Karjeras portāls: Bezdarbs ir lielāks nekā to atspoguļo oficiālie dati

Bezdarbs Latvijā ir krietni lielāks, nekā to atspoguļo oficiālās iestādes, jo liela daļa bez darba palikušo nemaz nav reģistrējušies Nodarbinātības valsts aģentūrā, norāda karjeras un darba portāla Irdarbs.lv vadītājs Evija Šalte.

Bezdarbnieku skaits Latvijā joprojām ir liels.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Bezdarbnieku skaits Latvijā joprojām ir liels.

Latvijā kopumā bez darba ir 61,3% portāla Irdarbs.lv janvārī veiktās aptaujas dalībnieku

Kopumā valstī aizvien ir ļoti liels reālo bezdarbnieku īpatsvars. Lai arī portāla Irdarbs.lv auditorija galvenokārt ir tieši darba meklētāji, taču, ja 37,4% no mūsu aptaujas dalībniekiem ir bez darba un nav reģistrējušies Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA), tad janvāra sākumā izskanējusī ziņa, ka 104 000 iedzīvotāju ir bezdarbnieki, bet kopējais bezdarbs valstī 10,5%, pilnībā neatspoguļo reālo situāciju darba tirgū. Aptaujas analīzē skaidri redzams, ka lielākā daļa, kas ir bez darba, bet atrodas darba meklējumos, nav NVA klienti. No aptaujātajiem tikai 23,9% reģistrējušies NVA un meklē darba iespējas," pēc veiktās aptaujas secina Irdarbs.lv vadītāja E.Šalte.  

Irdarbs.lv janvārī veiktajā aptaujā piedalījās 1073 respondentu. Bez jau minētajiem datiem secināts, ka 35,7% respondentu ir ar oficiālu darba līgumu noformētas darba attiecības, bet viņi meklē citas darba iespējas. Savukārt 3% aptaujāto strādā bez oficiāla darba līguma un pašlaik meklē darbu, kas nodrošinātu gan to, gan reizē sociālās garantijas un garantētus ienākumus.

 

Reklāma
Reklāma

Irdarbs.lv secinājumi - ēnu ekonomika pastāv, bet procentuāli tā ir zema un neskar lielu daļu strādājošo. 

 

Irdarbs.lv mēnesī piedāvā aptuveni 800 jaunas vakances. Portāla vērojumi - aizvien bez noteiktās darba algas vieglāk iegūt darbiniekus uzņēmumiem, kuri atsāk piedāvāt papildus bonusus, piemēram, veselības apdrošināšanu, darba automašīnu, gatavi apmaksāt telefona sarunas, ceļa izdevumus u.c. Darbiniekus var iekārdināt, ja alga pēc nodokļu nomaksas ir vismaz Ls 300 - 500 robežās, norāda E.Šalte.

Portālā Irdarbs.lv darba devējs var izvietot darba piedāvājumus un darba meklētāji pievienot savu CV, ar portāla starpniecību iespējams gan pieteikties darba piedāvājumiem, gan uzreiz CV sūtīt potenciālajam darba devējam.