Urīna nesaturēšana, hemoroīdi, orgasma trūkums jeb Kā palīdzēt intīmajai zonai pēc dzemdībām

"Pēcdzemdību periods katrai mammai var noritēt atšķirīgi – tāpat kā grūtniecība. Diemžēl dažreiz ne tik patīkami, kā gribētos," stāsta sertificēta fizioterapeite Līna Garā. Šajā rakstā uzzināsi par dažādām procedūrām un vingrojumiem, kas var palīdzēt cīņā ar diskompfortu pēc dzemdībām!
  • Līna Garā

    Līna Garā

Ir daudz iespēju novērst radušās problēmas.

FOTO:

Ir daudz iespēju novērst radušās problēmas.

Pie ginekologa uz vizīti ierasts doties sešas nedēļas pēc dzemdībām, taču, ja ir kādas sūdzības, pie ārsta noteikti jāiet agrāk! Tāpat vizītes laikā noteikti jāizstāsta par sāpēm vai diskomfortu, ja tāds ir. Ar speciālistu vari pārrunāt arī šajā rakstā norādītās procedūras un metodes sava komforta uzlabošanai.

 

  • BTL EMSella krēsls – iegurņa muskuļu stiprināšanas iekārta. 

Procedūras norise: jāapsēžas uz īpaša krēsla, ērti jāiekārtojas. Programmas ilgums ir aptuveni 30 minūtes. Procedūra nav sāpīga; ja kļūst nepatīkami, intensitāti var mazināt. Novērojamas viegli vibrējošas sajūtas. Intensitāti var regulēt visas nodarbības laikā.

Notiek kursveidā. Procedūras laikā var nodarboties ar blakus lietām, piemēram, lasīt grāmatu. 

IEGUVUMI: atjaunota un veicināta urīna saturēšana, stimulēta un trenēta dziļā muskulatūra, novērsti taisnās zarnas darbības traucējumi (aizcietējumi, hemoroīdi), uzlabota seksuālā funkcija (libido, orgasma trūkums), atjaunots hormonālais līdzsvars.

 

  • Iegurņa pamatnes muskuļu treniņš. 

Maksimālam rezultātam vingrojumi jāapgūst speciālista vadībā. Idejiski šis treniņš notiek, iesaistot priekšējos un aizmugurējos muskuļus – iesaistot priekšējos muskuļus, ir sajūta, kā apstādinot urīna izvadi, bet aizmugurējos – kā apstādinot gāzu noplūdi.

IEGUVUMI: iegurņa pamatnes muskulatūra, kas ir vāja, pārslogota vai saspringta, var novest pie iegurņa joslas disfunkcijas. Tā savukārt var rezultēties ar sāpēm iegurnī, urīna un fēču disfunkciju, sāpēm dzimumdzīves laikā, seksuālu disfunkciju un iegurņa orgānu prolapsu. Iegurņa pamatnes muskuļu pareizs treniņš šo problēmu sākšanos efektīvi var novērst.

 

  • Biofeedback metode jeb bioatgriezeniskās saites terapija. 

Izmanto profilaktiskos un terapeitiskos nolūkos. Piemēram, pie urīna nesaturēšanas, pārāk aktīva urīnpūšļa, iegurņa sāpēm, mazā iegurņa orgānu noslīdējuma, seksuālas disfunkcijas, obstruktīva defekāciju sindroma. Metode ietver specializētu sensoru un ierīču izmantošanu, kā arī pašu pacientu, lai izmērītu un sniegtu atgriezenisko saiti par iegurņa muskuļu kontrakcijām. Kurss sastāv no 3 līdz 10 seansiem.

IEGUVUMI: stiprināta iegurņa pamatnes muskulatūra, novērsta urīna un/vai fēču nesaturēšana, uzlabotas sajūtas intīmajās attiecībās.

 

  • Kēgela vingrojumi. 

Maksimāla rezultāta iegūšanai vingrojumi jāapgūst speciālista vadībā. Ja vingrojumu būtība netiek izprasta un tie tiek izpildīta nepareizi, ieguvuma nebūs. 

IEGUVUMS: uzlabota mazā iegurņa dziļā muskulatūra, tādējādi samazinot tādus iespējamos pēcdzemdību simptomus kā urīna un fēču nesaturēšana. Kēgela vingrojumu izpildīšana var uzlabot arī seksuālo funkciju, mazināt vai novērst iegurņa orgānu prolapsu (dzemdes noslīdēšanu), uzlabot fēču izvadīšanu.

 

Kam ieteicams veikt Kēgela vingrojumus: 

  1. sievietēm ar urīna, fēču nesaturēšanu; 
  2. iegurņa pamatnes muskulatūras spēka samazinājuma gadījumā; 
  3. grūtniecības un pēcdzemdību periodā; 
  4. vidēja un vecāka gadagājuma sievietēm.

 

Kā pildīt Kēgela vingrojumus:

  • saspiest muskuļus ap vaginālās un anālās atveres zonu un tad it kā ievilkt tos pašus muskuļus uz dzemdes pusi; 
  • vingrojumu var veikt dažādās pozīcijās – iesākumā var pozīcijā guļus;
  • veicot vingrojumus, nevajadzētu aizturēt elpu un nevajadzētu just sasprindzinājumu sēžas vai augšstilbu zonā.
Reklāma
Reklāma

 

Kā pārbaudīt, vai daru pareizi?

  1. Lai pārbaudītu, vai vingrojums tiek veikts pareizi, var ievietot pirkstu vaginālajā zonā vai pielikt plaukstu pie šīs zonas, sajūtot, kur notiek sasprindzinājums.
  2. Vērsties pie fizioterapeita vai ginekologa, kurš var pārbaudīt, vai sasprindzinājums notiek pareizi, un/vai apmācīt, kā veikt pašpārbaudi. 
  3. Pārbaude ar biofeedback metodi – muskuļu darbība tiek novērtēta ar vaginālu vai rektālu zondi ar sensoru. Šie sensori parāda kontrakcijas spēku, muskuļu aktivizāciju un virzienu. Šie signāli kā grafiks tiek parādīti uz monitora, sniedzot priekšstatu par vingrojuma izpildi. [1]

 

 

  • Atsvari un citi vaginālie trenažieri. 

Dažāda izmēra un svara bumbiņas, konusi vai citi. Bumbiņas var būt pa vienai vai savienotas vairākas, tām var būt dažāds svars – no vieglāka uz smagāku. Ir dažāda materiāla. Trenažierus ir iespējams izmantot jebkādā sev ērtā pozā. Ieteicams lietot ne agrāk kā 6 nedēļas pēc dzemdībām – pēcdzemdību periodā par trenažieru lietošanu ir jākonsultējas ar savu ginekologu. 

IEGUVUMS: trenažieri palīdz uzlabot iegurņa pamatnes muskulatūru, tie ir ērti un vienkārši lietojami.

 

  • Pelvic trainer. 

Šī ir iekārta, kas palīdz apzināti konrolēt iegurņa pamatnes muskuļus. Kā notiek procedūra? Sev ērtā apģērbā jāapsēžas uz speciāla krēsla, kontrolējot iegurņa pamatnes muskulatūru. Ekrānā parādīsies rezultāts, kā un cik labi tiek aktivizēta iegurņa pamatnes muskulatūra.

IEGUVUMS: palīdzēs, ja ir noslīdējusi dzemde vai ir urīnizvadkanāla prolapss, urīna un fēču nesaturēšanas gadījumā.

 

  • Lāzerprocedūras, piemēram, Mona lisa touch. 

Šī lāzerprocedūra darbojas ar frakcionēto CO2 lāzeriekārtu. Kā tas notiek? Jāapguļas uz ginekoloģiskā krēsla, vagīnā tiek ievietots lāzers. Procedūra ilgst ne vairāk par 5 minūtēm. Kursa ilgums ir individuāls, vidēji 2–4 procedūras ar 35–45 dienu intervālu. [2] 

IEGUVUMI: procedūra var uzlabot maksts gļotādu, veikt slodzes izraisītas urīna nesaturēšanas korekciju, neinvazīvi ārstēt dažādas labdabīgas maksts un vulvas slimības. Šī metode notiek bez ķirurģiskas iejaukšanās. 

 

 

  • Ginekoloģiskās injekcijas. 

Injekcijām izmanto hialuronskābi. Šī metode iepriekš ir plaši lietota estētiskajā dermatoloģijā, tagad to izmanto arī ginekoloģijā, piemēram, maksts sausuma novēršanai, pēcdzemdību plīsumu vai iegriezumu rētu mazināšanai u. c. gadījumos.

Pirms procedūrām noteikti nepieciešama ginekologa konsultācija, kurš nozīmēs nepieciešamos izmeklējumus un piemērotāko injekciju veidu un apjomu.

IEGUVUMI: ārējo dzimumorgānu estētisko defektu novēršana, diskomforta un nepatīkamu sajūtu novēršana, dzimumdzīves kvalitātes un seksuālās baudas uzlabošana. [2]

 

Izmantotā literatūra:
1. Kegels exercise. BC women’s hospital health centre. Pieejams: http://www.bcwomens.ca/Healthy-Living-Site/Documents/Pregnancy/Exercise%20+%20Pregnancy/kegelexercises1.pdf
2. Lāzers un injekcijas sievietes intīmajam komfortam. Veselības centrs 4, 2022. Pieejams: https://vc4.lv/jaunumi/lazers-un-injekcijas-sievietes-intimajam-komfortam/

Saistītie raksti