Cilvēkiem, kuri vecāki par 40 gadiem, būtu jāstrādā tikai trīs dienas nedēļā, atzīst eksperti

Pētījumā, kas publicēts Melburnas institūta izdevumā "Worker Paper", secināts, ka darbinieki, kuri vecāki par 40 gadiem, vislabākos rezultātus sasniedz tad, ja strādā trīs dienas nedēļā. Vai tas nozīmē, ka gados vecāki darbinieki ir mazāk efektīvi?

 

Dažreiz mazāk ir labāk.

FOTO: Shutterstock.com

Dažreiz mazāk ir labāk.

Šajā pētījumā austrāliešu zinātnieki analizēja vecāka gadagājuma darbinieku kognitīvās spējas. Pavisam šajā aptaujā piedalījās 3500 sievietes un 3000 vīrieši.

Pētījuma autori visvairāk uzmanības veltīja tādām respondentu spējām kā abstraktā domāšana, atmiņa, administratīvā domāšana. Turklāt pētnieki mērīja viņu kongnitīvos rezultātus, lai noteiktu, cik efektīvi viņi strādā. Pētījumā secināts, ka darbinieku rezultāti uzlabojas, ja viņi strādā 25 stundas nedēļā. Kad šie paši cilvēki sāka strādāt 55 stundas nedēļā, viņu rezultāti atkal būtiski pasliktinājās.
 

Kāpēc rezultāti ir sliktāki?

Pētījuma dalībnieki zaudēja formu noguruma un stresa dēļ. Kā atzīst viens no pētījuma autoriem Kolins Makkenzijs, intelektuālās stimulācijas līmenis ir atkarīgs no darba stundām. Kaut arī darbs var stimulēt smadzeņu darbību, tas rada arī nogurumu un stresu. Rezultātā tas var būtiski ietekmēt kognitīvās funkcijas.

 

Pētījumā secināts, ka darbinieku rezultāti uzlabojas, ja viņi strādā 25 stundas nedēļā. Kad šie paši cilvēki sāka strādāt 55 stundas nedēļā, viņu rezultāti atkal būtiski pasliktinājās.

 

 

Reklāma
Reklāma

Kā darba ilgums ietekmē smadzenes

Darba ilgumam ir milzīga ietekme uz kognitīvajām funkcijām, jo īpaši vecāka gadagājuma darbiniekiem. Turklāt, ja darbs ir vairāk nekā 30 stundu nedēļā, tas negatīvi ietekmē arī vidēja vecuma ļaužu smadzeņu darbību.

 

Vai svarīgs ir arī cilvēka veicamā darba veids? Labāk ir strādāt pusslodzi vai pilnu slodzi? Kā ir tad, ja darbs ir ļoti grūts? Makkenzijs uzsver, ka atbildes uz šiem jautājumiem vēl nav rastas. 

Pagaidām vēl nav arī izpētīts, kādā veidā kurš darbs ietekmē kognitīvās funkcijas, taču cilvēki joprojām var izvēlēties darbu, kas atbilst viņu kognitīvajām spējām.

 

Makkenzijs atgādina: mēs zinām, ka, daudz strādājot, rodas stress un nogurums, taču ne mazāk svarīgi ir atzīmēt arī pozitīvos ieguvumus no darba. Taču austrāliešu zinātniekiem jau tagad ir skaidrs - vecāka gadagājuma cilvēki vairs nevar strādāt tā, kā strādāja pirms 20 gadiem.

Saistītie raksti