Dibentiņa mazgāšana zīdainītim

Ir māmiņas, kas saka: „Nomazgāt zīdainim dupsīti — tas man ir pārāk sarežģīti!” Tomēr labāka risinājuma par ūdeni jaundzimušā dibentiņam nav. Nomazgāt maziņo nebūt nav grūti, tikai nepieciešamas iemaņas, kā arī zināt, kā mazgājami puisēni un kā — meitenītes. Konsultē bērnu masiere Baiba Kupruka, ģimenes veselības centrs Stārķa ligzda.

Puisīša apmazgāšana.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Puisīša apmazgāšana.

Vai, tīrot un mazgājot, nevar nodarīt pāri krāniņam un oliņām, vai dzimumorgāni ir jātīra kā īpaši, vai tur nesakrāsies netīrumu paliekas, kas var vēlāk radīt iekaisumu? Vai meitiņai kaunuma lūpiņas rūpīgi jāpaver, tās tīrot ar salveti? Ar šiem jautājumiem domās sastapusies katra mamma, un zināt pareizo atbildi uz tiem ir ļoti svarīgi.
Ģimenes veselības centra Stārķa Ligzda bērnu masiere Baiba Kupruka skaidro, ka „īpašu striktu noteikumu, kā mazgāt mazulim dibentiņu, nav. Tik vien ir jāievēro, ka meitenēm ūdens strūklai jātek no priekšpuses, kā zemāk redzams fotogrāfijās, puikām — no mugurpuses.
Abu dzimumu mazuļiem dupsis ir jānotīra tikai tik, cik ar aci redzams. Nevajag ne puišiem atvilkt krāniņa priekšādiņu, ne meitenēm tīrīt kaunuma lūpiņas. Tieši tik daudz, cik ļauts redzēt, nepieciešams arī apmazgāt. Ja mazulis tiek mazgāts ar tekošu ūdeni zem krāna, nevis ar salvetēm tīrīts guļošs uz pārtinamā galdiņa, tad lielāko darbu paveiks ūdens, jo zīdainīšiem vēdera izeja ir pietiekami  šķidra un parasti nekas nekur nepielīp.


MEITENĪTES APMAZGĀŠANA
Lai ērtāk būtu noturēt meitiņu, galvu nofiksē ar elkoni pie sava ķermeņa. Tad ar otru roku var brīvi apmazgāt dupšeli. Otra pozīcija, kurā ļoti ērti apmazgājama meitenīte — turēt kā šūpuļtvērienā, satverot ar roku vienu kājiņu, bet ar otru mazo nomazgājot.


PUISĪŠA APMAZGĀŠANA
Nav jāmulst arī, veicot dēliņa higiēnas procedūras. Ja ūdens strūkla tek no mugurpuses, vieglāk arī tiek noskalotas oliņas un krāniņš.

Reklāma
Reklāma

 


Autore: Dace Kaņepone, mammam.lv/tetiem.lv