Kā pareizi pārbaudīt krūtis? VIDEO

Statistika liecina, ka 1 no 9 sievietēm dzīves laikā tiek atklāts krūts vēzis, tāpēc ir ļoti svarīgi krūtis pārbaudīt, jo laicīga diagnostika var izglābt dzīvību. Kā pareizi pārbaudīt krūtis?

Vislabākais laiks, lai pārbaudītu krūtis, ir apmēram nedēļu pēc mēnešreizēm.

FOTO: Shutterstock.com

Vislabākais laiks, lai pārbaudītu krūtis, ir apmēram nedēļu pēc mēnešreizēm.


Sieviešu krūšu forma, izmērs un jūtīgums var mainīties dzīves laikā, tāpat izmaiņas tiek novērotas menstruālā cikla fāzēs. Tādēļ ir svarīgi pārbaudīt savas krūtis katru mēnesi apmēram vienā un tajā pašā laikā, tādā veidā tu vari rūpīgāk sekot līdzi izmaiņām, ja tādas ir. Vislabākais laiks, lai pārbaudītu krūtis, ir apmēram nedēļu pēc mēnešreizēm.


Nostājies pretī spogulim, pacel abas rokas augšā. Krūtis mēdz būt asimteriskas, bet pievērs uzmanību tieši fiziskām izmaiņām. Varbūt vien krūts ir palikusi lielāka, varbūt tā ir noslīdējusi vai citas redzamas izmaiņas.

 

Jāpievērš uzmanību krūšu galiem - varbūt tie izskatās citādāk, varbūt krūšu gali ir ievirzījušies uz iekšu, varbūt uz krūšu galiem ir redzamas kreveles, varbūt no krūšu galiem izdalās šķidrums, vai krūšu gali ir uzpampuši. Ir svarīgi arī saprast, kā tavas krūtis jūtas - vai tu izjūti patstāvīgas sāpes vai diskomfortu. 


Nolaid rokas, uzliec rokas uz gurniem un pavirzi elkoņus uz atpakaļu, un veic iepriekšminētās pārbaudes.

 

Krūšu pārbaude var notikt gan stāvus, gan guļus pozīcijā. Sāc pārbaudi ar krūšu augšējo daļu, virs krūšu galiņa. Izmanto plaukstu (3 vai 4 pirkstus), un maigi veic apļveida kustības, līdz ir iztaustīta visa krūts. Jāmeklē jebkādi sabiezējumi vai bumbuļi krūtīs. Pārliecinies, ka esi pārbaudījusi visu krūti. Kad esi pārbaudījusi krūtis, pārbaudi arī padušu rajonu.



Ja tu atklāj aizdomīgu bumbuli vai sabiezējumu, nekavējoties pieraksties pie ārsta. Tikai nevajag krist panikā, 9 no 10 sabiezējumiem pēc pārbaudes izrādās nekaitīgi, tomēr ir ļoti svarīgi to pārbaudīt. Ja tomēr sabiezējums izrādās krūts vēzis, tad laicīga diagnoze un ārstēšana var apturēt vēža izplatību.

Reklāma
Reklāma

 

Arī vīriešiem vajadzētu pārbaudīt savas krūtis, jo arī vīriešiem ir krūšu audi. 

 

Skaties VIDEO, kā pareizi pārbaudīt krūtis

 

Rakstu publicēšanai sagatavojusi Ita Petrika, speciāli mammamuntetiem.lv