J&A: Sabalansēta ēdienkarte, ja bērns nedrīkst ēst olas un pienu

Jautājums: Kam jāpievērš uzmanība, ēdinot bērnu, kuram alergologs ir aizliedzis dot olas, vistas, liellopa un tītara gaļu, visus piena produktus, liellopu gaļa. Ar ko tos aizstāt, lai uzturs būtu pilnvērtīgs? 

Arī tad, ja bērnam ir alerģijas, ik pēc pusgada ir jāpārbauda, vai tās nav pārgājušas

FOTO: Shutterstock.com

Arī tad, ja bērnam ir alerģijas, ik pēc pusgada ir jāpārbauda, vai tās nav pārgājušas

Atbild Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Olga Ļubina
 

Ievērojot eliminācijas diētu, proti, alergēna izņemšana no ēdienkartes, nepieciešams apsvērt domu par vairāku makrouzturvielu deficītu, piemēram, pievērst uzmanīt tam, vai ar uzturu pietiekami tiek uzņemts D vitamīns, kalcijs un piesātinātās taukskābes. 
 

D vitamīnu maziem bērniem parasti izraksta ģimenes ārsts kā papildus uzturu bagātinātāju. Kalcijs un piesātinātās taukskābes ir jāuzņem ar pārtikas produktiem. 


Piesātinātus taukus uzņemt var lietojot uzturā: truša gaļu, jēra gaļu, cūkgaļu, meža gaļu, savukārt sviesta vietā ēdienkartē var iekļaut kokosriekstu eļļu. 


Kalcija diennakts deva mazām bērnam ir 500 - 700 mg dienā. Nelietojot piena produktus, uzņemt nepieciešamu kalcija daudzumu dienā ir apgrūtinoši, tāpēc ikdienas ēdienkartē var ieviest piena produktu analogus - sojas pienu, ja vien nav krusteniskā reakcija ar govs piena olbaltumu, rīsu, auzu, kokosa, mandeļu un citu riekstu un sēklu pienus, kas vienmēr ir speciāli bagātināti gan ar Ca, gan ar D vitamīnu. 

Reklāma
Reklāma


Noteikti būtu jābagātina bērna uzturs ar nepiesātinātām taukskābēm, lietojot uzturā zivis. Zivis saturēs gan D vitamīnu, gan kalciju.


Lasi arī: Zivis bērna ēdienkartē - kādu izvēlēties un cik bieži piedāvāt 


Ik pēc 6 mēnešiem ir vērts vērsties pie sava ārstējoša ārsta - alergologa, lai noteiktu, vai ir nepieciešams turpināt eliminācijas diētu.