Speķa pīrāgi 2

 03. aprīlis 2009 20:00 Recepte  skatījumi: 8443



Foto no Iļģuciema maiznīcas arhīva


Pienu sasilda remdenu, izkausē tanī raugu, ber klāt miltus, krietni ar karoti saklapē pašķidru mīklu, pārkaisa miltiem, apsedz ar tīru linu drānu, noliek mērenā siltumā un ļauj lai uzrūgst. Kad mīkla uzrūgusi, piemaisa saputotus taukus un sviestu, pieliek sāli, pieber vēl miltus un stipri mīca, līdz mīkla top spīdīga un velkana, ka atlec no rokām un trauka un ļauj tad vēl uzrūgt. Kamēr mīkla rūgst, sagatavo pīrāgu pildījumu: gaļu sagriež ļoti sīkos gabaliņos, apmēram zirnīšu lielumā, piemaisa tāpat smalki sakapātu sīpolu, pieliek sasmalcinātus piparus un sāli. Tad izrūgušo mīklu ar miltu palīdzību izrullē, izspiež ar apakštasi apaļas mīklas ripas, uzliek uz tās vienas puses vēlamo daudzumu sagatavotā speķa pildījumu, pārliek otru mīklas ripas pusi tai pāri un maliņas saspiež tad jo cieši kopā. Kad visi pīrāgi tā sagatavoti, tad liek tos uz izsmērētas plates, pārsmērē tos ar sakultu olu vai melnu kafiju un cep krāsnī koši brūnus. Līdzīgi pagatavo ari rīsu, olu, sakņu un dārzāju vai ievārījumu pīrāgus, ņemot pildījumam tad sautētus rīsus, cieti novārītas sakapātas olas, izvārītas saknes un dārzājus, kādu stingru saldu ievārījumu vai marmelādi.

Recepte no grāmatas: Praktiskā pavārgrāmata/ M. Āriņa.-izdevniecība Grāmata, 1995 (Oriģinālizdevums 1935)

Sastāvdaļas

1. Cauraugusi žāvēta cūkgaļa
500 g
2. Pipari un sāls
pēc garšas
3. Sīpols
1 gab
4. Piens
1 l
5. Raugs
50 g
6. Cukurs
50 g
7. Sviests
100 g
8. Milti
1 kg


0 Pievienot komentāru

Lasi vēl

Kategorijas

Aktuāli

Jaunākais portālāLasīt vairāk

Jaunākie rakstiLasīt vairāk