Eksperti: bērni nav nemitīgi jāizklaidē, ļaujiet viņiem garlaikoties!

“Mammuuuu, tēēētī, man ir garlaicīgi!” Cik gan bieži daudziem vecākiem šos vārdus nākas dzirdēt no bērniem. Vai, to dzirdot, arī tu salecies un domā – hmm, kādu izklaidi gan bērnam piedāvāt? Un ja nav enerģijas spēlēm, tad nereti vecākiem paslīd roka un bērnam tiek pasniegts telefons, planšete vai ieslēgts TV. Lai negarlaikojas. Tomēr tā darīt nevajadzētu.
Garlaikošanās bērna attīstībai ir ļoti nepieciešama!

FOTO: Shutterstock.com

Garlaikošanās bērna attīstībai ir ļoti nepieciešama!

Nesen “Mammamuntetiem.lv” veiktajā aptaujā 20 % vecāku atzīmējuši, ka dod mazulim ekrānierīces, lai viņu izklaidētu. [1] Piemēram, lidmašīnās vai gaidot rindā pie ārsta. Šos datus sarunā par tematu “Mazulis un ekrānierīces” komentē bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs un kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, izglītības psiholoģe, pētniece Sabīne Bērziņa.

 

Kā norāda Ņikita Bezborodovs, priekšstats sabiedrībā ir mainījies par to, vai bērns drīkst garlaikoties, nebūt aizņemts. “Mūsu spēja tolerēt garlaikošanos ir pazudusi – ikdienā redzu, ka vecāki to nespēj izturēt. Bet, ja domājam par bērna attīstību, tad garlaikošanās ir ļoti, ļoti svarīga! 

Fantāzija nevar attīstīties, bērna spēja producēt jaunas nozīmes un iztēlošanās nevar notikt, ja visu laiku tiek piedāvāts gatavs saturs. 

Fantāzija tiek attīstīta, kad nav ko darīt. Patiesībā bērniem ir ļoti, ļoti plašas iespējas fantāzijai, ja vien mēs, pieaugušie, dodam tādu iespēju,” atklāj speciālists un norāda, ka nemaz nezina, no kurienes mūsdienu vecākiem radusies ideja, ka bērnu nepieciešams visu laiku izklaidēt. 

 

Sabīne Bērziņa dalās pārdomā, ka tas varētu būt saistīts ar vecāku standartiem. Ka vecākiem vajadzētu būt klātesošam, jāizklaidē, jāspēlējas ar savu bērnu. “Un tad vecāki sūdzas, ka vairs nav spēka, vairs nevar. Tāda “visu vai neko” pieeja. Tas ir normāli, ka ir brīži, ka savam bērnam vairs nevar pievērsties – bērns atradīs sev nodarbi. Un, jā, iespējams, tas nāks caur čīkstēšanu, caur “negribu!”, “mamma, man garlaicīgi!”. Tālākais ir par vecāku – cik vecāks var turēt, ka bērnam ir garlaicīgi,” garlaikošanās nozīmi kā vērtīgu atzīst psiholoģe.

 

Ņikita Bezborodovs paturpina: “Ja domājam par to, kāda ir vecāka funkcija, loma, tad tā nav bērnu visu laiku izklaidēt. Loma ir rūpēties par drošību, nodrošināt iespēju attīstīties, palīdzēt regulēt bērna emocijas, uzvedību. Ja mēs skatāmies tādā kontekstā un to visu nodrošinām, tad brīdī, kad bērns raud, vecāka uzdevums ir bērnu mierināt, saprotot, kā viņš jūtas, ļaujot viņam pašam saprast, kā viņš jūtas, un ļaujot emocijas regulēt. Nevis novēršot bērna uzmanību ar ekrānierīci. Tātad vecāka pamata uzdevums nav izklaidēt bērnu."

 

Reklāma
Reklāma

Visu ekspertu sarunu lasi šajā rakstā.

 

Par kampaņu “Mazulis telefonā”

“Mazulis telefonā” ir vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” informatīva kampaņa par to, kā organizēt savu ikdienu, lai mazulim līdz divu gadu vecumam netiktu piedāvāta ekrānierīce. Kā bērnu ilgtermiņā ietekmē tas, ja ierīce tomēr tiek dažādās situācijās piedāvāta? Kā mainīt ikdienu ar bērnu, ja ierīce līdz šim atļauta, bet tagad paradumus ir motivācija mainīt? Izsmeļošu informāciju lasi www.mammamuntetiem.lv. Kampaņa tiek īstenota ar NVO fonda atbalstu.

 

 

Atsauces:

1. Aptauja Mazulis un ekrānierīces. 2023, Mammamuntetiem.lv.

 

Kampaņa "Mazulis telefonā” ir sagatavota ar Sabiedrības integrācijas fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par kampaņas “Mazulis telefonā” saturu atbild vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”. 

Saistītie raksti