Lielākā daļa mazuļu dzimst ap 4 naktī, liecina pētījums

Lielbritānijā veiktais pētījums atklāj, ka dabīgās, nestimulētās un neierosinātās dzemdībās lielākā daļa bērnu dzimst naktī laika posmā no plkst. 1 naktī līdz plkst. 7 no rīta. Visbiežāk tieši ap 4 rītausmā. Tas liecina par organisma normālu hormonālu darbību un dabīgi noritošām dzemdībām.

FOTO: Shutterstock.com

Ķeizargriezieni visbiežāk tik veikti darbdienu rītos, bet ierosinātas jeb inducētas dzemdības ar bērna piedzimšanu beidzās ap pusnakti.
 

Kopumā apmēram 70% dabīgu dzemdību notiek ārpus slimnīcas normālā darba laika, atklāj Londonas Medicīnas koledžā veiktais datu apkopojums, kas ilga no 2005. līdz 2014.gadam, aptverot ap 5 miljoniem dzemdību gadījumu.

Tikai 28% dzemdību notiek darba laikā no plkst. 10 līdz plkst. 17, kad slimnīcā ir gan vecmātes, gan ārsti, gan viss pārējais dzemdībās  iesaistītais personāls.


Dzemdību “mode”
Kopš 1950. gadiem ir mainījies dzemdību laiks, jo ir pieaudzis medicīnisko manipulāciju skaits, ko izmanto dzemdībās.  Ir vairāk ierosinātu, stimulētu dzemdību, kā arī biežāk tiek veikti ķeizargriezieni.  Ziemassvētku un Jaungada brīvdienu laikā dabīgi sākušos dzemdību skaits ir par 7% mazāks.

Pētījumā iesaistītai ārste, profesore Alisona Makfarlena no Londonas paudusi bažas, ka pašlaik novērotā tendence veicina bērnu dzimšanu pavisam citā diennakts laikā nekā to paredzējusi daba.  Dzemdības, kas notiek mājās, visbiežāk joprojām visaktīvāk norisinās nakts stundās.
 

Savukārt pētnieks Peters Martins ir meklējis arī izskaidrojumus šai tendencei – kāpēc ķermenis ir tā iekārtots, ka dzemdības notiek naktī. “Iespējams, ka, raugoties no evolūcijas viedokļa, dabīgi bija dzemdēt naktī, jo tas bija laiks, kad visi kopienas locekļi bija atgriezušies no medībām un vajadzības gadījumā māte un bērns varēja saņemt gan palīdzību, gan aizsardzību”.
 

Reklāma
Reklāma

Pētījuma datus iecerēts izmantot, lai racionālāk un tālredzīgāk plānotu dzemdību nodaļu personāla darbu Lielbritānijas slimnīcās, kā arī ir bērnam un sievietei būtu pieejamāks atbalsts un medicīniskā palīdzība.

 

Informācija avots www.bbc.com.