai iesit sulu mēlīti, jeb 25–30 cm garu alkšņa renīti vai šim nolūkam speciāli izgatavotu metāla caurulīti.
  • Viena pieaugusi kļava, pilnīgi izmantojot pavasara sulas tecēšanas laiku, var dot ap 100 litru sulas.
  • Sulu var lietot kā veselīgu dzērienu svaigā veidā vai arī ieraudzētu lietošanai vasarā.

 

Kā uzglabāt?

  • Kļavu sulu iepilda pudelēs, aiztaisa, pārsien ar aukliņu un tad aizsveķo un glabā vēsā pagrabā.
  • Ja sulas grib ieskābēt, tām pieliek rudzu maizes garozas un ļauj ieskābt. Kad sulas jau ieskābušas, tad tās izkāš caur linu drēbi un sapilda stiprās pudelēs. Katrā pudelē ieliek 3–5 žāvētas upeņu, ķiršu vai dārza korinšu ogas, kā arī žāvētu ābolu gabaliņus un dažas žāvētas piparmētru lapiņas. Piparmētru vietā var likt arī upenāju kātu gabaliņus. Pudeles aizbāž ar aizbāžni, pārsien ar aukliņu, aizsveķo un novieto pagrabā. Vasarā dzer vesels!

Saistītie raksti