Kā izvēlēties kvalitatīvu gaļu, iesaka uztura speciāliste

Uztura paradumi un ēšanas kultūra ir cieši saistīta ar pašsajūtu un veselības stāvokli, tāpēc, plānojot maltītes un izvēloties produktus, būtu jāpievērš uzmanība virknei faktoru. Lai vairāk uzzinātu par to, kā atpazīt un izvēlēties tieši kvalitatīvu gaļu un gaļas produktus, stāsta uztura speciāliste Līga Balode.

Kā izvēlēties kvalitatīvu gaļu, iesaka uztura speciāliste

FOTO: Shutterstock.com

Gaļas izcelsme un ražotājs

Pirmais faktors, kam būtu jāpievērš uzmanība, veikalā izvēloties gaļu vai gaļas produktus, ir tas, vai ražotājs vai audzētājs ir uzticams un zināms. Uzticami audzētāji un ražotāji visus gaļas ražošanas posmus pakļauj stingrai kontrolei ar dažādām pārbaudēm, kuras jāiztur, pirms gaļa nonāk tirdzniecībā. Tādējādi tiek garantēts, ka arī gaļas kvalitāte būs augsta.

 

Kvalitātes kontroles iekļauj veselībai kaitīgu savienojumu, parazītu, mikroorganismu noteikšanu un produkta izņemšanu no ražošanas un tirdzniecības procesa, ja tas neatbilst normām, tādējādi garantējot ievērojami augstāku produkta drošību. Savukārt atbilstoša dzīvnieku audzēšana ir nozīmīga, jo gaļas sastāvu ievērojami ietekmē dzīvnieka diēta un citi faktori. Piemēram, dzīvnieks, kam nodrošināta pilnvērtīgāka barība, saņem un uzkrāj vairāk bioloģiski vērtīgu savienojumu, kas arī veido patīkamākas garšas nianses gatavajam produktam.
 

Gaļas izskats un smarža

Tāpat izvēles procesā noteikti jāpievērš uzmanība tādiem rādītājiem kā smaržai, krāsai un konsistencei. Ja produkts neizskatās labi jau veikala plauktā, ir ar aizdomīgu smaržu vai glumu virsmu, to iepirkumu grozā noteikti nevajag likt.
 

Lasi arī:  
Gaļas kvalitāte: ēdam antibiotiku atliekvielas, brīdina speciālisti
Vai ēdam ar hormoniem piebāztas vistas? Lolita Neimane atklāj patiesību par "Ķekavas" reklāmu
 

Jāņem vērā, ka bieži vien kvalitatīvāki un veselīgāki produkti ir arī dārgāki, jo to ražošana izmaksā vairāk. Tomēr der iegaumēt, ka to izvēle atmaksājas ilgtermiņā – kvalitatīvāks, veselīgāks uzturs palīdzēs nodrošināt labāku veselību un samazinās ar veselību saistītos izdevumus un iespējamās problēmas nākotnē.
 

Reklāma
Reklāma

Produkta sastāvs

Produkti, kuru veidošanā izmantots kvalitatīvs izejmateriāls – šajā gadījumā jēla gaļa -, būs ievērojami mazāk pārstrādāti, turklāt šādus produktus nav nepieciešams izmainīt ražošanas procesā, lai produktu padarītu gan vizuāli, gan konsistences un garšas ziņā patīkamāku. Arī produkta iepakojums būtiski ietekmē gaļas kvalitāti – pienācīgi izstrādāts iepakojums ļauj jēlo gaļu saglabāt „tīru”, bez jebkādām piedevām. Tādēļ gaļas ražotāji rūpīgi piedomā pie kvalitatīvu iepakojumu izstrādes, tos pilnveidojot iespējami biežāk.

 

Vērts atcerēties, ka gaļas produktu izvēlē uzmanība jāpievērš arī sāls daudzumam, ievērojot dienā ieteicamo normu - uzņemt līdz pieciem gramiem sāls, kas ir aptuveni viena tējkarote. Kvalitatīvas gaļas ražotāji arvien papildina produktu klāstu, izmantojot iespējami minimālu sāls un to kombināciju daudzumu produktu ražošanā. Neskatoties uz to, ēdienkartē iekļautos gaļas produktus vienmēr ieteicams papildināt ar svaigiem dārzeņiem vai augļiem, tādējādi ieviešot nepieciešamo dažādību augstvērtīgam uzturam.