Grūtais burtiņš R. Līdz cik gadiem drīkst neizrunāt?

Līdz 7 gadu vecumam visgrūtāko alfabēta burtu “R” drīkst neizrunāt. To nosaka Eiropas Savienības standarti. Agrāk uzskatīja, ka burtiņš “R” ir jāizrunā līdz 5 gadu vecumam. 

Viens no vingrinājumiem R burta izrunai ir pūšana, kas trenē arī lūpas.

FOTO: Shutterstock.com

Viens no vingrinājumiem R burta izrunai ir pūšana, kas trenē arī lūpas.

Ja bērnam nav skaņu izrunas defektu, tad līdz 5–6 gadu vecumam viņš to arī iemācās izdarīt. 

Tiesa, Latvijā logopēdu viedokļi atšķiras. Ir speciālisti, kas uzskata, ka R burts tomēr būtu jāizrunā agrāk - ja burtu R neizrunā līdz 5 gadu vecumam, būtu vērts konsultēties ar logopēdu.  Skaņas R izrunas traucējumu sauc par rotacismu. 

 

Tiklīdz bērniņš iemācās košļāt un rīt pārtiku, piedāvājiet ābolus, burkānus, zirnīšus un citu košļājamo pārtiku. Iedodiet pasūkāt maizes šķēli. Tas ir labākais treniņš ceļā uz R izrunāšanu.

 

“Piecus un sešus gadus vecs bērns var sākt kaunēties, ka runā nepareizi, bet septiņos gados, uzsākot skolu, jāspēj izrunāt visi burti, pretējā gadījumā ir grūtības ar pareizrakstību." Tāpēc - jo agrāk sāks darboties, jo vieglāk varēs labot defektu, norāda logopēde Maruta Tiltiņa. 
 

Kas trenē mēli?

Lai bērns spētu izrunāt grūto burtu, mēle, lūpas, aukslējas un viss runas aparāts tam tiek gatavots jau no dzimšanas. 

Pirmais treniņš notiek, mazulītim zīžot mammas krūti vai piena pudeles knupīti. Zīšanas un rīšanas kustības liek mēlei kustēties slīdoši. Nākamais posms ir cietākas barības košļāšana. Tad runas aparāta treniņā iesaistās arī žoklis un ap to esošā muskulatūra. 
 

Tieši pareizi trenēta mutes un mēles muskulatūra ir viens no iemesliem, kāpēc bērnam nevajadzētu ilgstoši iedāvāt tikai sablenderētu pārtiku, maigas putriņas un šķidras zupas. Nepietiekami nodarbināt runas aparāta muskulatūra var būtiski traucēt “rrrr” skaņu izruna vēlāk. 

Tiklīdz bērniņš iemācās košļāt un rīt pārtiku, piedāvājiet ābolus, burkānus, zirnīšus un citu košļājamo pārtiku. Iedodiet pasūkāt maizes šķēli. Tas ir labākais treniņš ceļā uz R izrunāšanu.

Reklāma
Reklāma



Citi iemesli, kas traucē

Problēmas ar R burta izrunu var būt saistītas ne tikai ari nepietiekami attīstītu mutes un mēles muskulatūru. Ja ikdienas ēšanas paradumu sakārtošana neuzlabo situāciju, vēlam apmeklēt logopēdu.

Fonemātiskā dzirde smadzeņu struktūrās veidojas no dzimšanas brīža līdz apmēram 10 gadu vecumam. Ja izrunas problēmas būs dēļ mutes, mēles, lūpu nepiemērotības, to varēs trenēt, bet, ja defekts ir tieši dzirdes sistēmā, labāk to novērst laicīgi.

Iemesli var būt arī pārāk īsa zemmēles saitīte. To labo ar speciāliem vingrinājumiem vai nopietnākos gadījumos ķirurģiski pārgriežot saitīti.

Konkrētu burtu izrunu var kavēt arī smadzeņu darbības traucējumi, piemēram, bērns nespēj pareizi kustināt mēli vai lūpas. Tad jāapmeklē neirologs.

 

Pārmetumi nelīdzēs

Tas, ko vecākiem nebūtu jādara – nevajadzētu nepārtraukti atgādināt "Tu runā nepareizi, mēģini pateikt rrrr....". Kamēr mute, mēle, dzirde un smadzenes tam nav gatavas, neizdosies. 

Tie bērni, kas nespēj izrunāt burtu R, to sāk aizvietot ar citiem burtiem. Lai mainītu šo ieradumu, jātrenē skaņas uztvere. Arī tam ir speciāli logopēdiski vingrinājumi.

Tā kā skaņa R ir grūti izrunājama, tās pareizas artikulācijas veidošanai ir vajadzīgi sagatavošanas vingrinājumi. Lai panāktu mēles gala vibrāciju, nevajadzetu steidzināt bērnu, pirms viņa mēle tam nav gatava.
 

Kā palīdzēt sagatavot mēli sarežģītajam uzdevumam?

  • ar mēles galu masēt no iekšpuses vaigus, lûpas;
  • pacelt mēles galu pie augšējiem priekšzobiem, nolaist pie apakšējiem;
  • atvērt muti, pasmaidīt un ar platu mēles galu tīrīt augšējos, apakšējos priekšzobus: mēle vizinās no vienas gala stacijas līdz otrai. Mēle virzās pa labi, pēc tam pa kreisi, apakšžoklis nekustīgs;
  • mēles priekšējo daļu novietot starp zobiem un nopūst vates pūciņu no mēles gala;
  • atdarināt pulksteņa tikšķēšanu. Nedaudz pavērt muti, pasmaidīt un mēli kustināt no labā uz kreiso mutes kaktiņu: “tik, tak”;
  • izrunāt skaņu R, ievērojot, ka mēles gals atrodas aiz augšējiem priekšzobiem, lūpas smaidâ. Jādzird ne tikai balss skaņa, bet arī izelpojamās gaisa plūsmas radītais troksnis.


Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā logopēda konsultācija, ja ir ģimenes ārsta nosūtījums, ir bez maksas. Visiem bērniem neder vieni un tie paši logopēdiskie vingrinājumi, tāpēc šī problēma ir risināma tikai kopā ar speciālistu. Bet arī apmeklējot logopēdu, ik dienas vecākiem vismaz 10-15 minūtes ar bērnu būs jāstrādā arī mājās.

Izmantota informācija no VISC sagatavotā materiāla "Valodas (runas un rakstu) attīstības veicināšana bērniem vecumā no 5 līdz 8 gadiem"

Uzdod jautājumus par bērnu runas attīstību un logopēdiskām problēmām. Atbildēs BKUS logopēdi.

Saistītie raksti