Dārza darbi janvārī: kas jāpaveic dārzā, pagrabā un istabā

Janvāris dārza kopējam ir mierpilns mēnesis, taču pa kādam svarīgam darbiņam var atrast gan košumdārzā, gan arī pie augļu kokiem un ogulājiem. Žurnāla "100 Labi Padomi" raksts tapis sadarbībā ar LU Botānisko dārzu, konsultē agronome Kristīne Taupmane. 

Ja ir daudz sniega, jāuzmana visi augi un regulāri jānokrata vai jānopurina sniegs: tas kaitē skujeņiem, augļu kokiem, košumkrūmiem, arī dzīvžogos ieaudzētajiem.

FOTO: Shutterstock.com

Ja ir daudz sniega, jāuzmana visi augi un regulāri jānokrata vai jānopurina sniegs: tas kaitē skujeņiem, augļu kokiem, košumkrūmiem, arī dzīvžogos ieaudzētajiem.

Košumdārzā

  • Ja ir maz sniega, bet apmēram nedēļu pieturas sals, zeme būs sasalusi 5 cm dziļumā. Tas kaitē ziemcietēm, graudzālēm, sīpolpuķēm, rozēm, kas ir jutīgākas par citām. Augus var mulčēt ar kārtiņu neitralizētas kūdras vai koku lapām. Bet, ja sniegs ir pietiekami, augiem uzber pie mājas stūra vai kur citur saputināto apmēram 15–20 cm biezā kārtā, taču nepieblietē.
  • Magnolijām un citiem jutīgiem košumaugiem pirmos 5 gadus piesegums ir obligāts. Ja nav žēl, sagriez saišķi ar miskantēm vai niedrēm un kūlīšus apliec mazajiem kociņiem kā aizsegu.

Noderīgs padoms: par mulčas materiālu vienādiņ labi der gan ozolu, gan dižskābaržu lapas – arī tās lēni sadalās, ir čaganas, vieglas un labi izskatās dārzā.

 

  • Janvāra otrajā pusē biežāk uzspīd saule: jau laikus jāpadomā par egļu zaru krājumiem saulainā vietā augošu mūžzaļo rododendru, bukšu, magnoliju un citu augu piesegšanai. To lapām var pietrūkt mitruma (ņemsim vērā, ka aizvadītā vasara bija ļoti sausa). Augus var arī piesegt ar vienkārtīgu balto agrotīklu.
  • Janvārī var formēt visas egļu šķirnes, izņemot Kanādas egli ‘Conica’. Var apgriezt zarus un, ja egles ir koptā dzīvžogā, arī galotnes. Ja laikapstākļi ļauj un sals nav lielāks par –1 grādu, sausos zarus izgriež arī citiem kokaugiem, atstājot zaru celmiņus (neskarot dzīvos koka audus).
  • Savam un putnu priekam jāizliek barotavas, pieradinot mazos draugus pie vietas: ja barotava būs vienmēr, pavasarī putni tepat meklēs ligzdu vietas. Tas savukārt palīdzēs cīņā ar dārza kaitēkļiem.
  • Ja ir daudz sniega, jāuzmana visi augi un regulāri jānokrata vai jānopurina sniegs: tas kaitē skujeņiem, augļu kokiem, košumkrūmiem, arī dzīvžogos ieaudzētajiem.

 

Augļu dārzā

  • Pirmajos 3 gados jāpiesedz vīnogu koku stādījumi ar egļu zariem vai ozollapām. Vēlāk augi būs tik spēcīgi, ka piesegumu nevajadzēs.
  • Ap augļu kokiem nomīda sniegu, lai grauzēji zem sniega netiek klāt stumbru mizai.
  • Ja ap dārzu nav sētas, ap jauno koku stumbriem apsien egļu skujas pret nelūgto meža viesu postījumiem.
  • Kad gaisa temperatūra pieturas plusos, var kaļķot kokus.

 

Reklāma
Reklāma

Pagrabā

  • Var sākt domāt par nākamā gada inventāru: kādā kārtībā ir kapļi, grābekļi, zāles pļāvējs. Varbūt jāgādā kāda jauna tehnikas vienība? Var pārskatīt sēklu krājumus – vai nav beidzies derīguma termiņš. Janvāra beigās veikalos būs pārdošanā jaunās sēklas.
  • Ja pagrabā, garāžā vai verandā glabājas dālijas, kannas un citas puķes, jāpārbauda, kā tās ziemo, – vai nav sākusies puve. Bojātie augi jāizvāc. Tāpat jāpārskata dārzeņu krājumi.

 

Istabā

  • Janvārī vēl nemēslojam istabas puķes, izņemot tagad ziedošās (bromēlijas, acālijas, orhidejas). Jo gaismas ir maz, un augiem ir miera periods no septembra līdz februāra beigām.
  • Virtuvē uz palodzes laiks diedzēt kressalātus un citus zaļumus vitamīniem bagātīgam uzturam.

 

Avots: Jauns.lv

Saistītie raksti