Kāpēc Latvijā cīņā pret koronavīrusu nenēsā sejas aizsargmaskas? Pretēju viedokļu sadursme

Vairākās Eiropas valstīs tagad ir uzlikts par pienākumu nēsāt sejas aizsargmaskas, lai izvairītos no inficēšanās ar Covid-19. Piemēram, tās jānēsā visiem austriešiem, dodoties iepirkties. Tāpat obligāti maska, atrodoties publiskā vietā, cilvēkiem jāliek arī Čehijā un Slovākijā. Jauns.lv interesējās, vai šāda prasība nebūtu ieviešama arī Latvijā?

 

Medicīniskās maskas lietošana neizslēdz inficēšanās iespēju arī netieša kontakta ceļā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Medicīniskās maskas lietošana neizslēdz inficēšanās iespēju arī netieša kontakta ceļā.

Jauns.lv jau ziņoja, ka visiem austriešiem iepērkoties turpmāk būs jānēsā sejas aizsargmaskas, pirmdien paziņoja Austrijas valdība, izklāstot kārtējos pasākumus, kas tiek ieviesti, lai ierobežotu Covid-19 izplatību. Kad lielveikali būs saņēmuši maskas, katram pircējam, ieejot veikalā, tiks izsniegts šis individuālais aizsarglīdzeklis. Austrijas valdība skaidroja, ka sejas maskas neaizsargās to valkātājus, tomēr tādējādi tiks novērsta iespēja, ka cilvēki, kas maskas valkās, varētu aplipināt citus klepojot.
 

“Jāizsaka nožēla par šādu situāciju”
Veselības centra 4 valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds: “Jāizsaka nožēla par situāciju, kad, iespējams, masku trūkuma dēļ lielākajās slimnīcās tika kultivēts uzskats par masku un respiratoru neefektivitāti” 

“Medicīnas personālam obligāti jālieto respiratori ar vismaz FFP2 vai ideālā gadījumā FFP3 pakāpes gaisa filtriem, jo šie respiratori pasargā no baktērijām un vīrusiem. Savukārt iedzīvotājiem būtu jāvalkā aizsargmaskas ar mērķi uzturēt augstas higiēnas standartus un sargāt no sevis citus, tai skaitā – medicīnas personālu.

Valstis (Ķīna, Koreja, Japāna), kas veiksmīgi kontrolē vai ir uzveikušas Covid-19 vīrusa izplatību, dzelžaini ievēro šo noteikumu.

Nevienā brīdī cilvēks nevar būt pilnīgi pārliecināts, ka nav inficējies un neizplata saslimšanu tālāk. Ar vīrusu līdzcilvēkus iespējams inficēt arī vairākas stundas pirms simptomu parādīšanās, turklāt daļai slimnieku vīrusa gaita var noritēt asimptomātski. Līdz ar to neviens nevar būt drošs par savu veselības stāvokli.

Savukārt Janita Veinberga, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Komunikācijas daļas vadītāja, Jauns.lv pavēstīja slimnīcas medicīniskā personāla viedokli: “Šobrīd (31. martā) vēl netiek apsvērta nepieciešamība visiem iedzīvotājiem nēsāt sejas aizsargmaskas. Šobrīd vissvarīgākais ir ievērot divu metru distanci, rūpīgi mazgāt rokas, pie iespējas dezinficēt tās un bez vajadzības neatrasties ārpus mājām. 

Sejas maskas var ierobežot vīrusa izplatību, ja tās nēsā pareizi un tās cilvēku grupas, kuras pakļautas augstam riskam inficēties - ārstniecības iestāžu personāls, policijas darbinieki un tamlīdzīgi. Tāpat jāuzsver, ka maska būtu lietojama cilvēkam, kurš ir inficējies, nevis veselajam. 

 

Sejas maskas var ierobežot vīrusa izplatību, ja tās nēsā pareizi un tās cilvēku grupas, kuras pakļautas augstam riskam inficēties

 

Šobrīd arī Latvijā aizvien vairāk ir novērojams, ka iedzīvotāji paši izvēlas aizsegt seju - ar masku, šalli vai kā citādi. Ja tā ir maska, tad noteikti būtu jāievēro tās pareiza lietošana - uzklāt ar dezinficētām rokām, pēc lietošanas to noņemt, izsviest (vienreizējo masku), atkal dezinficēt rokas. Ja sejas maska tiek nēsāta līdzi kabatā (piemēram, kopā ar lietotu kabatas lakatu un sīknaudu) vai somiņā, to izņemot tikai ieejot veikalā, tās darbība, baidos, varētu būt tieši pretēja gaidītajai. Tāpat grūti spriest par dažādu Latvijas mazo ražotāju piedāvātajām maskām vai tām, kuras iedzīvotāji šuj paši. Arī tās būtu jāprot pareizi mazgāt, dezinficēt. 

Reklāma
Reklāma

Pozitīvais aspekts no maskas valkāšanas - cilvēks iemācās nepieskarties sejai, kas šajā gadījumā ir ļoti būtiski! Pakasīt degunu, parīvēt aci, to nu šobrīd nekādā gadījumā nevajadzētu darīt, atrodoties veikalā, sabiedriskajā transportā vai jebkur citur, kur nav iespējas nomazgāt rokas. 

Tāpat jau plaši izskanējusi ziņa par individuālās aizsardzības līdzekļu trūkumu visā pasaulē, esam dzirdējuši un redzējuši sižetus par milzīgām summām, kas tiek prasītas par šīm maskām. Tādēļ vēl jo vairāk - cilvēkiem vajadzētu ļoti rūpīgi ievērot visus oficiālo iestāžu (Slimību profilakses un kontroles centra) sniegtos norādījumus, un - kamēr maska nav obligāta prasība, to valkāt vai nē - ir katra cilvēka brīva izvēle, bet nav obligāta nepieciešamība”. 


Kā pareizi lietot sejas masku un vai tā mūs pasargā?

Stradiņa slimnīca atbild uz jautājumiem par sejas masku lietošana Covid-19 kontekstā:


Vai sejas maska var pasargāt no inficēšanās ar Covid-19?
Veseliem iedzīvotājiem nav nepieciešams izmantot sejas maskas, tās būtiski nepasargā no iespējamā inficēšanās riska. Covid-19 izraisa SARS-CoV-2 vīruss, kas izplatās ar lielajiem pilieniem. Maska tos aizturēs un netiks kontaminēta apkārtējā vidē jeb vīruss nenonāks uz virsmām vai citiem cilvēkiem, kuri atrodas nelielā attālumā.

Svarīgi būtu masku nēsāt cilvēkam, kurš jau ir slims – sāp kakls, klepo un tā tālāk, vai kuram ir bijis kontakts ar Covid-19. Iemesls ir – lai neinficētu citus. Bet pēc būtības šiem pacientiem nemaz nevajadzētu atrasties ārpus mājas, sabiedriskās vietās.
 
Šobrīd vissvarīgākais ir nodrošināt pareizu roku higiēnu, ievērot divu metru distanci sabiedriskās vietās, palikt mājās, ja jūtas slims un citus oficiāli sniegtos norādījumus. Medicīniskās maskas lietošana neizslēdz inficēšanās iespēju arī netieša kontakta ceļā, pieskaroties piesārņotām virsmām, vai cieša kontakta gadījumā ar inficētu personu, kad inficēšanās var notikt caur acu gļotādu, kas var būt infekcijas slimības ieejas vārti. Tādēļ svarīgi ir atcerēties, ka jāizvairās no pieskaršanās acīm, degunam un mutei, jo vīruss no apkārtējām virsmām var nokļūt uz rokām, bet pieskaroties acīm, degunam vai mutei, persona var sevi inficēt.

Vai masku ir jālieto un kam?

Caurmērā tomēr maskas vajadzētu atstāt ārstniecības iestādēm. Tās jālieto ārstniecības personām, darba vidē, lai pasargātu gan pārējos kolēģus, gan pacientus. Jo mediķi ir augsta riska grupā saslimšanai un jebkurš cilvēks var izdalīt vīrusu vēl pirms parādās pirmās slimības pazīmes.

Vēlreiz - svarīgi būtu masku nēsāt cilvēkam, kurš jau ir slims – sāp kakls, klepo un tā tālāk, vai kuram ir bijis kontakts ar Covid-19 un tomēr ir nenovēršami iemesli atrasties ārpus mājas, lai neinficētu citus.

Kādu masku ir pareizi lietot un kā?

Ķirurģisko masku lietošanā ļoti būtiski ir pareiza maskas uzvilkšana un pareiza maskas noņemšana, nepieskaroties pašai maskai, kam seko obligāta roku mazgāšana ar ziepēm vai roku dezinfekcija pirms maskas uzvilkšanas un pēc maskas novilkšanas. Izmantojot medicīnisko masku jāatceras, ka tā ir vienreizlietojamā maska un tā ir jāizmet atkritumu tvertnē tiklīdz tā kļūst mitra vai pēc 2-4 stundu lietošanas.

Saistītie raksti