Kā panākt, lai bērns pagaršo jaunu ēdienu

Lielākā daļa mazuļu nelabprāt pagaršo jaunu ēdienu, tādēļ, ja jūsu bērns sarauc degunu un izspļauj jūsu rūpīgi gatavoto maltīti, neuztveriet to personiski.

Kā panākt, lai bērns pagaršo jaunu ēdienu

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Lielākā daļa mazuļu nelabprāt pagaršo jaunu ēdienu, tādēļ, ja jūsu bērns sarauc degunu un izspļauj jūsu rūpīgi gatavoto maltīti, neuztveriet to personiski. Viņa sākotnējais noraidījums ir galīgais spriedums par ēdienu.
 

Vislabākais — sen pārbaudītas vērtības
Apmēram 6 mēnešu vecumā mazuļus sāk interesēt ēdiens, kas atrodas pieaugušo šķīvjos. Šis ir laiks, kad viņam var piedāvāt papildēdienu, saglabājot zīdīšanu ar krūti. Šobrīd Pasaules Veselības organizācijas vadlīnijas paredz, ka piebarošanu nevajadzētu uzsākt agrāk par mazuļa sešu mēnešu vecumu. Viss notiek pakāpeniski, ar dažām tējkarotītēm sākumā, tikai vēlāk aizstājot vienu veselu ēdienreizi.
Lai arī bērniņam ir interese par jauno ēdienu, ziņkārība par jauno procesu var beigties tad, kad vecāki sāk piedāvāt jauno ēdienu kā regulāru papilduzturu. Adaptācijas laiks, kamēr bērns iemācās jaunās konsistences ēdienu sagaršot un norīt, ir aptuveni divi mēneši.
Pētījumi liecina, ka, piedāvājot jaunu ēdienu vairākas reizes ik pēc pāris dienām, var gūt zināmus panākumus.  Sens teiciens, ko iecienījuši bērnu ārsti, runājot par jauna ēdiena “akceptēšanu”, vēsta: septiņas lietas — labas lietas. 
Lai, uzsākot piebarošanu, mazinātu aizrīšanās risku, bērnam jāmāk noturēt muguru, kā arī jāspēj stabili noturēt nelielus priekšmetus. 


Kā to paveikt
Pirmo reizi dodot mazulim jaunu ēdienu, vispirms piedāvājiet viņam vienu vai divas karotītes vai arī ļaujiet viņam pašam to paņemt. Pašlaik populāra metode ir bērna vadīta ēšana, proti, mazais pats drīkst paņemt gabaliņu tvaicēta dārzeņa un ielikt to sev mutē.
Ja reakcija uz jauno produktu ir noraidoša — pārtrauciet. Kādu laiku nogaidiet un piedāvājiet to atkal pēc pāris dienām. Ja spiedīsiet bērnam ēst, viņš vēlāk izrādīs protestu ne tikai pret šo, bet arī pret daudziem citiem ēdieniem. Šobrīd vislabākā taktika ir “pamēģināt”.  Droši var mazulim dot cietus ēdiena gabalus, ko viņš var paņemt rokā, bet vēl nevar nokosties, – sausiņu, viegli satveramus gaļas, siera, augļu un dārzeņu gabaliņus. Vispirms viņš tos sūkā, tad „košļā” ar smaganām un beidzot, kad parādās pirmie zobi, sakož. Košļāt bērni iemācās aptuveni 11 mēnešu vecumā.
Pūles būs tā vērtas. Pētījumi liecina, ka vēlme izmēģināt jaunus produktus un daudzveidīga ēdienkarte vēlāk dzīvē nodrošina veselīgākus ēšanas paradumus.
 

Noderīgs padoms:
Bērni labprātāk izmēģina jaunus ēdienus, ja redz, ka tos ēd arī pieaugušie un citi pazīstami bērni. Tādēļ, ja jūs raucat degunu, redzot uz šķīvja spinātus, neceriet tos iedabūt mazuļa vēderā. Veselīgi ēšanas paradumi ir svarīgi visai ģimenei, tādēļ ēdiet dārzeņus, augļus un pilngraudu produktus.

Apmēram līdz pusotra gada vecumam mazulis ir atvērts nogaršot dažādas garšas, pēc tam viņš kļūst konservatīvs - izvēlas tos produktus, kas viņam ir iegaršojušies. 
 

Reklāma
Reklāma

Avots: Pampers.com