Cik cm augstos apavos drīkst staigāt, lai nesāpētu mugura

Augstpapēžu kurpēs ikvienai sievietei gribas iztaisnot muguru un sajusties īpašākai, taču, vai zināt, cik augstos papēžos drīkst staigāt, lai mugura nesāpētu?

Izvēloties augstpapēžu kurpes, pamēri savas pēdas garumu. Papēžiem vēlams būt vien desmitai daļai no pēdas garuma.

FOTO: Mārtiņš Garais, http://garais.lv/

Izvēloties augstpapēžu kurpes, pamēri savas pēdas garumu. Papēžiem vēlams būt vien desmitai daļai no pēdas garuma.

 

 

Muguras sāpes ir viens no biežākajiem ārsta apmeklējuma un darba nespējas iemesliem. Izrādās - līdz 80% cilvēku vismaz reizi dzīvē ir izjutuši, kā tas ir, ja sāp mugura. Visbiežāk cilvēki sūdzas par sāpēm muguras lejas daļā. Aptuveni 33% gadījumu akūtas muguras sāpes kļūst par hroniskām.

 

Muguras sāpes var būt asas, pēkšņas, arī pārejošas vai ilgstošas. Akūtas sāpes var izraisīt nepareiza smagumu celšana, gulēšana uz nepiemērota matrača, spilvena. Sāpes var izraisīt arī slikta darba poza, ilgstošs sēdošs vai ilgstošs stāvošs darbs. Arī stress, emocionālas problēmas, muskuļu pārpūle, palielināts ķermeņa svars, iekšējo orgānu slimības, fiziska pārslodze vai fizisku aktivitāšu trūkums var novest pie muguras sāpēm. 

 

Lai mugura nesāpētu, tādas ikdienas darbības kā gulēšana, sēdēšana, dažādu lietu celšana, pat ģērbšanās ir jāveic pareizi, proti, ar taisnu muguru.

 

Dāmām noteikti jāpadomā par savu apavu papēžu augstumu - tam jābūt aptuveni 1/10 daļai no pēdas garuma. Piemēram, ja pēda ir 25 centimetru gara, tad papēža augstums, kas nekaitēs mugurai, ir aptuveni 2,5 centimetru.

 

Reklāma
Reklāma

Muguras sāpes, kas parādījušās pirmo reizi, visbiežāk pāriet pašas no sevis. Tomēr, ja tās ilgst vairāk nekā 2 nedēļas, noteikti jāmeklē ārsta palīdzība. Ārsta apmeklējums ir obligāts, ja mugura sāp pēc kāda kritiena, traumas, ja sāpes nepāriet arī pēc ārsta norādījumu ievērošanas. Arī roku, kāju vājums, nespēks, tirpšana, augsta temperatūra, drudzis, dažādu simptomu pastiprināšanās kopā ar muguras sāpēm norāda, ka vajadzīga speciālista palīdzība. Vispirms vajadzētu doties pie ģimenes ārsta, kurš zina pacienta slimības vēsturi un spēs ieteikt nepieciešamos speciālistus, kā arī nosūtīs uz nepieciešamajiem papildu izmeklējumiem. 

 

Lai neapjuktu lielajā pieejamo speciālistu, kuri ikdienā strādā ar muguras sāpju problēmām, klāstā (vertebrologs, algologs, neirologs, psihoterapeits, fizioterapeits un citi speciālisti), lasiet skaidrojumu mājas lapas www.MSDpacientiem.lv sadaļā par muguras sāpēm. Muguras sāpju sadaļā ir gan informācija par muguras sāpju iemesliem, veidiem un profilaksi, gan arī padomi, kā rīkoties muguras sāpju gadījumos, un vingrojumi pacientiem pēc mugurkaula operācijas.

 

Mājas lapā www.MSDpacientiem.lv pieejama plaša informācija pacientiem par dažādām veselības problēmām – ne tikai par muguras sāpēm, bet arī par cukura diabētu, locītavu sāpēm, zobu sāpēm u.c.  

 

Materiāls tapis sadarbībā ar sabiedrisko attiecību kompāniju "Divi gani".