Sāpes un asiņošana pēc dzemdībām. Kad sākt raizēties?

Par sagaidāmo pēcdzemdību periodā, kas ilgst 6–8 nedēļas, mammai un tētim ir jāstāsta jau bērna gaidīšanas laikā. Atbildība un rūpes par mazuli, fizioloģiskās pārmaiņas sievietes ķermenī, ikdienas mājas solis – šis māmiņai ir liels slogs, ko var atvieglot, ja pēcdzemdību periodam gatavojas laikus. Uz tipiskākajiem jautājumiem pēcdzmedību periodā atbild „Quartus” ārstu prakses ginekoloģe Daiga Baranovska.

Pirmo periodu pēc dzemdībām ir vērts lietot kādas ekoloģiskās higiēniskās paketes. Tās ir nedaudz dārgākas, tomēr vairāk gaisu caurlaidīgas.

FOTO: Shutterstock.com

Pirmo periodu pēc dzemdībām ir vērts lietot kādas ekoloģiskās higiēniskās paketes. Tās ir nedaudz dārgākas, tomēr vairāk gaisu caurlaidīgas.

 

Raizes rada asiņošana. Tā šķiet tik intensīva un ilga...
Normāli, ja asiņošana pēc dzemdībām turpinās līdz sešām nedēļām. Atsevišķos gadījumos var būt līdz astoņām, bet tad vajadzētu konsultēties ar ārstu, vai viss ir normas robežās. Brīdī, kad pēc bērna piedzimšanas ir izdalījusies placenta un augļa plēve, dzemde paliek kā vaļēja brūce, kur ir miljoniem sīku asinsvadu, kas asiņo. Pirmais posms, kad dzemde savelkas vēl tajā periodā, kad jaunā māmiņa atrodas dzemdību zālē, ir ļoti intensīvs, un lielākā daļa asinsvadu notrombozējas. Nākamajā dienā dzemde ir kļuvusi nedaudz mīkstāka un daļa asinsvadu ir atvērušies – tad asiņošana var nedaudz pastiprināties.

Pirmajās dienās izdalījumi ir sarkani, pēc tam kļūst rozīgi un vēlāk – dzeltenīgi balti. Asiņošanas intensitāte pēcdzemdību periodā ļoti strauji mainās: pirmajās dienās tā būs daudz intensīvāka, bet turpmākajās – būtiski samazināsies. Pēc tam ilgstoši turpināsies smērēšanās. Iespējams, izdalījumi būs vairāk no rīta, jo, pa nakti guļot, tie uzkrājas makstī, savukārt no rīta pēc piecelšanās tie sāk izdalīties. Ja saglabājas spēcīga asiņošana (izdalās koši sarkanas asinis) un pēc pirmajām pēcdzemdību dienām higiēniskā pakete ir jāmaina katru stundu, vismaz četras stundas pēc kārtas, par to noteikti jākonsultējas ar ārstu. Asins recekļi ir normāla parādība pirmajās 3–4 pēcdzemdību perioda dienās. Ja dažas nedēļas pēc dzemdībām asiņošana kļūst intensīvāka, ir svarīgi konsultēties ar ārstu, jo dažkārt dzemdē var būt palikuši nelieli placentas gabaliņi, kas izraisa asiņošanu. Visā asiņošanas periodā izdalījumu smakai ir jābūt līdzīgai menstruālajiem izdalījumiem. Jā tā atšķiras, jākonsultējas ar ārstu.
 

Kā var palīdzēt bērna tēvs: Tētim pēcdzemdību periodā ir jāvēro sievietes fiziskās sajūtas – ja viņai parādās reiboņi vai ģīboņi, noteikti nevajag vilcināties meklēt ārsta palīdzību.
 

Tiešām negaidīju, ka TUR sāpēs tik ilgi un higiēniskās paketes tērēšu tik daudz...
Ja dzemdību laikā ir bijuši kādi plīsumi vai iegriezumi un ir šuves, tās jāuztur tīras un sausas. Jāņem vērā:

• apmazgājoties ieteicams izmantot dušu un ziepes;
• vēlams izraudzīties vaļīgas kokvilnas apakšbiksītes un svārkus vai neapspīlētas auduma bikses;
• jāsēžas nevis tieši uz dupša, bet nedaudz uz sāna. Ja ir vēlme sēdēt taisni, var izmantot peldriņķi vai nelielu pakaviņu;
• ja parādās sāpes, ieteicams kādu brīdi pagulēt. Tas muskuļiem noņems slodzi.


Pirmajās divās dienās higiēniskās paketes var būt jāmaina ik pēc pāris stundām. Trešajā, ceturtajā dienā jau retāk – aptuveni ik pēc 4 stundām. Arī periodā, kad ir tikai smērēšanās, paketes būtu jāmaina ne retāk kā pēc 5–6 stundām. Pirmajā nedēļā pēc dzemdībām, ja ir iespējams, pa laikam vēlams pagulēt ar kailu dupsi. Piemēram, ja mazulis ir iemidzis un mamma zina, ka stundiņu būs miers, tad, noklājot gultā vienreiz lietojamo paladziņu, viņa var vienkārši pagulēt bērnam blakus, jo brūču dzīšanai gaisa piekļuve nāks tikai par labu. Līdzīgi ir ar sagrieztu pirkstu – tas daudz labāk dzīst bez plākstera. Pirmo periodu pēc dzemdībām ir vērts lietot kādas ekoloģiskās higiēniskās paketes. Tās ir nedaudz dārgākas, tomēr vairāk gaisu caurlaidīgas.


Kā var palīdzēt bērna tēvs: Tā kā higiēniskās paketes pirmajās dienās pēc dzemdībām tiek patērētas lielā daudzumā, mazuļa tētis var palīdzēt, iepirkšanās laikā iemetot iepirkumu grozā arī tās, lai sievietei nav speciāli jādodas uz veikalu vai aptieku.

Reklāma
Reklāma

 

Baidos nest ratiņus, jo pēcdzemdību asiņošana nav mitējusies
Noteikti jāuzsver, ka smagumu cilāšana neietekmē pēcdzemdību asiņošanu. Tomēr parasti speciālisti iesaka pirmajās nedēļās pēc dzemdībām necelt neko tādu, kas sver vairāk par mazuli. Ja grūtniecība un dzemdības ir noritējušas normāli un bez kādiem sarežģījumiem, sieviete drīz vien pati sapratīs, vai pašsajūta ir gana laba iepirkumu nešanai no veikala vai ratu cilāšanai.


Kā var palīdzēt bērna tēvs: Te ir iespēja jaunajam tētim izpaust savas rūpes un gādību, darot visus fiziski smagākos darbus. Sieviete to noteikti novērtēs!

 

Autore: Audra Šauere

Žurnāls "Mammām un Tētiem" iznāk 4 reizes gadā, un to bez maksas topošie un jaunie vecāki var saņemt pie ārstiem un dzemdību namos visā Latvijā. Tāpat šo žurnālu bez maksas vari lasīt Mammamuntetiem.lv sadaļā Mūsu izdevumi. Žurnāla izdevējs ir portāls Mammamuntetiem.lv un nodibinājums "Fonds Mammām un Tētiem".