Kad mīlestība pāriet, kailfoto var kļūt publisks.... Aktualizē jautājumu par bērnu bildēm interneta vidē

23. novembrī Latvijā tiek atzīmēta Eiropas diena bērnu aizsardzībai no seksuālās vardarbības. Aktualizējot jautājumu par bērnu kailfoto izplatību interneta vidē, Latvijas Drošāka interneta centrs ir sagatavojis informatīvus materiālus: vecākiem paredzēto “Kā rīkoties, ja bērna kailfoto ir nonācis internetā?”, kā arī pusaudžiem domāto “Nesūti kailfoto”.

Cīņa ar bērnu kailfoto un bērnu seksuālu izmantošanu internetā ir aktuāla visā pasaulē.

FOTO: Shutterstock.com

Cīņa ar bērnu kailfoto un bērnu seksuālu izmantošanu internetā ir aktuāla visā pasaulē.

Drossinternets.lv atgādina, ka nepilngadīgas personas kailfoto internetā – tā ir nelegāla satura izplatīšana. Tāpēc, ja sociālajos tīklos, tiešās ziņojumapmaiņas programmās, foto/video uzglabāšanas vietnēs un jebkur citur pamanāt bērnu kailfoto, nekavējoties par to ir jāziņo Drossinternets.lv vai Valsts policijai. Saskaņā ar Latvijas likumdošanu, persona, kura rada vai izplata bērnu kailfoto, var tikt saukta pie kriminālatbildības, kas iestājas jau no 14 gadu vecuma. 

2019. gada pirmo 9 mēnešu laikā Drossinternets.lv ziņojumu līnijā ir saņemti 2 848 ziņojumi, no kuriem 84% jeb 2 390 ziņojumi ir bijuši par bērnu seksuālu izmantošanu saturošiem materiāliem, kas ir bijuši pieejami internetā. Sadarbojoties ar Valsts policiju, interneta pakalpojumu sniedzējiem un starptautiskās INHOPE asociācijas biedriem, šāda veida nelegāli materiāli tiek dzēsti pāris dienu laikā. Cīņa ar bērnu kailfoto un bērnu seksuālu izmantošanu internetā ir aktuāla visā pasaulē. Saskaņā ar Facebook apkopoto informāciju, 2019. gada trešajā ceturksnī no sociālā tīkla ir izņemti 11,6 milj. satura vienību, kas uzskatāmas par bērnu kailfoto vai bērnu seksuālu izmantošanu2. Tas ir divreiz vairāk nekā iepriekšējā ceturksnī. Savukārt no Instagram otrajā un trešajā ceturksnī tika dzēsti 1,2 miljoni fotogrāfiju un video, kuros redzami kaili bērni vai viņu seksuāla izmantošana.

Saskaņā ar Latvijas likumdošanu, persona, kura rada vai izplata bērnu kailfoto, var tikt saukta pie kriminālatbildības, kas iestājas jau no 14 gadu vecuma. 


“Ir virkne izplatītu veidu, kā nepilngadīgas personas kailfoto vai video nonāk internetā. Ļoti bieži savas atvases fotouzņēmumu internetā neapdomīgi publicē paši vecāki. Piemēram, ģimenes atpūtas laikā pludmalē vecāki nofotografē kailu savu bērnu un attēlu ievieto sociālajos tīklos. Tāpat nereti pats bērns vai pusaudzis labprātīgi ir nosūtījis savu kailfoto vai video kādam, ar ko sarakstās sociālo tīklu un saziņas platformās. Tomēr der iegaumēt, ka šādu darbību dēļ ikviens var nonākt policijas redzeslokā, jo sociālo tīklu administrācija informē valstu tiesībsargājošās iestādes par gadījumiem, kad tiek pārsūtīti bērnu kailfoto”, skaidro Drossintenets.lv vadītāja Maija Katkovska.

Kā izplatītus M. Katkovska min kaifoto izspiešanas gadījumus, kad bērnam ar dažādām manipulācijas metodēm tiek lūgts, pieprasīts vai draudēts, lai viņš atklātos fotokameras priekšā. Nereti kailfoto var būt arī iegūts attiecību laikā, taču pēc attiecību iziršanas foto tiek izmantots, lai otru pazemotu, atriebtos vai sāpinātu.

 

Reklāma
Reklāma

Nereti kailfoto var būt arī iegūts attiecību laikā, taču pēc attiecību iziršanas foto tiek izmantots, lai otru pazemotu, atriebtos vai sāpinātu.


Drossinternets.lv ekspertu sagatavotajā materiālā  “Kā rīkoties, ja bērna kailfoto ir nonācis internetā?” vecāki var atrast noderīgu informāciju par veidiem, kā bērnu kailfoto parasti nonāk interneta vidē. Plašāka uzmanība tiek pievērsta paņēmieniem, kurus parasti izmanto bērni un pusaudži, lai “izvilinātu” kailfoto citam no cita. Tāpat apkopoti triki, kādus ir iecienījuši pedofili. Informatīvajā materiālā ir apkopoti praktiski padomi, kā rīkoties vecākiem, ja bērns vēršas pēc palīdzības. Informatīvais materiāls vecākiem pieejams šeit.

Savukārt informatīvajā materiālā pusaudžiem saprotamā valodā izskaidrots, kāpēc nevienam nedrīkst sūtīt savu kailfoto, kā arī sniegti praktiski padomi, kā rīkoties, ja foto vai video tomēr ir nonācis internetā, un ko darīt, ja kāds ir atsūtījis savu vai pārsūta citas personas kailfoto. Informatīvais materiāls pieejams šeit.