Efektīvas bērnu disciplinēšanas metodes cēloņu un seku izprašanai

Patiess ir apgalvojums, ka pieaugušo pienākums ir disciplinēt bērnu, taču ir svarīgi apzināties atšķirību starp fizisku un emocionālu sodu un disciplinēšanu, lai mēs varētu būt efektīvi, pildot savu audzinošo lomu.

Pozitīva disciplinēšana ir daudz efektīvāka nekā sods.

FOTO: Shutterstock.com

Pozitīva disciplinēšana ir daudz efektīvāka nekā sods.

Disciplinēšana nozīmē bērnam mācīt pieņemamu uzvedību, kas noteiks to, kā bērns jūtas un izturas šodien un to, kā bērns jutīsies un izturēsies rīt. Disciplīna māca bērniem ievērot noteikumus. Pozitīva disciplinēšana ir daudz efektīvāka nekā sods.

 

Noteikumu piemērošana

Svarīgi iedibināt skaidrus un konkrēti formulētus noteikumus, lai regulētu ģimenes dinamiku un noteiktu ierobežojumus mijiedarbībā ar bērnu. Noteikumi jāievieš kopā ar sekām, par kurām bērniem ir jābūt labi informētiem. Šīm sekām jābūt loģiskām, saprātīgām, proporcionālām un saistītām ar slikto uzvedību, un tās jāpiemēro loģiski un konsekventi.

 

Stingrs atgādinājums

Sakiet tikai to, kas nepieciešams, lai pārtrauktu bērna nevēlamu uzvedību. ” Pietiek”, ”Nē”.

 

Uzvedības kalendārs

Vienojieties par sagaidāmo uzvedību, balvu, ko bērns par to saņems, kā arī izskaidrojiet nepaklausības sekas. Izveidojiet īpašu kalendāru, kurā atzīmējiet reizes, kad bērns ir labi uzvedies. Balva var būt īpaši pasākumi ar bērnu vai ciemošanās pie draugiem. Pēc iespējas izvairieties no materiālām balvām- naudas, konfektēm utt.
 

Reklāma
Reklāma

Dabiskās sekas

Piemēram, ja bērnam nepārtraukti jāatgādina, lai viņš kārtotu rotaļlietas, tad parādiet viņam, kādas ir dabiskās sekas- viņam vairs nav, ar ko rotaļāties. Tādējādi dodam viņiem iespēju mācīties no viņa paša uzvedības dabiskajām sekām. Dabisko seku metodi NEpiemērojiet tad, ja sekas var apdraudēt bērna veselību vai drošību.
 

Atmaksa

Ja bērns ir sabojājis kāda cita īpašumu, liekat, lai viņš to salabo vai par to samaksā.

 

Privilēģiju atcelšana

Piemēram, aizliegt skatīties TV uz kādu laiku vai lietot mobilo tālruni. Pārliecinities, ka bērns ir sapratis, kāpēc viņam šī priekšrocība ir atņemta.

 

Time-out metode ir efektīva

Ja bērns zaudējis kontroli. Ievediet bērnu kādā drošā vietā, lai viņš tur uzturas uz kādu laiku līdz ir nomierinājies (piemēram, 1 minūte katram bērna gadam). Uzslavējiet bērnu par to, ka nomierinājies.