5 pazīmes, ka darbs ņem virsroku pār ģimenes dzīvi

Domājot par darba un ģimenes līdzsvaru, pamatā runājam par to, ka darbs dominē pār ģimenes dzīvi. Jā, balanss ir būtisks, un, ja viena dzīves joma izteikti dominē pār kādu citu, nav labi. Vai šajās pazīmēs atpazīsti sevi vai savu partneri?
Atceries – laimīgu ģimeni pirmām kārtām veido laimīga mamma un laimīgs tētis!

FOTO: Shutterstock.com

Atceries – laimīgu ģimeni pirmām kārtām veido laimīga mamma un laimīgs tētis!

Lai cik ļoti reizēm mums gribētos visu saskaitīt un izmērīt, ne vienmēr tas ir iespējams. Tāpēc arī nevar pateikt, cik stundu ir jāstrādā un cik – jāvelta ģimenei, lai apgalvotu, ka šīs abas jomas ir līdzsvarā. 

 

“Darba un dzīves līdzsvara stāsts nav tik daudz par laiku, kas pavadīts darbā. Tas ir par mūsu iztērēto enerģiju, ko veltām kādai jomai. Ja mēs kaut ko mākam ļoti labi, mēs to varam izdarīt ātri. Ja mēs mākam atjaunot savus personiskos resursus, varam arī to izdarīt ļoti ātri un saglabāt šo abu jomu līdzsvaru,” teic Anita Gaile, biznesa vadības trenere un konsultante.

 

Anda Gaitniece-Putāne, konsultatīvā un darba un organizāciju psiholoģe, stāsta, kas ir pazīmes, kas norāda darba un ģimenes līdzsvars nav harmonisks

Reklāma
Reklāma
  1. Nespēja atslēgties no domām par darbu, ja tās ir arī pēc darba laika, brīvdienās. Tā ir iekšēja izjūta, ka darba dzīve izteikti dominē pār ģimenes dzīvi.
  2. Rodas sajūta, ka vecāks nav līdz galam iekšā bērna dzīvē. Esi uzmanīgs, ja informācija par to, kā bērnam ir pagājusi diena, vecāka prātā ir tikai virspusēja un informatīva; ja auklīte, ome vai audzinātāja labāk pārzina bērna ikdienu, iemīļotās uzkodas vai to, kur atrodas bērna mantiņas.
  3. Partnerattiecību problēmas. Veselīgu ģimeni neveido mamma, tētis un bērni, bet gan sieviete, vīrietis un bērni. Tātad centrālās ir partnerattiecības. Ja partneri atsvešinās, pietrūkst kopā pavadīta laika, ir pamats pievērst tam uzmanību. Veselīgā ģimenē bērni būs laimīgi, ja vecāki kā pāris jutīsies labi.
  4. Izteikts stress un vainas sajūta – gan pret darba dzīvi, gan pret attiecībām ar bērniem, partneri.
  5. Hronisks nogurums, sajūta, ka darbs dzen darbu un nepietiek laika savai atpūtai.

 

Vairāk par darba un ģimenes dzīves līdzsvaru lasi šajā rakstā.

Saistītie raksti