Bērna attīstības kalendārs. 16 gadi

Iespējams, šajā vecumā jūsu pusaudzis daudz ko izmēģinās un uzņemsies risku, un ne vienmēr jūs to atbalstīsiet. Taču aiz drosmīgās ārienes slēpjas pusaudzis, kurš jūtas nedrošs un kuram jāaizstāvas.

Bērna attīstības kalendārs. 16 gadi

FOTO:

Pusaudža viedoklis par savu prātu
Es vairs nestrīdos tik daudz kā agrāk. Tagad es māku pasmieties par lietām.

Manas attiecības ar vecākiem var būt gan draudzīgas, gan naidīgas. Ar laiku es sākšu mazāk kritizēt un vairāk pieņemt jūs un jūsu kļūdas.

Esmu iecietīgāks, kad kāds mani kritizē.

Man patīk humors, it īpaši, ja tas ir spontāns. Es bieži varu paskatīties uz situāciju no smieklīgās puses.

Visticamāk, es domāju, ka esmu daudz labāks autovadītājs nekā patiesībā. Man ir jāzina ģimenes auto izmantošanas nosacījumi.

Es turpinu izzināt reliģijas, politikas un filozofijas jautājumus. Es vēlos būt pietiekami zinošs, lai varētu apspriest šos jautājumus ar jums.

Diskusija “Pusaudzis un seksualitāte”
 

Reklāma
Reklāma



Lasi arī: 
Nils Sakss Konstantinovs: Ja pusaudzis izskatās negants, vienalga ir iespēja 
Policija meklē .... Kur pazūd (un pēc tam atrodas) pusaudži? 

Mani vēl joprojām mulsina pretrunas, kuras ievēroju starp to, ko cilvēki saka un dara.

Es zinu, ka esmu unikāls, un tam stingri ticu. Dažreiz es domāju, ka esmu citāds un īpašāks nekā pārējie. Es domāju, ka esmu vienīgais, kas ir izjutis tik lielu laimi, tik ļoti pārdzīvojis par zaudējumu, un vienīgais, uz kuru dažas grāmatas vai filmas ir atstājušas tik dziļu iespaidu. Ja esmu iemīlējies, tad uzskatu, ka neviens nekad nav piedzīvojis tādu mīlestību kā es.

Mans skatījums uz pasauli paplašinās. Mani aizvien vairāk interesē avīzes, žurnāli, TV un radio raidījumi par sabiedriskajiem jautājumiem, kā arī starptautiskās ziņas internetā.

Es vēl joprojām esmu egocentrisks, taču sāku vairāk aizdomāties arī par citiem cilvēkiem, to skaitā arī par savu ģimeni.

Mani interesē patiesība.

Kaut arī ne vienmēr pakļaujos mājas noteikumiem, man tie ir jāzina. Ir labāk, ja pārkāpju kādu noteikumu, nekā ja man vispār nav ko pārkāpt.

Es nopietnāk plānoju savu nākotni. Es vairākas reizes varu mainīt domas par izglītību pēc vidusskolas, kursiem un karjeru.

Pusaudža viedoklis par savām jūtām
Es vairs neuztraucos par sevi un zinu, kas esmu, taču šāda rezultāta sasniegšana prasa laiku. Brieduma līmenis manu vienaudžu vidū krasi atšķiras.

Kopumā man ir pozitīvs skatījums uz dzīvi, taču es varu būt arī kaprīzs, apjucis vai neapmierināts. Man ir divējāda attieksme pret savu topošo patstāvību.

Pat ja iepriekš esmu bijis labs skolēns, mana interese par skolu (kā arī atzīmes) var sarukt, jo šobrīd lielāku uzmanību veltu sabiedriskajai dzīvei. Ar jūsu atbalstu es atkal varu atgūt iepriekšējo interesi par skolu.

Es vairs nejūtu nepieciešamību uz katra soļa sevi pierādīt.



Mani vairs neinteresē dažādu lomu izmēģināšana. Ja esmu balinājis matus, iespējams, ataudzēšu savu dabisko matu krāsu.

Es daudz labāk māku sevi kontrolēt, kaut arī brīžiem esmu nesavaldīgs.

Kad esmu skolā vai darbā, jūtos ļoti pieaudzis. Es dumpošos, ja mājās pret mani izturēsies kā pret bērnu.

Mani interesē konkrētas romantiskas attiecības, taču laika pavadīšana ar draugiem vēl joprojām man ir ļoti svarīga.

Es spēju uzņemties lielāku atbildību, jo īpaši, ja runa ir par nepilnas slodzes darbu. Arī mājās es sāku vairāk palīdzēt, piemēram, izmantojot datorprogrammu, sagatavoju jūsu nodokļu deklarāciju.




No grāmatas Kā izaudzināt lielisku pusaudzi no 13 līdz 19 gadiem. Rokasgrāmata vecākiem un pedagogiem. R.: Valters un Rapa, 2007.