Kad atsākas mēnešreizes pēc dzemdībām un ar ko jārēķinās, kad tas notiek

Pēcdzemdību izmaiņas, kuras ķermenis piedzīvo, ir pakāpeniski soļi pretī jaunam, spēcīgam un gādīgam ķermenim (pat ja tas, tavuprāt, kādu laiku izskatās dīvaini, tas ir normāli!). Katras sievietes ķermenis ir atšķirīgs, kas nozīmē, ka arī mēnešreižu atgriešanās nenotiek konkrētā laikā.
Ja pēcdzemdību mēnešreizes neatgriežas trīs mēnešu laikā pēc tam, kad ir pārtraukta zīdīšana, noteikti ir jākonsultējas ar savu ārstu.

FOTO: Shutterstock.com

Ja pēcdzemdību mēnešreizes neatgriežas trīs mēnešu laikā pēc tam, kad ir pārtraukta zīdīšana, noteikti ir jākonsultējas ar savu ārstu.

Mēnešreižu atsākšanos visvairāk ietekmē zīdīšana. Tas notiek tāpēc, ka prolaktīns, hormons, kurš ir atbildīgs par mātes piena izdalīšanos, nomāc ovulāciju. Sievietēm, kuras nebaro bērniņu ar krūti, mēnešreizes parasti atsākas 4-8 nedēļas pēc dzemdībām. Taču sievietēm, kuras zīda bērniņu, mēnešreizes var neatsākties 6 mēnešus un pat ilgāk.

 

Kā zīdīšana ietekmē mēnešreižu atsākšanos pēc dzemdībām

Mazuļa barošana ar krūti var būt kā dabiska kontracepcijas metode. Zīdīšana dabiski aptur ovulāciju, tādēļ grūtniecības iestāšanās iespēja zīdīšanas laikā ir ļoti zema. Kā ziņo Planned Parenthood, apmēram divas no simts sievietēm, kuras baro bērnu ar krūti un izmanto to kā kontracepcijas metodi, paliek stāvoklī. "Skandināvu pētījumi apliecina, ka, ja zīdīšana nav retāk kā 3,5 stundas (arī naktīs), tad jauna grūtniecība neiestāsies 98%, tāpat kā lietojot nehormonālo jeb parasto kontracepcijas spirāli (IUS)," atzīmē Āgenskalna doktorāta vecmāte Astrīda Millere.

 

Pirmo pēcdzemdību mēnešreižu parādīšanās var ietekmēt arī piena apgādi. Parasti piena daudzums samazinās pirms vai mēnešreižu laikā. Zīdot bērniņu, pirmo pēcdzemdību mēnešreižu laikā var rasties diskomforts.

 

Kontracepcijas izmantošana zīdīšanas laikā

Saprotams, ka ne visas sievietes vēlas paļauties tikai uz zīdīšanu kā galveno pēcdzemdību kontracepcijas metodi. Šajā laikā svarīgi būtu piemeklēt nehormonālās vai mazāku devu kontracepcijas iespējas. Protams, arī prezervatīvi joprojām darbosies un nekādi neietekmēs auglību. Vislabāk konsultēties ar savu ārstu par sev piemērotākās kontracepcijas izvēli.

 

Reklāma
Reklāma

Kā izmainās mēnešreizes pēc grūtniecības?

Kad pirmās mēnešreizes būs atsākušās, to laikā sieviete var justies citādāk nekā pirms grūtniecības, jo ķermenis joprojām ir procesā, lai atgrieztos ierastajā ciklā. “Vairumam sieviešu ir vilšanās, ka cikls atkal atjaunojies, bet citām prieks par hormonālo “skaidrību”, tām atsākoties,” smaidot teic vecmāte Astrīda Millere.

Pēcdzemdību pirmās mēnešreizes var būt spēcīgākas vai neregulārākas, kā pirms tam. Iespējamas izmaiņas arī to konsistencē un krāsā, kā arī krampju smagumā. Arī premenstruālā sindroma simptomi var mainīties. Paturi prātā, ka tas ir pārejoši! 

Vislielākās izmaiņas mēnešreizēm novērojamas, ja tās atgriežas ātrāk pēcdzemdību periodā.

 

Kad būtu jāuztraucas par pēcdzemdību mēnešreizēm un jāsazinās ar savu ārstu?

  • Ja tampons vai pakete jāmaina ik pēc stundas vai biežāk;
  • Ja pēcdzemdību mēnešreizes neatgriežas trīs mēnešu laikā pēc tam, kad ir pārtraukta zīdīšana;
  • Arī tādu simptomu kā pēkšņa drudža vai nepatīkamu smaku veidojošu izdalījumu gadījumā būtu jākonsultējas ar ārstu, jo tās var būt infekcijas pazīmes.

 

Izmantota informācija no: bloodandmilk.com 

Saistītie raksti