Kā strīdas pāri, kas dzīvo laimīgās ilgtermiņa attiecībās

Visi pāri strīdas. Svarīgi ir - kā viņi to dara un vai strīds ir veids, kā uzlabot abu pušu labsajūtu attiecībās vai arī taisnākais ceļš lejup. Pareiza strīdēšanās taktika var būt labākā recepte ilgtermiņa attiecību veidošanā. 

Cilvēki, kuri augstu vērtē savas attiecības, nemetas konfliktos ar skaļiem un aizvainojošiem paziņojumiem. Jā, viņi strīdas, bet tas notiek mierīgi.

FOTO: Shutterstock.com

Cilvēki, kuri augstu vērtē savas attiecības, nemetas konfliktos ar skaļiem un aizvainojošiem paziņojumiem. Jā, viņi strīdas, bet tas notiek mierīgi.

Ģimenes psihoterapeits Vikijs Starks interneta žurnālam Huffington Post nosauc astoņas veselīgas pāra strīda taktikas.
 

Viņi neizvairās no strīda

Pāri, kas ir noskaņoti veidot ilgstošas attiecības, neizvairās no tēmām, kas varētu būt neērtas un izraisīt domstarpības. Viņiem nav tabu tēmu, viņi "neslauka zem paklāja"  svarīgus jautājumus. Viņus nebiedē jautājumi no sērijas "Ja nu mums kādreiz būtu kopīgi bērni?" vai arī "Kā mēs rīkosimies, ka vienam no mums piedāvās darbu citā valstī".  
Ja tabu jautājumi netiek uzdoti vai uz tiem netiek saņemtas atbildes jau attiecību sākumposmā, vēlāk šī neatrisinātā problēma var kļūt par milzīgu un neatrisināmu drāmu. 

Pāri, kas ir noskaņoti veidot ilgstošas attiecības, neizvairās no tēmām, kas varētu būt neērtas un izraisīt domstarpības. Viņiem nav tabu tēmu, viņi "neslauka zem paklāja"  svarīgus jautājumus.


Strīds sākas mierīgi un tāpat arī beidzas

Cilvēki, kuri augstu vērtē savas attiecības, nemetas konfliktos ar skaļiem un aizvainojošiem paziņojumiem. Jā, viņi strīdas, bet tas notiek mierīgi, pat lēni, un tikpat mierīgi un konstruktīvi, bez aizvainojumiem arī beidzas. Ja kāds no pāra  jūt, ka var eksplodēt un emocionāli nesavaldīties, viņš var atstāt telpu, paskaidrojot otram, ka ir nepieciešams laiks, lai savāktos. Kad viens runā, otrs uzklausa un nepārtrauc. 


Viņi netaisa drāmu

Strīdus nevajag pārvērst par pagalma cīņu bez noteikumiem, kur galvenais ir panākt otras puses nokdaunu jeb notriekšanu zemē ar jebkādiem argumentiem. Lai cik nepatīkama tēma būtu jāatrisina, nekad mīloši un tālredzīgi pāri viens otru nepazemo. Strīdos arī neiesaka izmantot sarkasmu un nicinošas piezīmes. Pateikts vārds ir kā izliets ūdens - sasmelt atpakaļ nevarēs. 


Viņi zina, kā izlīgt

Reklāma
Reklāma

Kad strīds kļūst nekontrolējams, abi zina, kā savākties un atgriezties drošākās pozīcijās. Tas nozīmē, ka ir jāatpazīst savas emocijas un jābūt labām pašregulācijas prasmēm. Citi skaita līdz 10, vēl kāds vienkārši iziet ārā paelpot svaigu gaisu... Labs variants ir piedāvāt iekarsušo strīdu turpināt rīt no rīta, kad prāts ir nomierinājies.


Viņi nekad aizmirst, ka ir komanda

Pat viskarstākā strīda laikā viņi neaizmirst, ka ir solījušies būt kopā veselībā un slimībā, bagātībā un nabadzībā. Ja ir skaidrs, ka izlīgumu panākt nebūs viegli, viņi ņem pārtraukumu un dodas mierīgi papusdienot. Lai cik dusmīgi viņi būtu viens uz otru, vienmēr jāatceras, ka arī pēc šī strīda dzīve kopā būs jāturpina. Ja nevēlas nodarīt ilgstošu kaitējumu sev un otram, labāk neaiziet par tālu.


Viņi pazīst viens otra emocijas

Lai strīdētos tā, lai neievaino otru, otrs ir jāpazīst. Nav jābaidās atzīt, ka otra viedoklis ir pilnīgi pretējs un nevarat tam piekrist. Šāda cieņpilna attieksme palīdzēs veidot konstruktīvāku sarunu pat tad, ja abiem nav vienots viedoklis par kādu situāciju. 


Viņi nepiemin pagātni

Veiksmīgi pāri nepiemin pagātnes kļūdas. Ja tas ir izrunāts, tas viss – atgriešanās pie notikušā vairs nav attaisnojama, ja vien nav vēlme pret otru izmantot sitienu "zem jostasvietas". Protams, pat runa nevar būt par fizisku roku palaišanu.


Tic labajam partnerī

Un vēl – ilgtermiņa kopdzīvē nodzīvojušie pat strīdu laikā neizdara pārsteidzīgus un tālejošus secinājumus. Veselīgās attiecībās cilvēki pieņem un tic, ka tas, ko dara viņu partneris šobrīd, ir labākais, ko viņš var izdarīt, lai saglabātu attiecības un jūtas. 

Saistītie raksti