Kā gudri plānot ģimenes finanses? Idejas, ko vērts izmantot

Lai arī šķiet, ka gads jau labi ieskrējies, ir tikai februāris. Līdz ar to nav par vēlu pārskatīt gada plānus un  saprast gada budžetu.

Nav svarīgi, vai ģimenes budžets ir lielāks vai mazāks, ikvienā gadījumā būtiski saprast, kur un kāpēc katrs eiro tiek iztērēts.

FOTO: Shutterstock.com

Nav svarīgi, vai ģimenes budžets ir lielāks vai mazāks, ikvienā gadījumā būtiski saprast, kur un kāpēc katrs eiro tiek iztērēts.

Lai arī šķiet, ka gads jau labi ieskrējies, ir tikai februāris. Līdz ar to nav par vēlu pārskatīt gada plānus un  saprast gada budžetu. Galvenais, lai visai ģimenei ir skaidrs, kas šajā gadā paredzēts, ar kādu finanšu apjomu var rēķināties un kādus plānus šajā gadā izdosies realizēt. Kā pie šīs skaidrības tikt? Protams, plānojot visiem kopā!

Nav svarīgi, vai ģimenes budžets ir lielāks vai mazāks, ikvienā gadījumā būtiski saprast, kur un kāpēc katrs eiro tiek iztērēts. Lai gan ģimenes finanšu plānošana bieži vien izraisa negatīvas asociācijas, jo saistās ar izdevumu samazināšanu un kontroli, naudas plānošana ir iespēja radīt finansiālu skaidrību un mieru, kā arī atrast veidu, kā īstenot kādus kopējus mērķus. Vērts paturēt prātā, ka daudz lielāku stresu rada nedrošība par rītdienu, bet plānošana sniedz drošību un stabilitāti. Un to ir svarīgi iemācīt bērniem, lai viņi caur vecāku labo piemēru redzētu, ka nauda nozīmē nevis tērēšanu, bet saprātīgu tērēšanu. 


Klasiskais budžeta plānošanas cikls iekļauj šādas darbības:
Ienākumu un izdevumu uzskaite. Tikai tad, ja precīzi zināsiet, cik lieli ir ģimenes ienākumi, cik daudz un kam tērējat, varēsiet pilnībā pārvaldīt savas naudas lietas. Ienākumu uzskaite vairumā gadījumu nesagādā grūtības, laikietilpīgākā būs izdevumu uzskaites puse, kur talkā var nākt tehnoloģijas, ar kurām īpaši labprāt darbosies bērni. Piemēram, lietotne Money Lover, kas ļauj sekot līdzi finanšu plūsmai. Visi izdevumi tiek sadalīti kategorijās, padarot informāciju ērti pārskatāmu un apstrādājamu. Vēl kāda lietotne Goodbudget ļauj izdevumus sadalīt vairākās kategorijās un naudas plūsmai sekot līdzi ar pārskatāmu grafiku palīdzību. Ja izvēlēsieties aplikācijas bezmaksas versiju, varēsiet pievienot 10 izdevumu kategorijas, taču, instalējot maksas versiju, to skaits būs neierobežots. 

Analīze. Kad esat tikuši skaidrībā ar ģimenes kopējiem un katra ģimenes locekļa atsevišķiem ienākumiem un izdevumiem, ieteicams izdarīt secinājumus, atbildot uz jautājumu, vai visi tēriņi ir jēgpilni un vai esošā situācija ir pieņemama. Varat pavaicāt arī bērnu viedokli, kas viņiem šķiet jēgpilni un vajadzīgi izdevumi, kuri nav tik obligāti un kuri, iespējams, ir lieki. Vērtēto noteikti piefiksējiet uz papīra vai kādā tabulā datorā. Parasti analīzes procesā garantēti pārsteigumi, jo „saskaitot galvā” tēriņu summas mēdz šķist mazākas un zust no atmiņas. Tieši nelielie un it kā “nenozīmīgie” ikdienas tēriņi mēneša ietvaros sastāda vērā ņemamu summu. Ar bērniem varat vienoties, ka noteiktā laika periodā piefiksēsiet, cik izmaksā viņu impulsīvie pirkumi – našķi, rotaļlietas, izklaides. Rezultātus varat izvērtēt kopējā ģimenes budžeta kontekstā. Varbūt līdz šim tērētā summa patiešām ir pārāk liela. Taisnības labad šāda revīzija būtu jāveic arī pieaugušo iepirkšanās paradumos, lai nesanāk tā, ka bērni pārskata savu impulsīvo pirkumu sarakstu, bet pieaugušie turpina būt impulsīvi.

Mērķi. Analīzei ir jēga tad, ja pēc situācijas apzināšanās visa ģimene spējat vienoties, kādiem mērķiem vēlaties izmantot esošo budžetu. Iespējams, vispirms tā būs saruna pieaugušo starpā, bet nenoliedzami sarunā par mērķiem vēlams iesaistīt arī bērnus. Tas ir svarīgi, lai visiem būtu skaidri budžeta mērķi. Ja esat vienojušies sakrāt naudu ceļojumam, velosipēdam vai jebkurai citai kārotai lietai, tad pie tā ieteicams turēties, apņemoties nekrist kārdinājumā veikalā pirkt dažādus niekus un neveselīgus našķus. 

Plāns. Lai sasniegtu mērķi, kaut kas savos paradumos būs jāmaina visai ģimenei. Pamatā naudu savā “maciņā” iespējams atlicināt vai nu tērējot mazāk, vai pelnot vairāk. Vienkāršākais būs sākt ar tēriņu mazināšanu, tomēr tos var samazināt līdz noteiktai robežai. Svarīgi arī apzināt papildu ienākumu gūšanas iespējas. Varbūt šajā jautājumā var palīdzēt bērni? Lielākiem bērniem var palīdzēt atrast vasarā reālu darbu, mazākajiem dot iespēju nopelnīt kādu naudiņu vecmāmiņas zemeņu dobē. Un tad arī varat runāt par to, kādiem mērķiem bērna nopelnītā naudiņa tiks tērēta, cik no nopelnītā aizies ģimenes kopējiem plāniem. 

Reklāma
Reklāma

Rīcība. Kad esat vienojušies par gada finanšu plāniem – atliek rīkoties! Iespējams, ka šis ir grūtākais no visiem soļiem, jo prasa ļoti konkrētas darbības, lai apņemšanos īstenotu, tomēr tikai tas ieceres pārvērš realitātē. Tomēr svarīgi, lai finanšu plānošana ietvertu arī nelielus mērķus, kas ļaus nosvinēt mazās uzvaras un saglabāt motivāciju arī kam laika ziņā ilgākam. Vairāki mazi pirkumi rada ilgstošāku laimes sajūtu kā viens liels, kā arī pieredzes gūšanai ir spēcīgāks efekts par mantu tēriņiem – pie lietām ātri pierodam, bet pieredzi ilgāk atceramies.


Visbagātākais tas, kurš ievēro mērenību!

Plānošanas procesā ģimenei ieteicams sekot līdzi tam, lai saglabājas gandarījums un ierobežojumi nekļūst par nepanesamu slogu. Ja visu laiku būs sajūta, ka neko nevarat atļauties, ir daudz lielāks risks pazaudēt entuziasmu, īpaši, ja domājam par bērniem. Tādēļ īpaši svarīgi padomāt par bērnu regulāru iesaisti arī tālākā procesā. Varbūt jaunā paaudze var būt tā, kura uzņemas lielās rūpes par ieņēmumu un izdevumu ievadīšanu kopējā vietnē. Un bērni var palīdzēt pieaugušajiem izvairīties no impulsīviem pirkumiem pirms veikala gājiena pavaicājot, vai līdzi ir iepirkumu saraksts. 


Izmantojiet digitālos palīgus!
Šodien ikvienai ģimenei budžetu plānot palīdz dažādi rīki. Kādam tuvāka būs vecā labā pierakstīšana kladītē, cits dos priekšroku datorprogrammām (piemēram, MS Excel), mākoņpakalpojumiem (piemēram, Google Docs) vai  viedtālruņu aplikācijām (piemēram, Easy Home Finance, Spendee). Var krāt pirkumu čekus un pāris reizes nedēļā tos reģistrēt, atšifrējot tēriņa mērķi un summu. Var arī censties, kur vien iespējams, norēķināties ar bankas karti un tad laikietilpīgo izdevumu uzskaites darbu padarīs banka, jo visi pirkumi tiks uzskaitīti internetbankā. Ikdienas pirkumu kontrolei var izmantot banku lietotnes, piemēram, Swedbank. Arī bērniem varat ierādīt, kā tā darbojas un kā tā var palīdzēt tēriņu plānošanā. 


Materiāla tapšanā izmantotas Swedbank Finanšu institūta izstrādātās stratēģijas, kas jāzina ikvienam, lai gudri pārvaldītu ģimenes “maciņu”.