Ziemas kārums - kastanis

Ejot uz darbu pa kastaņām apstādīto ielu, rudeņos nespēju atturēties no kārdinājuma pielasīt pilnas kabatas ar spožajiem, gludajiem kastaņiem. Ticu, ka tie izstaro kādu labu enerģiju, ja jau tik ļoti valdzina. Bet stāsts nebūs par šiem, kuru īstais vārds ir zirgkastaņi. Stāsts būs par ēdamajiem kastaņiem, kas mani valdzina ne mazāk.

Eiropas lielo pilsētu Ziemassvētku tirdziņi nav iedomājami bez ceptu kastaņu saldās smaržas.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Eiropas lielo pilsētu Ziemassvētku tirdziņi nav iedomājami bez ceptu kastaņu saldās smaržas.

Ir vairākas ēdamo kastaņu šķirnes, katra ar mazliet atšķirīgu garšu. Dienvideiropā augošā suga “Castanea sativa” ir izplatīta arī Ziemeļāfrikā un Rietumāzijā. Diemžēl mūsu platuma grādos klimats nav pietiekami silts, lai šie koki te justos omulīgi. Pa kādām eksemplāram var atrast arī Lielbritānijas dienvidu daļā, bet ļoti izplatīti tie ir Francija, Portugālē, Itālijā, Ungārijā, Turcijā.

 

Eiropas lielo pilsētu Ziemassvētku tirdziņi nav iedomājami bez ceptu kastaņu saldās smaržas. Bet cepšana uz oglēm nebūt nav vienīgais to izmantošanas veids. Tos plaši lieto konditorejā - tiek gatavoti dažādi krēmi no kastaņu masas - pudiņos, desertos (piemēram, klasiskajā saldēdienā Monblāns tiek kombinēts kastaņu biezenis ar bezē masu). No kastaņu miltiem tiek cepta maize, vārītas biezputras (piemēram, Korsikas polentas variants), ar tiem iebiezina zupas. No kastaņiem pat gatavo kafiju, arī ražo cukuru. Tiesa, ne pārāk lielos apjomos, jo izmaksas ir īpaši lielas. Kastaņi ir ļoti populārs putnu cepešu pildījums, sevišķi ASV.

 

Ja gribi veikalā nopirkt labus kastaņus, nekautrējies tos kārtīgi aptaustīt - tiem jābūt ar iespējami spīdīgu, nedaudz vaigu miziņu. Nepērc sažuvušus, grabošus kastaņus, ja nu vienīgi gribi tos malt miltos. Sakaltuši kastaņi izcepti būs akmenscieti. Ja vēlies cept kastaņus cepeškrāsnī, iepriekš katra kastaņa smailajā galiņā ar asu nazi iegriez krustiņu. Jā, tas ir diezgan darbietilpīgi. bet tad izceptu kastani būs vieglāk nolobīt un cepoties tas neuzsprāgs (jā, jā, tā ir gadījies!). Kastaņus cep krāsns maksimālajā temperatūrā aptuveni 20 minūtes. Nolobot miziņu, atklājas saldens, miltains mīkstums, kas, manuprāt, ir viens no garšīgākajiem ziemas vakaru kārumiem.

 

 

Francijā viens no populārākajiem saldumiem ap Ziemassvētku laiku ir sīrupā glazēti kastaņi. Tie tiek speciāli audzēti. Tā ir samērā nopietna pārtikas rūpniecības nozare - vispirms tie tiek trīs stundas vārīti, tad divas diennaktis vanniņās piesūcināti ar sīrupu un visbeidzot 12 stundas žāvēti. Tad tos katru ietin spožā papīriņā un piegādā veikaliem, kur gardēži tos iegādājas pašu vēderpriekiem vai skaistai dāvanai. Mājas apstākļos pagatavot glazētus kastaņus ir vienkāršāk, tas prasīs apmēram stundu un 10 minūtes.

 

Reklāma
Reklāma

Lai būtu, ko panašķēties sešiem cilvēkiem, tev vajadzēs:

1 kg kastaņu

šķipsnu sāls

500 g cukura

 

1. Sagatavo kastaņus un vāri. Nolobi kastaņiem cieto miziņu, liec tos katlā un pārlej ar vārošu ūdeni, lai kastaņi būtu apsegti. Pievieno šķipsnu sāls. Uz nelielas uguns vāri tos 20 minūtes, tad noņem katliņu no uguns un ļauj tam pastāvēt vēl piecas minūtes. Nokās ūdeni un nolobi kastaņiem plāno miziņu. Dari to uzmanīgi, lai nesabojātu pašus riekstus.

2. Gatavo sīrupu. Katliņā ber cukuru un pielej vienu litru ūdens. Savāri sīrupu, līdz tas nedaudz sabiezējis. Ber iekšā kastaņus un uz ļoti mazas uguns vāri pusstundu, tad uguni nogriez un ļauj tiem pastāvēt vēl 10 minūtes. Pēc tam kastaņus ar putu karoti izzvejo un liec uz deserta šķīvja. Pasniedz tos ar saputotu, bet nesaldinātu krējumu vai pārlej ar sīrupu, kurā tie vārījušies.

 

Teksts: Ieva Salmane, žurnāls "Labu apetīti"