Fakti par libido, ko jums neviens nekad nav stāstījis

Internets ir pilns ar rakstiem par to, kā pacelt libido, kāpēc libido ir zems, kādas ikdienas darbības to pazemina, ko darīt ar pārāk augstu libido un vēl, un vēl, bet neviens tā īsti nav izskaidrojis, kas patiesībā ir libido, no kā tas sastāv un par ko katra tā daļa ir atbildīga. 

Foto: Pixabay.com

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Pixabay.com

Līdz šim ir zināms, ka gan sieviešu, gan vīriešu libido līmeni nosaka testosterona (vīrišķais hormons) daudzums organismā. Tā pat ir noskaidrots, ka libido patiesībā ir aktīvā enerģija, kas virza uz panākumiem, baudu un sasniegumiem. Bet runa vienmēr ir par seksuālo libido, ko var viegli manipulēt, ja ņem talkā dažādas intīmpreces, piemēram, feromonus saturošus kosmētikas līdzekļus, vai lietojot uzturā pārtikas produktus – afrodiziakus. Taču patiesībā jūsos ir veseli 3 dažādi libido! Turpiniet lasīt un iepazīstieties ar katru no tiem tuvāk!

 

Mīlas libido – jau no dzimšanas

Pirmais no trim libido veidiem, kas jūsos rodas un attīstās visagrāk, ir mīlas libido. Tā attīstība notiek sākot no dzimšanas līdz 3 gadu vecumam – laikā, kad bērns vēl ne-pašidentificējas, bet sajūtu līmenī ir viens vesels ar mammu. Šo libido veido mātes:

  • tuvums;
  • ķermeņa siltums;
  • enerģija;
  • emocionālās sajūtas.
     

Māte ar savu iekšējo mīlestības stāvokli sajūtu līmenī apmāca bērnu, iemācot mīlēt, pieņemt savu ķermeni un just pašam sevi. Mazulis šo visu informāciju un enerģiju sajūt intuitīvi un pieņem to, jo ir kā viens vesels ar mammu. Šīs “apmācības” rezultātā rodas laimes hormons oksitocīns, kas turpmākajā dzīvē atbild par:

  • iespēju uzticēties citiem cilvēkiem;
  • mīlēt;
  • just sevi un savu ķermeni;
  • intuitīvi sajust partneri un viņa vēlmes.
     

Citiem vārdiem sakot – mīlas libido atbild par Jūsu intuīciju, spēju mīlēt un pieņemt mīlestību, kā arī ir pats svarīgākais nosacījums, lai izveidotu siltas, dziļas, uzticības pilnas attiecības. Viens no rezultātiem, ja māte nav spējusi sevī noturēt mīlestības stāvokli un līdz ar to nav attīstījies bērna mīlas libido, ir – nespēja būt atklātam attiecībās ar partneri, nespēja izpaust savas vēlmes seksā un ārpus guļamistabas.
 


Erotiskais libido – seksualitātes sākums

Nākamais posms libido attīstībā, kas sākas aptuveni no 5 gadu vecuma un ilgst līdz pubertātei, pusaudžu vecumam, ir erotiskais libido. Tas sākas ar pašidentifikāciju – bērns sāk saprast, ka mamma ir mamma, tētis ir tētis, bet “es esmu es”. Sākas savu domu un viedokļu veidošanās, patikšanas un nepatikšanas. Ja līdz 5 gadu vecumam bērnam bija divi stāvokļi – “vajag” un “nevajag”, piemēram, vajag nomainīt autiņbikses, nevajag ēst u.tml., tad, sākot attīstīties erotiskajam libido, parādās “gribu” un “negribu”. Bērns apgūst:

Reklāma
Reklāma
  • mīlestību pret savu ķermeni;
  • romantiskumu;
  • mīlināšanos, “čubināšanos”.

 

Mīlestība pret savu ķermeni tostarp ietver arī masturbāciju, ko bērni sāk apgūt jau visai agrā vecumā:

  • pieskaroties saviem dzimumorgāniem;
  • sajūtot savu roku siltumu uz sava ķermeņa;
  • izpētot sajūtas un atrodot kādas sajūtas dzimumorgānu rajonā viņiem ir patīkamas.
     

Šajā laikā KATEGORISKI NEDRĪKST šausmināties un celt traci, ieraugot, ka bērns sev pieskaras. Pretējā gadījumā Jūsu atvase noslēgsies, sasprings, ierausies sevī un ne vien baidīsies sev pieskarties, bet tas šķitīs pretīgi, kaut kas nepareizs, aizliegts un nosodāms, bet tā tas nebūt nav, jo mums katram taču sevi ir jāiepazīst un jāattīsta savs erotiskais libido, jo tas atbild par seksapīlu – spēju sevi pasniegt erotiski un seksīgi, prasmēm flirtēt un gūt baudu no sevis un savas dzīves.
 

Seksuālais libido – prakses atspoguļojums

Visbeidzot – visplašāk pazīstamais libido, par kuru raksta lielākā daļa interneta – seksuālais libido. Lai cik daudz informācijas par to būtu, vienu faktu neviens resurss jums nekad nav atklājis – seksuālais libido rodas tikai un vienīgi no fiziskās pieredzes, no ķermeņa pieredzes seksā, un tas sāk attīstīties līdz ar jūsu pirmo mīlēšanos. Tā ir ķermeņa pieredze, kas veido neironu saites, parādot jūsu ķermenim, kādu darbību rezultātā kā ir jājūtas un kad jāsasniedz orgasms.

Saistītie raksti