Pretējie poli nepievelkas! Cilvēki par partneriem izvēlas sev vizuāli līdzīgos

Vai esi pamanījis, ka, līdzīgi kā ar suņiem, kas vizuāli atgādina saimnieku, arī ar otru pusi cilvēkiem mēdz būt līdzīgi sejas vaibsti. Vai ilga kopdzīve cilvēkus padara vizuāli saskanīgākus? 

Pretējie poli nepievelkas! Cilvēki par partneriem izvēlas sev vizuāli līdzīgos

FOTO: Shutterstock.com

Šo fenomenu ir pētījuši arī zinātnieki jau kopš 1987. gada, kad Mičiganas universitātes zinātnieku grupa izteica pieņēmumu, ka pāris, kas dzīves laikā piedzīvo noteiktus kopīgus pārdzīvojumus, ar laiku kļūst viens otram līdzīgāki. Sejas vaibsti iegūst tipiskās laimei, skumjām, ilgām, vilšanās sajūtai utml. iezīmes.   Mičiganas universitātes pētījumā tika salīdzinātas  vīra un sievas bildes pirms kāzām un pēc 25 gadu kopdzīves.

Pēc vairāk nekā 30 gadiem Stenfordas universitātē vēlreiz pētīts jautājums par pāru saderību, un šī zinātnieku grupa izvirza teoriju, ka ir otrādi - cilvēki nevis kļūst līdzīgi viens otram, dzīvojot kopā, bet gan jau sākotnēji izvēlas partneri, kuram ir līdzīgi sejas vaibsti. Protams, joprojām ir spēkā arī tādu kvalitāšu izvērtēšana kā līdzīga vērtību sistēma un līdzīgs personības tips. 

Līdzība ir pamanāma arī apskatot slavenību pārīšus, piemēram, aktieri Denzelu Vašingtonu un viņa sievu Poletu Vašingtonu, Kristenu Bellu un Daku Šepardu, Kristīnu Agileru un viņas partneri Metjū Ratleru.

Stenfordas universitātes pētījumā iekļauti 517 pāri, kuru sejas vaibstus analizēja gan tikko uzsākot kopdzīvi, gan pēc 20 un pat 69 kopā nodzīvotiem gadiem. Līdzība bija gan jaunajiem, gan jau desmitiem gadus kopā nodzīvojušajiem pāriem, tomēr, izmantojot tehnoloģijas, zinātnieki neguva pierādījumus tam, ka vaibsti būtu būtiski pielāgojušies dzīvesbiedra sejai, ilgstoši dzīvojot  kopā, raksta izdevums "Scientific Reports".

Tātad ārējā izskata līdzība ir tikpat svarīgs aspekts partnera izvēlē kā kopīgs intereses,  līdzīgi raksturi, kopīgas vērtības un apmēram līdzīgs intelektuālais līmenis. 

Reklāma
Reklāma