Sakopjam rokas pēc lieliem dārza un tīrīšanas darbiem

Apkopojam padomus, kā savest rokas kārtībā pirms ballītes, un stāstam, kā par rokām rūpēties ikdienā!

Sakopjam rokas pēc lieliem dārza un tīrīšanas darbiem

FOTO: Shutterstock.com

Ātrās receptes

Tīrīšana ar birstīti. 

Tiešām, nereti gadās, ka rokas un nagi ir jāsakopj īsā laikā. Tā uzreiz perfektu rezultātu neizdosies panākt, tomēr kaut ko lietas labā darīt var. Pēc dārza vai remontēšanas darbiem, kad zem nagiem pakļuvuši netīrumi, daudzas ņem kaut ko asu un kasa netīrumus ārā. Tomēr tas nav pareizi. Tam ir domātas birstītes: samitrini birstīti ar ziepjūdeni un tādā veidā tīri nagus. Ar asiem priekšmetiem bakstot netīrumus no nagiem, pirmkārt, var savainot naga guļu zem naga, kura paliek zigzagveidīga un vairs neatgūst normālu formu.

Citronu sula. 

Lai nagi atgūtu baltumu, vienkāršākais līdzeklis, ar kuru var balināt nagus, ir citronu sula. Paņem citrona šķēli un paturi uz nagiem kādu brīdi. Pēc tam paņem birstīti, kaut vai parasto zobu birstīti (vēlams mīksto), un rūpīgi izmazgā.

Kafijas biezumi. 

Tā kā nereti svarīgs ir ātrs rezultāts, mājas apstākļos to nodrošina kafijas biezumi roku ādas atmirušo daļu nolobīšanai. Kafijas eļļa vienlaikus arī mīkstina un baro ādu. Pēc šādas procedūras ieteicams lietot krēmu, kura sastāvā ir kalogēns.

Olas-olīveļļas maska. 

Vienu olas dzeltenumu samaisa ar olīveļļu un dažiem citrona sulas pilieniem. Uzliek rokām un tur 10 minūtes, tad nomazgā, nosusini un sasmērē ar krēmu.

Glicerīna maska. 

Glicerīnu, kuru var nopirkt aptiekā, sajauc ar citrona sulu vai nedaudz citronskābes. Uzliec rokām turi 10 minūtes, tad nomazgā, nosusini un sasmērē ar krēmu.

Mitrināšana ar eļļām.

 Labi mitrinātāji ir avokado un mandeļu eļļa, kas palīdz saglabāt mitrumu ādas šūnās un novērš mazu grumbiņu veidošanos. Ieteicams pamēģināt eļļas manikīru, kur ūdens vietā tiek ņemta silta aprikožu vai rīcineļļa, kas lieliski nostiprina un baro nagus.

Parafīna vanniņas.

Viena no vislabākajām procedūrām rokām ir parafīna vanniņas, kas skaistumkopšanā tiek izmantotas jau sen. Parafīns lieliski iesūcas  gan ādas virsējos, gan dziļākajos slāņos, mitrinot un barojot tos. Šī procedūra ir īpaši iedarbīga, ja sūdzies par sausu roku ādu vai sasprēgājušu naga valnīti. Lai attīrītu ādu no atmiršajām šūnām un sagatavotu to parafīna procedūrai, pirms tam rūpīgi jāveic manikīrs un roku pīlings. Rezultāts ir acīmredzams – uzlabojas ādas tonis un virskārta. Pēc parafīna procedūras veicama intensīva masāža.

 

Tā kā nereti svarīgs ir ātrs rezultāts, mājas apstākļos to nodrošina kafijas biezumi roku ādas atmirušo daļu nolobīšanai.

 

Regulāra kopšana

Tomēr, lai ātrās receptes tiešām darbotos, rokas ir jākopj regulāri. Līdzīgi kā māja — ja nebūs stabilu pamatu, skaistās sienas diez ko ilgi neturēsies. Piedomāšana katru dienu pie nagu un roku kopšanas ar vienkāršiem līdzekļiem neprasa daudz laika. Tāpat, lai rokas būtu koptas, nav obligāti jāapmeklē dārgi saloni un jāizmanto dažādi dārgi līdzekļi. Viss var būt daudz vienkāršāk.

 

Reklāma
Reklāma

Vitamīni un minerāli. 

Veseliem nagiem nepieciešami pietiekami daudz vitamīni un minerāli, īpaši: E vitamīni, B grupas vitamīni, jods un cinks. Tāpat uzturā jālieto pietiekami daudz ūdens, jo tā trūkums organismā veicina naga atslāņošanos. Runājot par „nagu ziedēšanu”, viens no to rašanās iemesliem ir naga plāksnītes trauma. Trieciens pa naga plāksni var izveidot gaisa kabatu, kura izpaužas kā balts plankums. Baltie plankumi nenorāda uz kalcija deficītu organismā.

 

Atbrīvošanās no kutikulas. 

Kutikulas noņemšanai lieto komplektu, kurā iekļauj līdzekli, lai atmiekšķētu kutikulu un eļļu kutikulai. Ar tāda komplekta palīdzību var viegli veikt manikīru mājas apstākļos. Jāuzklāj atmiekšķējošs līdzeklis uz 2 minūtēm, pēc tam atbīda ādiņu ar vates tampona palīdzību un beigās uzklāj eļļu kutikulai.

 

Eļļas lietošana. 

Nav obligāti jāpērk dārgas speciālās eļļas, vari droši izmantot parasto saulespuķu vai olīveļļu, ko ar vates tamponu uzzied uz ienadžiem katru vakaru tieši pirms gulētiešanas. Eļļa nagiem ir labāka par krēmu, jo tā iesūcas lēni, tādēļ tā vairāk mīkstina ienadžus. Eļļa ne tikai baro un mitrina naga struktūru, bet arī veicina nagu augšanu un palīdz tos saglabāt stiprus un veselīgus. 

 

Kad gatavojies veikt mājas uzkopšanas darbus, iepriekš nolako nagus ar caurspīdīgo, ārstniecisko nagu laku, jo tad nags būs nedaudz pasargāts no ķīmijas ietekmes.

 

Krēmi ikdienā. 

Smērē rokas ar krēmu pēc katras roku mazgāšanas reizes. Vērts pa krēma tūbiņai nolikt visur, kur ir pierasts mazgāt rokas, vannas istabā, virtuvē, kā arī ņemt krēma tūbiņu līdzi uz darbu. Lai nodrošinātu efektīvu krēma iedarbību, būtiski ir veikt regulāru roku pīlingu un atbrīvot ādu no atmirušajām šūnām. Veic roku pīlingu pirms ikvienas procedūras, tas nogludinās ādas raupjumu un mitrinās rokas, padarot tās maigas un gludas. Arī pirms gulētiešanas vienmēr sasmērē rokas ar barojošu krēmu rokām. Katra krēma darbība būs spēcīgāka, ja uz nakti rokām uzvilksi frotē vai kokvilnas cimdiņus.

 

Gumijas cimdi.

 Viens no galvenajiem nagu ienaidniekiem ir dažāda sadzīves ķīmija. Tās rezultātā dažkārt parādās nepatīkami, niezoši, alerģiski izsitumi. Lai no tā izvairītos, lieto gumijas cimdus, veicot visus mājas darbus — mazgājot grīdas, mazgājot traukus, tīrot dārzeņus.

 

Lakas uzklāšana.

 Ja tev nepatīk strādāt ar cimdiem, tad noteikti vajadzētu izmantot ārstnieciskās nagu lakas. Kad gatavojies veikt mājas uzkopšanas darbus, iepriekš nolako nagus ar caurspīdīgo, ārstniecisko nagu laku, jo tad nags būs nedaudz pasargāts no ķīmijas ietekmes. Arī pēc naga attīrīšanas, var uzklāt bezkrāsainu bāzi un laku. Sievietēm ar gaišu ādu izcili piestāvēs mirgojošas nokrāsas, tumšādainajām – zemju nokrāsas un siltas krāsas, tādas kā: dziļi sarkans, plūmju un lillā.

 

Pareizs garums. 

Naga garumam nav jābūt pārāk īsam, jo tas traumē ādu, padara vienkāršāku baktēriju un sēnīšu iekļūšanu zem nagiem. Pārāk gari nagi prasa lielāku kopšanu un vairāk pakļauti mehāniskiem bojājumiem, viegli var aizķerties un nolūzt.