Bērna attīstības kalendārs. 14 gadi

Kaut arī draudzībai un eksperimentiem ir ļoti nozīmīga daļa pusaudža  pārtapšanā par pieaugušu cilvēku, pusaudža dzīvē svarīgākais ir attiecības ar vecākiem. Viņam vajag un viņš vēlas saņemt vecāku atbalstu.

Bērna attīstības kalendārs. 14 gadi

FOTO:

Pusaudža ķermenis
Manī ir daudz enerģijas un aizrautības. Parasti esmu gatavs visam.

Man patīk visu laiku kaut ko darīt. Ja manā rīcībā ir pārāk daudz laika, taču nav ko darīt, man ir garlaicīgi un es kļūstu nemierīgs.

Visticamāk, man nevajadzēs atgādināt, lai eju gulēt. Es jūtu, kad esmu noguris, un nepretojos tam. Ja es pa dienu daudz nopūlos, iespējams, man dažreiz pēc skolas ir jānosnaužas.

Lasi arī:  
Praktiskā palīdzība - vēl viens veids, kā tīnim justies mīlētam
Dāvanas kā beznosacījuma mīlestības pierādījums pusaudzim


Es runāju skaļi pat tad, kad tu man sēdi blakus. Es to nedaru speciāli. Tā kā mans ķermenis aug un mainās, es ne vienmēr apzinos savas balss spēku.

Man vēl joprojām ir laba ēstgriba. Iespējams, es vēl joprojām apēdu visu, kas man ir priekšā, vai arī kļūstu mazliet izvēlīgāks.

Es pats veidoju savu ģērbšanās stilu. Mani vairs tik ļoti neietekmē modes kaprīzes.

Mana seja, kakls un pleci izskatās lielāki un stiprāki.

Reklāma
Reklāma

Lasi ari:
Psiholoģe: Vecāku šķiršanās nav lielākā trauma. Ļaunāka ir hiperaprūpe!



Ja man ir brilles, iespējams, ir pienācis laiks pamēģināt kontaktlēcas.

Es, iespējams, piepildu savas seksuālās vēlmes, īpaši – masturbējot. Man var rasties šaubas par savu seksuālo orientāciju.

Tikai meitenes
Es vairāk līdzinos jaunai sievietei, nevis meitenei.

Mani gurni ir apaļi, un manas krūtis turpina nobriest.

Mans kaunuma apmatojums kļūst biezāks. Vēdera lejasdaļa vai augšstilbi var mazliet izaugt.

Es rūpējos par savu izskatu, regulāri eju dušā, lieki netaupot lietoju higiēniskās paketes. Es, iespējams, vēl nejūtos gatava pamēģināt tamponus.

Gandrīz esmu sasniegusi savu pilno garumu, jo īpaši, ja man ir sākušās menstruācijas. (Parasti kauli pēc menstruāciju sākuma vairs neaug tik strauji.) Ja man vēl nav bijušas pirmās mēnešreizes, es, iespējams, vēl krietni paaugšos, līdz tās sāksies.

Tikai zēni
Šis ir gads, kad es augšu visstraujāk. Pat tad, ja tagad es īpaši daudz neizaugu, man vēl ir daudz laika. Es vēl nākamos piecus gadus varu nesasniegt savu pilno garumu.

Mans «resnuma posms» ir beidzies, ja tāds vispār ir bijis. Tagad mans ķermenis izskatās muskuļotāks.

Es izskatos lempīgs, jo mani kauli aug. Vispirms garākas kļūst manas rokas un pēdas, tad apakšdelmi un kāju lejasdaļa, pēc tam roku augšdaļa un augšstilbi un visbeidzot mani gurni un krūškurvis.

Mans žoklis kļūst lielāks, tādējādi mainot manas sejas kontūras.

Mana balss turpina kļūt dobjāka. Tas var notikt pakāpeniski, vai arī man var būt balss lūzums, un tā izklausās aizsmakusi, jo mans gāmurs un balss saites turpina augt.

Mans ādamābols izvirzās uz āru. Mans penis izaug mazliet garāks un kļūst daudz resnāks. Mans kaunuma apmatojums kļūst tumšāks un biezāks. Tas var sākt augt nabas virzienā.

Ja pirms tam man nav bijuši «slapjie sapņi», tagad tie sāksies.

Virs virslūpas un uz zoda parādās vairāk apmatojuma, vaigubārda kļūst garāka. Ja mans sejas apmatojums ir ļoti tumšs un biezs, man ir jāsāk skūties, kaut arī, visticamāk, tas būs nepieciešams tikai pāris reižu nedēļā. Ja apmatojums ir rets, iespējams, tuvāko gadu laikā man vēl nevajadzēs skūties.

Apmatojums uz rokām un kājām kļūst tumšāks.

Man var parādīties pumpas.

14 gadnieka viedoklis par savu prātu
Es vēl joprojām cenšos izveidot no jums un citiem neatkarīgu individualitāti.

Es mēģinu attīstīt pieauguša cilvēka domāšanu un atbrīvoties no bērnam raksturīgās domu gaitas. Es sāku prātot par lietām, par kurām maz ko zinu. Es varu vizualizēt, veidot hipotēzes un priekšstatus. Piemēram, es spēju iztēloties vēsturisku notikumu un saprast, kā un kāpēc tas notika.

Paveras jauna domu pasaule, jo tagad spēju iedomāties dažādus pielietojumus, iespējas un alternatīvas.

Man patīk vērtēt mācību priekšmetus un skolotājus.

Man patīk smieklīgais, neiederīgais un absurdais.

Es vēl joprojām gan atklāti, gan aiz muguras kritizēju cilvēkus.

Es daudz pieprasu no ģimenes, taču bieži neizrādu par to pateicību. Es neesmu nepateicīgs, es vienkārši tik daudz uzmanības veltu sev, ka aizmirstu ņemt vērā arī citus cilvēkus.

Kamēr esmu nevērīgs pret savu ģimeni, manī attīstās līdzjūtība pret sabiedrības apspiestajiem cilvēkiem.

Ja ir kāds jautājums, kurš manī raisa spēcīgas jūtas, es aizstāvēšu to, kam ticu, pat tad, ja man būs jāstājas pret pūli.

Esmu gatavs pats pieņemt lēmumus par apģērbu. Esmu spējīgs pats iegādāties apģērbu un mācīties no savām kļūdām.

Mana interese par lasīšanu var mazināties, taču par sociālo dzīvi tā tikai pieaug.

Tā kā mainās manas intereses, es vēlos pārkārtot savu istabu, lai parādītu sevi no jauna skatu punkta.

Es atšķiru labo no ļaunā, un man ne vienmēr ir jāsaka priekšā. Lielākajā daļā situāciju man vajag apsvērt dažādas alternatīvas, lai es nonāktu pie pareizā lēmuma.

Pusaudža viedoklis par savām jūtām
Iespējams, es vairs tik daudz neuzturēšos savā istabā, kas bija kā aizsargājoša kūniņa, un tagad esmu enerģijas, optimisma un labvēlības pilns.

Esmu aizņemts un dienas pavadu skolā, kopā ar draugiem un dažādās nodarbībās.

Tagad vairs neesmu tik viegli aizvainojams. Ja iepriekšējo gadu laikā cienījāt manu vēlmi būt vienam, tagad esmu gatavs atkal uzticēties jums.

Mana draudzība ar citiem vairs nav tik spēcīga kā agrāk. Es satiekos ar dažādiem cilvēkiem, un man vairs nav tik stingri noteiktas draugu grupas. Es eju uz randiņiem, kaut arī šīs attiecības parasti nav ilgstošas.

Manas emocijas vairs nav tik mainīgas. Vēl joprojām man var būt dusmu vai asaru uzplūdi, taču tagad es ar to ātri tieku galā.

Mani daudz mazāk uztrauc atbilstība apkārtējiem.

Man nepatīk, ja cilvēki lielās. Visticamāk, es domāju pats par saviem sasniegumiem. Mana dižošanās daļēji ir joks.

Mani interesē konkrētākas lietas. Es sāku novērtēt, kādi talanti man piemīt. Kad es jautāju, vai man padodas dejošana, hokeja vai klavierspēlē, es vēlos dzirdēt godīgu atbildi, nevis pārliecināšanu, jo tas man palīdzēs pievērsties tam, kas man sanāk.

Man patīk draudzīga konkurence. Man nevajag uzvarēt, taču es vēlos pārbaudīt savas spējas.

Mani draugi ir lielāka prioritāte nekā mana saikne ar ģimeni. Jā, es nopļaušu mauriņu, taču tikai tad, kad būšu pāris stundu pavadījis ar draugiem.

Iespējams, es izmēģināšu cigaretes, alkoholu vai marihuānu. Lielāku ietekmi uz mani atstāj vecāku izteiktās rūpes nekā draudi.

Es vēlos, lai jūs mājās laipni uzņemtu manus draugus. Lūdzu, nesēdiet kopā ar mums, bet vienkārši sasveicinieties vai uzcienājiet ar kādiem našķiem.

Man daudz mazāk ir nepieciešama jūsu iejaukšanās un sabiedrība, taču man ir jāzina, ka vēl joprojām esmu daļa no ģimenes.

Es pētu reliģiskus uzskatus, kas atšķirās no mūsu ģimenē pieņemtajiem. Pēkšņi es varu pārtraukt iet uz dievkalpojumiem vai pildīt reliģiskus rituālus, vai tieši otrādi – pēkšņi varu tiem pievērsties. Ja iepriekš esmu ticējis Dievam, tagad varu sākt apšaubīt tā esamību. Ja iepriekš nekam neesmu ticējis, iespējams, tagad sākšu meklēt savu reliģiju.

No grāmatas Kā izaudzināt lielisku pusaudzi no 13 līdz 19 gadiem. Rokasgrāmata vecākiem un pedagogiem. R.: Valters un Rapa, 2007.