Burkānu gardums

Svaigi burkāni garšo daudziem, gan lieliem, gan maziem, bet vārīti, sautēti jau retajam būs pa prātam. Arī mans dēls ir no tiem, kas vārītu burkānu nu ne pa ko neēd. Toties šis gardums viņam garšoja, prasīja vēl.

Tiešām iesaku pamēģināt, jo sanāk ļoti interesants un garšīgs saldēdiens. Autores foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tiešām iesaku pamēģināt, jo sanāk ļoti interesants un garšīgs saldēdiens. Autores foto.

Sastāvdaļas:

  • 0,5 kg burkāni
  • 1 glāze cukurs
  • 1 citrons
  • 1/3 glāze saulespuķu sēkliņas
  • 1/3 glāze rieksti
  • 1 ēd.k sviests
  • 1 glāze auzu pārslas
  • vaniļas cukurs
  • kokosa skaidiņas apviļāšanai (bet var arī pievienot pašā burkānu masā)


Ja mājās ir vārīts iebiezinātais piens, tad arī labi iederēsies ap 2 ēd.k, bet, ja nav, tad var arī bez.
Galvenās sastāvdaļas ir burkani un cukurs, tas paliek nemainīgs, bet pārējās piedevas var mainīt, papildināt, aizvietot.
Es būtībā pievienoju to, kas uz to brīdi bija majās pa rokai.


Pagatavošana:
Burkānus samizojam, sarīvējam uz smalkās rīves, pievienojam norīvētu citrona miziņu un izspiestu citrona sulu. Visu sablenderējam. Apberam ar cukuru un atstājam, lai sulojas aptuveni uz 30 minūtēm.
Liekam katliņu uz ļoti mazas uguns un sautējam zem vāka ik pa laiciņam apmaisam. Pēc 10 minūtēm pievienojam sviestu un vaniļas cukuru, un turpinam sautēt līdz burkāni sausi,šķidrums iztvaikojis.
Apgrauzdējam riekstus, saulespuķu sēkliņas un auzu pārslas. Burkānu masā maisām iekšā pa drusciņai, lai masa ir bieza. Ļaujam atdzist. Ja liekam iebiezināto pienu, tad darām to atdzisušā masā.
No atdzusušās masas veidojam bumbiņas, ko apviļājam kokosa skaidiņās.
Liekam aukstumā savilkties.
Vai arī liekam šo burkānu masu formiņās, tad ieliekam aukstumā, lai savelkas un pēc tam izņemam no formiņām. Ja ir šokolāde, var arī apviļāt izkausētā šokolādē.

Vēl variants: šai burkānu masai pievienojam 1 olas dzeltenumu, izmaisām un liekam formā.
Pāri kārtojam olas baltumu, kas saputots stingrās putās. Olas baltumam pievienojam šķipsniņu sāli un šķipsniņu citronskābi, putojam līdz veidojas gaisīgas putas, tad pievienojam 3 ēd.k cukuru un putojam līdz stingrai massai. Ar konditorejas šprici dekorējam burkānu masu.
Cepam cepeškrāsnī uz vismazākās tempertūras ap 30 minūtēm.
Šī burkānu masa-burkānu deserts visos variantos bija vienkārši burvīgs.

Garša un smarža neaprakstāma, to nevar izstāstīt, to var tikai izbaudīt un novērtēt!
Ļoti, ļoti gardi!
 

AutoreSerjoga, Maikliņš un Natalija

Reklāma
Reklāma

Piesakies virtuves jaunumiem!

 

Sastāvdaļas