Nemet ārā tomātu miziņas. Lūk, kur tās var noderēt!

Tiem, kuriem garšo tomāti, pārsvarā nav nekādu iebildumu pret šo dārzeņu miziņām. Tomēr ir ēdieni, kuros tomātu miziņas sajust tomēr negribētos – piemēram, zupā vai mērcē. Tad tomātus blanšējam, bet mizu – noņemam nost.

 

FOTO: Shutterstock.com

Visticamāk, to darot, mums pat prātā neienāk, ka arī šo miziņu var kaut kur izmantot. Kur? To mūsu vietā ir izdomājusi amerikāniete Gabriela Hamiltone, recepšu grāmatas autore.

Lūk, kur Gabriela lieto tomātu miziņas – pirmām kārtām viņa tās izkaltē kopā ar sāli un pēc tam samaļ. Un šādā veidā viņa pagatavo... nē, nevis rozā Himalaju sāli, bet gan pēc tomātiem patīkami smaržojošu sāli, kas lieliski sader kopā ar vasaras ēdieniem.


Tomātu sāli var pievienot gan tomātu ēdieniem – garšas nianšu dažādošanai. Tāpat arī ar šo sāli var apbārstīt svaigus tomātus. Šo pašgatavoto garšvielu īpaši novērtēs tie, kuriem pa rokai nav tirgus vai vecmāmiņas laukos audzēto dārzeņu.     

Svaigi salāti, cepta vai vārīta ola, biezpiens ar krējumu, aukstā tomātu vai citu dārzeņu zupa, cepti dārzeņi vai zivis – ēdienu izvēle, kuriem lielisku garšas noti piešķirs tomātu sāls, ir ļoti plaša.

 

Kā pagatavot tomātu sāli
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Noblanšē tomātus un noņem tiem miziņas – no četriem vidēja izmēra tomātiem var iegūt apmēram 45 gramus tomātu mizu.

Reklāma
Reklāma


Paņem atbilstošu daudzumu sāls (vislabāk lietot rupju jūras sāli). Miziņas saliec uz cepampapīra un apbārsti tās ar sāli. Ieliec cepeškrāsnī un gaidi, kamēr mizas sačervelēsies kā rudens lapas. Norādītais tomātu mizu daudzums šādā temperatūrā varētu sažūt 2-3 stundu laikā. Sakaltētās miziņas samal kafijas dzirnaviņās un glabā slēgtā traukā.

Līdzīgi kā tomātu sāli, var eksperimentēt un pagatavot arī sāli ar citām garšvielām – baziliku, ķiplokiem, pētersīļiem, čili.

 

Informācija no portāla Jauns.lv