Pirmā karotīte mazulim - no sudraba. Vai piemērota ikdienas lietošanai?

Jau kopš seniem laikiem pastāv tradīcija zīdainītim uz pirmo zobiņu dāvināt sudraba karotīti. Kāpēc? Pirmkārt, līdz ar zobiņiem bērns sāk lietot galda piederumus. Otrkārt, sudrabs ir vērtīgs kā cēlmetāls, treškārt, mēs visi esam dzirdējuši par sudraba antibakteriālajām īpašībām. 
Sena tradīcija - dāvināt jaundzimušajam sudraba karotīti.

FOTO: Shutterstock.com

Sena tradīcija - dāvināt jaundzimušajam sudraba karotīti.


Sudrabs ūdenim un pienam neļauj bojāties (to jonizē), iznīcina simtiem baktēriju (sudraba fani apgalvo, ka aptur 650 baktēriju un sēnīšu veidu, bet zinātnieki atzinuši, ka tikai vairākus desmitus veidu). Cilvēki, kas lietojuši savu sudraba karotīti visu dzīvi, atzina, ka tā patiešām tiek apēsta — nodilst. Bet tāda sudraba porcija ir nieks, salīdzinot ar mūsdienu veselīguma bumu — koloidālo sudrabu jeb destilēta ūdens šķīdumu, kas darbojas kā antibiotiķis ar dziednieciskām īpašībām. 
 

Sudraba apjūsmotāju opozicionāri uzskata, ka nevajag pārspīlēt ar šo metālu, jo tas tomēr pieder pie smago metālu grupas. Tam ir tendence laika gaitā uzkrāties organismā. 

Sudrabs ir nepieciešams iekšējās sekrēcijas dziedzeru darbībai, aknām, nierēm, kaulu un galvas smadzenēm un vielmaiņai. Taču nevajag arī pārdozēt. 

Lai arī sudrabs organismā neuzkrājas ne no ūdenī iemestas sudraba monētas un galda piederumiem, maziem bērniem ēdienu nevajadzētu gatavot uz sudraba bāzes un sudraba piederumus lietot ikdienā. 
 

Oksfordas universitātes eksperimentālās psiholoģijas departaments veica eksperimentu ar dažādā materiāla ēdamrīkiem un ēdienu garšu. Tika pierādīts, ka, ēdot ar sudraba karotīti, jogurts eksperimenta dalībniekiem šķita garšīgāks un krēmīgāks.  Bet ēdot no baltās plastmasas karotes, jogurts licies sladāks. 
 

Citu metālu karotes: 
Ja izmanto alumīnija tējkarotes  ēšanai, tās nav kaitīgas. Alumīnijs ir kaitīgs, oksidējoties, tas notiek, ja alumīnijs saskaras ar skābu vai sāļu ēdienu. Alumīnija traukos šādus produktus uzglabāt nedrīkst. Tajos nevajadzētu turēt arī ūdeni un pienu. 

Reklāma
Reklāma

Nerūsējošā tērauda karotes tiek uzskatītas par pilnīgi nekaitīgām, lai arī šis materiāls satur niķeli niecīgās devās. Skeptiskākie zinātnieki gan piebilst, ka nerūsējošā tērauda ietekme uz cilvēka organismu ir maz izpētīta. 

 

No žurnāla "Ko ārsti mums nestāsta"