Domniecei līdzi uz darbu bēbis...!? Speciālistes viedoklis, vai bērniem jāpavada laiks vecāku darba vietā

Nesenais notikums ar jauno māmiņu, kas uz sēdi Rīgas Domē bija paņēmusi līdzi savu mazuli, sabiedrībā izsauca sašutuma vētru - bija, kas māmiņu aizstāvēja, tomēr netrūka arī tādu, kad norādīja, ka mazulim darba vietā nebūtu jāatrodas.

Mūsdienās darba dzīve un privāta dzīve vairs nav tik strikti nodalītas un tā līnija starp tam abām izplūst.

FOTO: Shutterstock.com

Mūsdienās darba dzīve un privāta dzīve vairs nav tik strikti nodalītas un tā līnija starp tam abām izplūst.

Par to, vai bēriem būtu pieļaujams atrasties savu vecāku darba vietās, Mammamuntetiem.lv viedokli pauž personāla vadības, iesaistes, atlases, un attīstības eksperte Daiga Ērgle (PhD).


Vislabāk vienoties
Kā norāda Daiga Ērgle, situācijas mēdz būt dažādas un galvenokārt tas, vai bērnam būtu pieļaujams atrasties vecāku darba vietā, ir atkarīgs no konkrētā uzņēmuma, darbinieka amata un kompānijas iekšējās kultūras un politikas. “Ja uzņēmuma iekšējā situācijai tāda, ka bērnu atrašanās darbavietā nekad iepriekš nav pieredzēta un pēkšņi viens darbinieks ierodas uz darbu ar bērnu, ir skaidrs, ka kolēģiem un darbiniekiem tas ir pārsteigums. Es domāju, ka tādām lietām vajadzētu būt atrunātām darba iekšējās kārtības noteikumos. Ja tādu nav, par to darbinieks ar darba devēju var mutiski vienoties. Lai neprovocētu ne kolēģus, ne darba devēju, ieteikums vecākiem būtu vispirms aprunāties ar darba devēju par to, vai bērns darba vietā netraucēs, lai tā nav tāda nesaskaņota darbība. Darba kolektīvs ir vieta, kur ir iespējams iepriekš vienoties,” norāda eksperte. Viņa arī uzsver, ka kolektīvā būtu jārespektē dažādi viedokļi. 

Vakar uz 3 stundām iegāju Rīgas domes sēžu zālē. Man nebija ne jābalso, ne jārunā, tikai jāklausās. Paņēmu līdzi meitu....

Posted by Mairita Lūse on Trešdiena, 2020. gada 23. septembris


Ne visiem uzņēmumiem jānodrošina bērnu uzturēšanās darbā
Eksperte norāda, ka, viņasprāt, tas, ka mūsdienās bērni kādu laiku pavada vecāku darba vietās, ir absolūti pieņemami, taču viņa uzsver, ka jāņem vērā ir tas, kāds ir darbinieka amats – ja, piemēram veikalā pārdevējai blakus būs mazulis, kas traucēs apkalpot klientus, ir saprotams, ka tas var radīt neērtības klientiem vai pašam darbiniekam. Savukārt birojā – jo īpaši, ja cilvēkam ir atsevišķs kabinets, kur bērns var zīmēt vai darboties, tas būs pavisam citādi. Tāpat ir uzņēmumi, kas ir iekārtojuši spēļu vai bērnu istabas, kur lielāki bērni var padarboties vienu. Viņa stāta, ka ir arī uzņēmumi, kas algo auklītes mazākiem bērniem, kas ir jāpieskata.

 

Mūsdienās bērni kādu laiku pavada vecāku darba vietās, ir absolūti pieņemami, taču viņa uzsver, ka jāņem vērā ir tas, kāds ir darbinieka amats 

Reklāma
Reklāma



“Mūsdienās darba dzīve un privāta dzīve vairs nav tik strikti nodalītas un tā līnija starp tam abām izplūst. Tas, cik daudz darba laiks ar privāto laiku saplūst, ir individuāli atkarībā no katra uzņēmuma. Taču nebūtu arī pareizi un godīgi uzsvērt, ka tagad visiem uzņēmumiem jānodrošina bērniem atrašanās vecāku darba vietās un tas ir jāatbalsta,” teic D. Ērgle, taču viņā norāda, ka šāda tendence, ka uzņēmum kļūst atvērtāki pret bērnu klātbūtni darba vietās, ir novērojama.


Kāpēc sabiedrība nepieņem
Jautāta par to, kāpēc tomēr sabiedrībā ik pa brīdim parādās nosodījums vai iebildumi pret bērniem darbavietās, viņa norāda, ka cilvēki ir ārkārtīgi dažādi un mums ir atšķirīgas situācijas. D. Ērgle min līdzību ar bērnu ņemšanu uz koncertiem – iespējams, ka cilvēkiem ir negatīva pieredze ar bērniem citos pasākumos. “Jāsaka, ka mūsu sabiedrībā tolerance pret atšķirīgo, pret citādo vai pret to, kas mums pašiem nav saprotams vai aktuāls, ir lieta, ko varam pilnveidot,” saka speciāliste. Viņa norāda – ja cilvēkam pašam nav bijusi šāda situācija, ka bērnu nav uz mirkli kur atstāt, vai arī viņa personiskie uzskati ir citādāki, cilvēkā bieži vien nav sapratnes par to, kam ir nepieciešamība paņemt mazuli līdz uz drabu.


Ko saka normatīvie akti
Par to, ko saka likumdošana šādos gadījumos, D. Ērgle norāda: "Cik man zināms, normatīvie akti šādus gadījumus neregulē. Neesmu informēta par visām niansēm, bet nav nācies saskarties ar šādu traktējumu par bērnu uzturēšanos darba vietā. Tas ir sarežģīts jautājums, lai to atrunātu kādos aktos. Tur ir jāņem vērā darba drošības pasākumi un darba devēja atbildība. Tur paveras pavisam jauna dimensija." Eksperte norāda, ka vēl nav kārtīga regulējama par attālinātā darba niansēm, elastīgo darba laiku un dažādām citam darba organizācijām, tāpēc domāt, ka akti varētu regulēt bērnu uzturēšanos darbā, ir pāragri. Tas var būt atrunāts uzņēmumu iekšējās kārtības noteikumos.

 

Saistītie raksti