Pāragrs piena zoba zaudējums – problēmas bērna attīstībā un diskomforts 10 gadu garumā

“Nekas, izaugs jauni” šādu apgalvojumu bieži nākas dzirdēt gan no bērniem, gan pieaugušajiem. Vai piena zobi tiešām ir tik mazsvarīgi?

Neskaitāmi caurumi, iekaisušas smaganas un vairāku piena zobu raušanas ir bērnu zobārstu ikdiena.

FOTO: Shutterstock.com

Neskaitāmi caurumi, iekaisušas smaganas un vairāku piena zobu raušanas ir bērnu zobārstu ikdiena.

 

Šī brīža situācija valstī liecina, ka lielai daļai vecāku neinteresē bērna mutes dobuma higiēna. Neskaitāmi caurumi, iekaisušas smaganas un vairāku piena zobu raušanas ir bērnu zobārstu ikdiena. Pēdējo gadu laikā strauji pieaudzis to bērnu skaits, kuriem zobi jālabo vispārējā narkozē. Kāpēc tūkstošiem vecāku pakļauj bērnu šādam riskam? Iespējams, varam vainot laika trūkumu, kāds minēs saldumu ēru un skaistās konfekšu reklāmas, bet atradīsies arī daļa, kas šajā situācijā vainos pašus bērnus. Kurš tad īsti ir atbildīgs – vecāki, bērni vai varbūt zobārsti?

 

Regulāri tīrot zobus, bērns iegūs skaistu smaidu, skaidru valodu un veselīgu ieradumu visai dzīvei!

 

Diemžēl, lielākais vaininieks ir un paliek zināšanu trūkums. Jā, tieši tā – vecāku nezināšana bērnam var radīt problēmas runas attīstībā, nepareizu žokļu stāvokli, estētiskas problēmas, kas var iedragāt bērna pašapziņu, bet sliktākais – pat sistēmiskas saslimšanas. 

 

Noskaidrosim, kāpēc ir tik svarīgi saglabāt piena zobus? Kāpēc par piena zobiem ir jārūpējas pat vairāk nekā par pastāvīgajiem zobiem?

 


Diskomforts 10 gadu garumā

Gandrīz ikviens no mums zina, ka piena zobi sāk šķilties jau pirmajā mazuļa dzīves gadā, bet apmēram 7 gadu vecumā tos nomaina īstie “kaula” zobi. Tomēr, ar pirmajiem izkritušajiem priekšzobiem šis attīstības process neapstājas. Pēdējie piena zobi bērnam nomainās tikai 11 - 13 gadu vecumā, kā rezultātā, priekšlaicīgi zaudēts piena zobs var radīt ne tikai diskomfortu 10 gadu garumā, bet arī ietekmēt pastāvīgo zobu novietojumu un visa sakodiena attīstību. Tikai viens caurums var izraisīt iekaisumu zobā, kas attīstās tālāk kaulā. Zobam apkārt esošie saistaudi bērniem vēl nav tik attīstīti kā pieaugušajiem, tāpēc iekaisums izplatās daudz straujāk un plašāk. Jāatceras, ka zem piena zobiem atrodas pastāvīgo zobu aizmetņi. Šāda infekcija var radīt gan lielas sāpēs, gan īsto zobu bojājumus. Bieži vien caurumi ir tik dziļi, ka zobus nav iespējams saglābt un tie ir jāizrauj. Realitātē bērniem pāragri tiek izrauti vairāki piena zobi, kas rada izmaiņas sakodiena attīstībā – īstie zobi pārvietojas trūkstošajās vietās, rodas zobu saspiestība, kas ietekmē visu žokļu augšanu. Bērnam rodas ēšanas grūtības, kā arī problēmas pareizi izrunāt dažādas skaņas. Šajā vecumā smadzenēs attīstās runas centri, tāpēc šādi runas defekti var palikt nelabojami uz visu atlikušo dzīvi.
 


Vai var vainot iedzimtību?

Zobārstam bieži nākas dzirdēt, ka bērna zobi ir tīrīti kārtīgi, bet tas nepalīdz – vainojama iedzimtība! Ar šo mītu vairs nevari attaisnoties ne pats, ne to stāstīt ārstam. Kariess ir slimība, kuru iegūstam dzīves laikā. Kamēr bērni domā, ka zobos iedzīvojušies zobu grauži, vecākiem ir jāsaprot, ka caurums jeb kariess, attīstās nepareiza uztura un sliktas higiēnas rezultātā. Aplikumā atrodas miljoniem baktēriju, kuras spēj fermentēt ogļhidrātus. Baktērijām pārstrādājot šos cukurus, rodas skābes, kas demineralizē zoba audus. 

 

Philips izveidojis zobu birsti ar inovatīvu sonic tehnloloģiju – Philips Sonicare Kids, kā arī aplikāciju, kura atgādinās bērniem par zobu tīrīšanu


 

Vienīgais veids, kā šo procesu varam apstādināt, ir cukura lietošanas samazināšana un regulāra, kārtīga zobu tīrīšana! Jau pirmie bērna zobiņi ir jātīra ar fluorīdus  saturošu zobu pastu. Līdz 12 gadu vecumam vecāku pienākums ir uzraudzīt zobu tīrīšanu. Jaunākiem bērniem zobi ir jāpārtīra. 

 

Zobārsti iesaka vecākiem tīrīt zobus kopā ar bērnu, tā radot lielāku interesi šajā ikdienas pienākumā. Ilgstoši noturēt bērna uzmanību ir diezgan grūti, bet svarīgākais ir radīt interesi, tam sekos zināšanas un izveidosies labs ieradums. 

 

Lielisku veidu, kā bērniem iemācīt un noturēt interesi par zobu tīrīšanu, atradis Philips. Philips izveidojis zobu birsti ar inovatīvu sonic tehnloloģiju – Philips Sonicare Kids, kā arī aplikāciju, kura atgādinās bērniem par zobu tīrīšanu. Aplikācijā iespējams rūpēties par mazu zvēriņu, kurš būs liels palīgs zobu tīrīšanā. Sonicare Kids zobu birste nodrošina bluetooth savienojumu ar telefonu vai planšetdatoru, tā iespējams redzēt, kuras zobu virsmas tiek tīrītas. Lai nodrošinātu ieteicamo tīrīšanas laiku, birstē iestrādāts taimeris – 2 minūtes. Zobu birstei ir divi tīrīšanas režīmi, ergonomisks, viegli satverams rokturis, kuram pieejamas 8 dažādas krāsainas, viegli maināmas uzlīmes. 

 

Iegādājoties šo zobu birsti, klāt nāks 2 birstes galviņas ar mīkstu, gumijotu pārklājumu, kas aizsargās bērna zobus un smaganas. Philips Sinicare Kids ir lielisks veids kā iepriecināt bērnu, uzlabot mutes dobuma higiēnu un novērsts neskaitāmas problēmas, izmaksas un saslimšanas, ko var radīt zobu bojājumi. Philips Sonicare inovatīvā  sonic tehnoloģija būtiski atvieglo un uzlabo zobu tīrīšanu, efektīvi noņem aplikumu, padarot zobus baltākus, kā arī uzlabo smaganu veselību.

Ja gribam, lai bērni izaug par mūziķiem, darām visu, lai bērns vingrinās katru dienu instrumenta spēlē, ja par sportistiem, tad motivējam biežāk sportot. Visa panākumu atslēga ir instrumenta kvalitātē, vingrināšanās biežumā un neatlaidībā.

 

Tāpat ir ar zobiem. Regulāri tos tīrot, bērns iegūs skaistu smaidu, skaidru valodu un veselīgu ieradumu visai dzīvei!