Saules starojuma ietekme uz bērnu ādu

Bērnībā viens no lielākajiem priekiem ir spēles un rotaļas ārā, svaigā gaisā un saulē. Tomēr šobrīd vairāk nekā jebkad agrāk apzināmies arī to, kādus draudus rada saules starojums. Saules starojuma intensitātei arvien palielinoties, maigajai bērnu ādai ir nepieciešama vislabākā pieejamā aizsardzība. Tāpēc pirms sauļošanās padomāsim par drošību.

Ir svarīgi lietot aizsarglīdzekļus, kas īpaši izstrādāti, ņemot vērā bērnu ādas vajadzības

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ir svarīgi lietot aizsarglīdzekļus, kas īpaši izstrādāti, ņemot vērā bērnu ādas vajadzības

Pieaugušo āda un bērnu āda – kopīgais un atšķirīgais
Visiem ir labi zināms, ka saules gaisma labvēlīgi ietekmē mūsu organismu, sākot ar garīgo labklājību un beidzot ar D vitamīna sintēzi, kas ir svarīga veselīgu kaulu struktūrai. Tomēr neaizsargātai ādai UV starojums var nodarīt pāri. Tas jo īpaši attiecas uz bērnu ādu, kas ir daudz jutīgāka pret saules iedarbību. Bērnu āda vairākos būtiskos aspektos atšķiras no pieaugušo ādas. 

Lai gan bērnu ādai ir tikpat daudz slāņu kā pieaugušo ādai, bērnu āda ir piecas reizes plānāka. Bērnu ādas raga slānis – epidermas virsējais slānis, kas aktīvi aizsargā organismu no apkārtējās vides ietekmes un aiztur mitrumu, – ir daudz plānāks, un tā šūnas nav sakārtotas tik cieši. Tāpēc āda sliktāk pilda aizsargbarjeras funkcijas, un dažādas vielas ātrāk iesūcas ādā un nonāk dziļākos ādas slāņos. 

Bērniem vēl nav pilnīgi attīstījusies ādas pigmentācija (melanīna sintēze). Melanīns ir viela, kas piešķir ādai tās dabīgo toni jeb pigmentāciju. Mums atrodoties saulē, ādas šūnas izdala vairāk melanīna, lai pasargātu mūs no saules apdegumiem: notiek tas, ko mēs dēvējam par „sauļošanos”.Arī bērnu āda satur melanocītus (šūnas, kurās tiek sintezēts melanīns), bet to aktivitāte ir mazāka, tāpēc bērnu āda ir jutīgāka pret UV starojumu.

Tāpēc ir svarīgi lietot līdzekļus, kas ir īpaši izstrādāti, ņemot vērā bērnu ādas vajadzības. Šiem līdzekļiem būtu ne tikai jānodrošina labākā iespējamā aizsardzība, bet arī jāstiprina ādas dabīgās aizsargspējas.

Minerālu filtri parasti sastāv no neorganiskiem minerālu pigmentiem. Tie atstaro vai izkliedē UV starojumu, kas sasniedz ādas virsmu, un neļauj tam iekļūt ādā.

Tā kā minerālu filtri būtībā izveido ādas aizsargbarjeru, tie ir īpaši piemēroti zīdaiņu un mazu bērnu ādas aizsardzībai, kā arī cilvēkiem, kuru āda ir īpaši jutīga pret saules iedarbību. Minerālu filtri ir izmantoti, piemēram, Eucerin Kids mikropigmentu sauļošanās losjonā ar SPF 25, kas nesatur ķīmiskus filtrus un smaržvielas.

Jutīga āda var saasināti reaģēt uz atsevišķām sastāvdaļām, tāpēc ir ieteicams izvairīties no krāsvielām, smaržvielām un parabēniem. Ideālā gadījumā vajadzētu izvēlēties līdzekļus, kuru saderība ar ādu ir klīniski pierādīta. Eucerin Kids sauļošanās losjons ar SPF 50+ un Eucerin Kids izsmidzināmais sauļošanās losjons ar SPF 50+ ir īpaši izstrādāti, ņemot vērā bērnu maigās ādas vajadzības.