Knifiņi, kas palīdzēs uzcept satriecošu siera kūku un to saglabāt ilgākam laikam

Pagatavot lielisku siera kūku, kas ne tikai labi garšo, bet arī burvīgi izskatās, nevajadzētu būt sarežģīti. Tomēr gadās, ka latviešu saimniecei vēl neierastā siera kūka neizdodas tik labi, kā iecerēts. Te lieti noderēs daži padomi, kā siera kūku pareizi gatavot un cept.

Viegli gatavojama, pat diezgan diētiska –pasaulē slavenā siera kūka.

FOTO: Shutterstock.com

Viegli gatavojama, pat diezgan diētiska –pasaulē slavenā siera kūka.

Krējumsiera izvēle – gaumes lieta

Siera kūkas cepšanai var izmantot dažādus krējumsierus – gan dārgākus, gan lētākus. Dažādu krējumsieru (un attiecīgi arī siera kūkas) garša var atšķirties. Laika gaitā, eksperimentējot ar tā vai cita ražotāja krējumsieru, katra saimniece pati atradīs to, kas vislabāk tīk gan viņas garšas kārpiņām, gan maciņam.

Gatavojot siera kūku, ir svarīgi, lai krējumsiers pirms kulšanas būtu mīksts. Atver krējumsiera kārbiņas un atstāj istabas temperatūrā. Pirms citu sastāvdaļu pievienošanas krējumsieram jābūt sakultam pavisam viendabīgā masā. (Būtībā visām sastāvdaļām, kas atradušās ledusskapī, vajadzētu būt istabas temperatūrā. Tādejādi kūkas masa būs viendabīgāka un krēmīgāka).


Sastāvdaļu variēšana

Sastāvdaļas, kas minētas receptē, protams, drīkst aizvietot ar citām. Piemēram, pekanriekstus var aizvietot ar lazdu riekstiem bet svaigus augļus – ar konservētiem. Ja receptē paredzēt kafija, droši var lietot arī kafiju bez kofeīna. Jebkuru šķidrumu var aizvietot ar citu, saglabājot receptē minēto tilpumu. Atceries tikai, ka mainīsies garša! Mandeļu nevis vaniļas garša? Kāpēc ne? Aveņu liķiera vietā apelsīnu liķieris? Nekādu problēmu!


Plaisu novēršana

Reizēm siera kūkas virsma ieplaisā. Tas var notikt gan cepot, gan pēc izņemšanas no krāsns, kūku atdzesējot. Plaisas var rasties tāpēc, ka kūka pārāk augstas krāsns temperatūras dēļ ir izkaltusi, vai arī atstāta krāsnī pārāk ilgi. Reizēm nelielas plaisas, kas parādās cepšanas laikā, pazūd pēc tam, kad siera kūka atdzisusi. Plaisas var parādīties, ja pēc izņemšanas no krāsns kūku pārāk drīz ieliek ledusskapī vai novieto atdzist caurvējā. 

 

Lai samazinātu siera kūkas saplaisāšanas iespēju, rīkojies sekojoši:

  • Pirms cepšanas vienmēr kārtīgi ietauko pannu, lai kūka neliptu pie pannas sāniem, kad siera masa atdziestot sarausies.
  • Cepeškrāsnī zem siera kūkas zemākā līmenī novieto cepeškrāsns pannu ar karstu ūdeni. Ūdens tvaiks, kas izgaros no pannas siera kūkas cepšanas laikā, nodrošinās krāsnī mitrumu. Kad siera kūkas cepšanai paredzētais laiks ir pusē, ūdens līmeni pannā, iespējams, vajadzēs papildināt.
  • Vēl viena metode ir ievietot siera kūkas pannu lielā cepeša pannā, kas līdz pusei piepildīta ar ūdeni.  Lai ūdens neiekļūtu  pannā ar noņemamo malu, to vajag rūpīgi ietīt alumīnija folijā. Arī šajā gadījumā jāseko ūdens līmenim.
  • Lai cepšanas laikā nodrošinātu vienmērīgu karstumu, siera kūku novieto uz restes vidējā līmenī tā, lai panna atrastos pašā vidū – vienlīdz tālu no abiem krāsns sāniem, kā arī priekšējām durtiņām un krāsns aizmugurējās sienas.
  • Nevirini cepeškrāsns durvis, kamēr nav pagājusi vismaz puse kūkas cepšanai nepieciešamā laika. Tādejādi krāsns uzturēs vienmērīgāku temperatūru, un kūkas konsistence būs labāka, ja pirmajā cepšanas pusē to lieki netramdīs.
  • Cepšanas laikā siera kūkas masa gan saplok, gan saceļas. Tas ir pilnīgi normāli – nevajag krist panikā.


Kā noteikt, kad siera kūka gatava

Siera kūku var pārcept ne tikai atstājot krāsnī pārāk ilgi, bet arī uzgriežot pārāk augstu temperatūru. Temperatūra siera kūkai var izrādīties pārāk augsta arī tad, ja receptē minēti 180 grādi un tu uzstādi krāsnī 180 grādus. Diemžēl ir krāsnis, kas nespēj uzturēt vienmērīgu temperatūru visu cepšanas laiku, tāpēc lieti noderēs īpašs cepeškrāsns termometrs, kas jāievieto krāsnī. Sekojot tam, temperatūru iespējams regulēt atbilstoši rādītajam.

Reklāma
Reklāma


Pārbaudīt jebkuras citas kūkas gatavību ir vienkārši, izmantojot sērkociņu, koka irbulīti vai nazi. Atliek iedurt kūkā un pārliecināties, vai pēc izvilkšanas tas ir tīrs vai aplipis ar mīklu. Siera kūkas gadījumā sērkociņš vai nazis vienmēr būs aplipis ar krējumsiera masu – arī tad, ja kūku cepsi ilgāk nekā paredzēts. Tāpēc kūkas gatavību labāk noteikt pēc citām metodēm.


Pirmkārt, siera kūkas virsmas krāsa no spīdīgās neceptās (vai vēl negatavās) masas krāsas būs mainījusies uz nespodru. Otrkārt, kad pa pannu viegli uzsit, kūkas viducim vajadzētu nodrebēt tikai pavisam nedaudz. Ja receptē teikts, ka kūka ir gatava, kad „sacietējusi” (angļu valodā – set), tas nozīmē, ka kūkas viducis vairs nekustās, ja pannu pakrata. Ja pannu pakratot, kūkas viducī sakustas aplis 5-7cm diametrā, sierakūka ir „gandrīz sacietējusi” .


Gaidot, kad siera kūka būs gatava, nedrīkst piededzināt garoziņu (mīklas pamatni). Neatkarīgi no masas gatavības pakāpes, tai jābūt zeltaini brūnai, ne tumšākai. Paturi prātā, ka atdziestot siera kūka sacietēs vēl.


Kūkas atdzesēšana

 Ja vien receptē nav teikts citādi, siera kūku pēc cepšanas beigām vajag atstāt atdzesēties izslēgtā cepeškrāsnī ar puspavērtām durtiņām uz aptuveni vienu stundu. Tādejādi kūka atdzisīs pakāpeniskāk, vienmērīgāk un būs pasargāta no caurvēja. Kūku var atdalīt no pannas malām ar tievu nazīti, lai, masai atdziestot un saraujoties, nerastos plaisas. Kad kūka ir atdzesēta  cepeškrāsnī vai istabas temperatūrā, vairumā gadījumu to uz vairākām stundām jāievieto ledusskapī. 


Siera kūkas pasniegšana

Siera kūku pasniedz tāpat vai dekorē ar svaigiem vai konservētiem augļiem, pārziež ar putukrējumu, šokolādi vai citu glazūru – atkarībā no receptes. Siera kūku var dekorēt ar piparmētru lapiņām, sadrupinātām brokastu pārslām, kokosriekstu skaidiņām u.tml. Lai kūku sagrieztu, ieteicams izmantot platu, asu nazi, kuru pēc katra grieziena veikšanas iemērc traukā ar karstu ūdeni. Gabaliņus uz šķīvīšiem vislabāk servēt ar kūku lāpstiņu. Var izmēģināt arī citu siera kūkas sagriešanas metodi – ar zobu diegu vai tievu makšķerēšanas auklu. Satver diega vai auklas galus katru savā rokā, stingri nostiep to un lēnām, uzmanīgi „griez” kūku. Diegu vai auklu labāk izvilkt laukā pa apakšu nevis censties atkal izcelt augšā.

Siera kūku var sasaldēt un uzglabāt, ja tā paliek pāri. Tas gan ir maz ticams, jo parasti siera kūkas izdodas ļoti garšīgas. Iespējams, jau itin drīz pēc atlikušās kūkas sasaldēšanas, atskārtīsi, ka pieļauta milzu kļūda, un gribas kūku apēst tūdaļ pat. Atsaldēt siera kūku vajag lēnām. Vislabāk no saldētavas to vispirms ievietot ledusskapī un atlaidināt tur, bet pirms ēšanas vēl 30 – 60 minūtes paturēt istabas temperatūrā.  

Raksta tapšanā izmantota grāmata The 50 Best Cheescakes In The World (Larry and Honey Zisman, St. Martin’s Press, New York 1993).

Saistītie raksti