Sniegs un salnas maijā liek domāt, kā sargāt siltumnīcu stādus no nosalšanas

Pēdējais pavasara mēnesis tradicionāli un prognozējami pārsteidz dārzkopjus par salnām un sniegu. Ir jāsargā maigie sadīgušie stādi ārā un to, kas jau ir izstādīts siltumnīcās.   

Sniegs un salnas maijā liek domāt, kā sargāt siltumnīcu stādus no nosalšanas

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Bulduru Dārzkopības vidusskolas puķkopības skolotāja Baiba Zāģere stāsta, ka šogad kopumā salnas lielu apdraudējumu augiem nerada, jo vēl vēl dudz kas nemaz nav sadīdzis. 
Savukārt tad, ja dienas kļūst ir siltas, un gaiss siltumnīcā uzsilst līdz +20 - + 25 C, plēves mājas pēcpusdienā ir jāizvēdina, tad jāver ciet, ļaujot tai atkal uzkrāt siltumu. Būtiski ir nodrošināt, lai augi nepiedzīvo ļoti krasas temperatūras maiņas - no lela karstuma dienā līdz ļoti vēsam vai aukstam gaisam vakarā un naktī.   

 

Nelielu aukstumu bez īpašām problēmām pārcietīs redīsi un dilles, kuras pat var nepiesegt. Tomāti, gurķi un paprika strauju temperatūras kritumu neizturēs. Tie jāsāk sargāt pie + 5  C, bet 0 /- 1 C jau ir postošs aukstums. Tāpēc šos augus uz nakti pārsedz ar agrotīklu 3 – 5 kārtās. 

Nozīme ir materiālam, no kā ir celta siltumnīca. Polikarbonāta materiāls labāk saglabās siltumu, plēves siltumnīcas atdzisīs ātrāk. 
 

Lasi arī: Kā izglābt dārzu no salnām? Stāsta dārzkopības eksperts 


Kā vēl var uzturēt siltumu siltumnīcā:

  • ielikt mazu krāsniņu vai mangali, kurā ieliktas karstas ogles
  • salikt sveces un dūmu sveces ugunsdrošos traukos, noliekot tos siltumnīcā
  • salikt siltumnīcā melnas krāsas plastmasas ūdens konteinerus ar siltu ūdeni. Pa dienu saules gaismā ūdens uzsilst, naktī siltumu atdod.
  • ja termometra stabiņš tuvojas nullei, ieklāto agrotīklu ieteicams apliet ar ūdeni, lai tas sasaltu. Šādi augi būs pasargāti pat pie -6 C grādiem
  • nelielā siltumnīcā var salikt uzkarsētus akmeņus vai ugundrošus ķieģeļus
  • labs siltuma izolators ir papīrs, vecas avīzes, no kurām var izgatavot vairāku slāņu teltis, kuras uzliek uz augiem
  • apklāt augus ar sienu un salmiem
  • uzlikt individuālas "cepurītes" katram vārīgajam augam. Tas palielina iespēju, ka augs izturēs par - 3 C grādus.

 

Reklāma
Reklāma