Kas vērtīgs zivīs un kāpēc tās jāēd regulāri

Zivis un jūras veltes ir bagātīgs olbaltumvielu avots un satur visas astoņas neaizvietojamās aminoskābes, kas vajadzīgas normālai organisma darbībai. Tomēr bieži vien zivju un jūras velšu pagatavošana šķiet laikietilpīgs un sarežģīts process – trūkst ideju, nav laika un iedvesmas, tāpēc cilvēki no šiem produktiem izvairās. 

FOTO: Shutterstock.com

Rimi šefpavārs Normunds Baranovskis un veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina iedrošina uzturā lietot vairāk zivju un jūras produktu, jo arī to pagatavošana var būt gana vienkārša. 

“Zivis ir veselīga uztura neatņemama sastāvdaļa. Iesaku jūras veltes ēst vismaz divas reizes nedēļā. Zivis ir bagātas ar polinepiesātinātajām omega-3 taukskābēm. Zivīs atrodamās esenciālās taukskābes EPA un DHA uzlabo nervu sistēmas un imūnsistēmas darbību, mazina iekaisuma procesus organismā. Zivīs ir taukos šķīstošie vitamīni, kam ir svarīga loma normālā organisma darbībā. Tā, piemēram, D vitamīns  vajadzīgs normālai augšanai, kaulu un zobu attīstībai, tas regulē kalcija un fosfora uzsūkšanos. A vitamīns savukārt nepieciešams labai redzei, pareizai organisma attīstībai, tas uzlabo šūnu apvalka struktūru. K vitamīns labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu un piedalās asins recēšanas procesos. E vitamīns ir ļoti spēcīgs antioksidants, kas pasargā organismu no saslimšanas, uzlabo imunitāti un regulē reproduktīvo orgānu darbību,” norāda Rimi veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina. 

Jūras velšu ēdiens var būt gan viegla uzkoda, gan pilnvērtīga maltīte. Rimi Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā divas receptes ar dažādu pagatavošanas laiku un sarežģītību, kas noderēs gan iesācējiem, gan profesionāļiem.

Reklāma
Reklāma

Saistītie raksti