Kāpēc no trekniem ēdieniem rodas slikta dūša?

Kaut arī nepārtraukti tiek skandināts, cik būtiski pievērst uzmanību līdzsvarotam un veselīgam uzturam, reizumis gadās tomēr atļaut vēderam uzdzīvot, it īpaši svētkos.

Ja ēd bagātīgi un arī treknus ēdienus, aizkuņģa dziedzerim tas rada šoka stāvokli.

FOTO: Shutterstock.com

Ja ēd bagātīgi un arī treknus ēdienus, aizkuņģa dziedzerim tas rada šoka stāvokli.

Tad nu vēderā tiek sabāzts viss, arī treknum treknais, kamēr paliek slikta dūša! Un tas nav nekāds brīnums, jo vainojams ir pankreatīts jeb aizkuņģa dziedzera iekaisums. Ja ēd bagātīgi un arī treknus ēdienus, aizkuņģa dziedzerim tas rada šoka stāvokli.

 

Rezultātā dziedzeris nav gatavs izstrādāt tik daudz fermentu, cik būtu vajadzīgs, jo vienkārši nespēj pārstrādāt visus lipīdus, ko organisms uzņem ar trekniem produktiem, tāpēc slikta dūša un cita veida diskomforts ir dabiska reakcija.

Reklāma
Reklāma

 

  • Lai nebūtu šādu problēmu, jāatsakās no trekniem produktiem un nevajag pārspīlēt ar ēdienu. Svētki jāuztver nevis kā izēšanās, bet kā iespēja pavadīt laiku kopā ar draugiem un ģimeni.
     
  • Būtiski ir nevis sēdēt pie galda, bet vairāk izkustēties – censties pievērsties kādām aktivitātēm vai spēlēm.
     
  • Savukārt namamātēm jāizvēlas uz galda likt ne tik treknus ēdienus, piemēram, majonēzi var aizstāt ar bezpiedevu jogurtu. Bet, ja nu tomēr sanācis pārēsties, nākamā dienā noteikti jāietur atslodze – jāļauj organismam atjēgties no lielās kaloriju devas. Tas nenozīmē, ka jāpārtiek tikai no kefīra vai ūdens, akcentu var likt uz olbaltumvielām, dārzeņiem, šķiedrvielām.
     
  • Ja jau iepriekš zināms, ka paredzama pārēšanās un no tās nekādi nevarēs izvairīties, jāņem palīgā aizkuņģa dziedzera enzīmi – jāpiepalīdz sev un savam aizkuņģa dziedzerim ar aptiekā pieejamiem pankreatīna grupas medikamentiem.
    Tāpat šīs zāles var ieņemt, ja esi apēdis par daudz vai ēdiens bijis par treknu un aizkuņģa dziedzeris izjūt diskomfortu.