Viss par foliju. Kā tajā pareizi gatavot ēdienu?

Produkti, kurus cep vai sautē folijā, ir sevišķi sulīgi un aromātiski un lielā mērā saglabā vērtīgās vielas. Šim nolūkam var izmantot gan alumīnija foliju, gan speciālo caurspīdīgo foliju cepšanai, gan arī pergamentu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Alumīnija folija ļoti ātri sakarst un novada siltumu uz produktiem. Šai folijai, cepot ēdienu uz elektriskā vai ogļu grila, ir īpaša priekšrocība – no tās nepil laukā ne šķidrums, ne tauki. Arī cepot pannā vai cepeškrāsnī, nekas netiek nosmērēts.

Caurspīdīgā folija jau ir sagatavota lietošanai – tās viens gals ir vaļā, bet otrs – ciet, vai arī tā ir nopērkama kā gara zeķe un atliek to nogriezt pēc vajadzības, proti, cik cepamais produkts ir liels. Caurspīdīgā folija ir paredzēta tikai cepšanai parastajā un mikroviļņu krāsnī.


Ko der zināt par foliju?
* Folijā ietītus produktus ievieto iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī.
* Folijai vajadzētu būt vismaz 20 cm garākai par produktiem.
* Kad viens folijas gals ir aizsiets, tad ar plaukstu atver turzu pēc iespējas plašāk, lai tajā ieplūst vairāk gaisa. Pēc tam aizsien otru galu.
* Liekot ietītos produktus uz grila vai pannā, jāraugās, lai folijas šuve vai locījums būtu augšpusē.
* Lai cepšanas laikā radušies tvaiki varētu izplūst, folijas augšpusē ar adatu izdur pāris caurumiņu.
* Jāraugās, lai folija neskartos pie cepeškrāsns sieniņām.
* Pēc cepšanas caurspīdīgās folijas augšpusē izgriež apaļu caurumu, pa kuru izņem produktus, savukārt šķidrumu izlej un izmanto kā mērci vai citu ēdienu pagatavošanai. Alumīnija foliju bieži vien var atlocīt vaļā tā, lai šķidrums neiztek un ēdiens ir viegli izņemams.
* Ja vēlas, lai ēdienam būtu kraukšķīga virsiņa, 15–20 minūtes pirms cepšanas beigām foliju augšpusē uzmanīgi paver vaļā.
* Pergamenta priekšrocība ir tā, ka tajā ietīti produkti sevišķi labi saglabā aromātu.

 

Reklāma
Reklāma

Vai ir nozīme, uz kuras puses liek produktus – uz spožās vai matētās?
Abām folijas pusēm fizikālo īpašību atšķirības ir pavisam niecīgas – tik niecīgas, ka tās praktiski nejūt. Fakts, ka alumīnija folijai viena puse ir matēta, otra – spoža, ir saistīts ar ražošanas tehnoloģiju, un ikdienas lietošanā tas nespēlē nekādu lomu. Taču, ja gribam būt ļoti sīkumaini, tad der atcerēties, ka spožas virsmas atstaro gaismu un siltumu labāk nekā matētās.

Tātad – ja gribi ietīt folijā gatavu ēdienu, lai tas ilgāk saglabātos silts, tad teorētiski ir labāk pavērst spožo pusi uz iekšu, bet, ja gribi atdzesēt, spožajai pusei vajadzētu būt uz āru.

 

Žurnāls „100 Labi Padomi”