Caureja zīdainim, rīcības plāns vecākiem

Šķidra un bieža vēdera izeja zīdainim vēl nebūt nenozīmē, ka mazajam cilvēkam piemetusies caureja un likstu jāsteidz risināt. Kā saka bērnu infektoloģe, pediatre Gunta Laizāne, vecākiem jābūt vērīgiem un jāpamana, vai tiešām notikusi atkāpe no ierastās normas, jo – kas vienam vēdera problēmas, citam ir ikdiena.
  • Sigita Āboltiņa

    Sigita Āboltiņa

    “Mammamuntetiem.lv” redaktore

  • Gunta Laizāne

    Gunta Laizāne

    Pediatre, infektoloģe

Atceries, ka jaundzimušajam šķidra un bieža vēdera izeja ir norma.

FOTO:

Atceries, ka jaundzimušajam šķidra un bieža vēdera izeja ir norma.

Diareja jeb caureja ir vēdera izejas traucējumi, kas katrā vecumposmā var būt atšķirīgi, turklāt, kā norāda speciāliste, runa nav tikai par vēdera izejas konsistenci. Piemēram, jaundzimušajam šķidra un bieža vēdera izeja ir norma, turpretī pusotru gadu vecam bērnam analoga situācija jau būs problēma.

 

Cik bieži kakāt ir normāli 

Nav tādas vienotas tabulas, pēc kuras varētu vadīties un redzēt, vai vēdera izejas biežums noteiktā vecumposmā atbilst kādām normām. 

 

Jaundzimušais pirmajā mēnesī parasti ēd brīvā režīmā, un viņam vēdera izeja var būt pēc katras barošanas reizes – ik pa divām stundām. Par normu uzskatāma arī vēdera izeja reizi nedēļā, tas tikai liecina, ka viss mammas pieniņš, ko mazais apēdis, absorbējies no zarnu trakta un atkritumvielu, ko izvadīt no organisma kakāšanas ceļā, nav. 
 

“Ja vien vēdera izejai klāt nav patoloģisku piejaukumu, kā, piemēram, asinis, vai citas  izmaiņas, tad zīdainim, kurš ēd mammas pienu, šādas galējības vēdera izejas intervālos uztveramas kā norma,” vēlreiz uzsver Gunta Laizāne.

 

Kā zināt, ka tomēr labi nav?

Atkāpe no normas – tie ir atslēgas vārdi, kas palīdzēs saprast, ka mazajam cilvēkam gadījušās kādas problēmas ar puncīti. Turklāt mazi bērni parasti pavēsta vecākiem par savu diskomfortu vai slikto pašsajūtu ar raudāšanu. 

Piemēram, vēdervīrusa gadījumā vai tad, ja apēsts kas nelāgs, ar ko zīdaiņa zarnu trakts īsti netiek galā, visbiežāk bērnam sāpēs vēders, var būt paaugstināta ķermeņa temperatūra, dažkārt pievienojas piena atgrūšana, vemšana, fēcēs var būt asins piejaukums utt.

 

Atceries! 

Kamēr bērns ēd tikai mammas pienu, vēdera izejas krāsa nav indikācija, lai pateiktu, ir vai nav mazajam kādas vēdera problēmas. Fermentatīvās reakcijas, kas notiek gan mammas, gan bērna zarnu traktā, var radīt fēču krāsas un konsistences izmaiņas, kas nebūt nav saistītas ar kādu slimību. Tie var būt pārejoši funkcionāli traucējumi zarnu traktā, kas bērnam nerada nekādu diskomforta sajūtu. Turpretī slimība noteikti izpaudīsies roku rokā ar vēdersāpēm vai citām nepatīkamām sajūtām, piemēram, vēdera pūšanos.


3 biežākie vēdera izejas problēmu iemesli

  1. Jaundzimušā periodā visbiežāk bērna zarnu trakts sadumpojas tad, kad mamma ir kritusi kārdinājumā un ēdusi pārmēru daudz kādu produktu grupu vai kāds no ģimenes atnesis slimību, piemēram, vēdervīrusu. 
  2. Šķidra vēdera izeja var būt arī kā pastarpināts simptoms kādai nepilnvērtībai – anatomiskiem attīstības traucējumiem vai traucētai orgānu sistēmu funkciju darbībai.
  3. Biežākais caurejas iemesls zīdaiņa vecumā ir periods, kad organismā nešķeļas piena cukurs un zarnu traktā notiek pastiprināta rūgšana. Tāpat pierašana pie ēšanas vai mākslīgā piena maisījuma, ja tāds nepieciešams. Savukārt mazliet vēlāk vēdera izejas problēmas var rasties, uzsākot dot bērnam piebarojumu, tāpēc iepazīstināt ar jauniem produktiem jāsāk ļoti uzmanīgi, pakāpeniski un pavisam mazās devās, kā to paredz rekomendācijas. Protams, ka ģimenes locekļu atnestajām slimībām ir sava vieta periodā, kad bērniņš nav sociāli aktīvs. 
     

Ko darīt, ja caureja tomēr ir?

Pirmais un galvenais nosacījums – neuztraukties! Kā saka daktere, vecākiem bez lieka satraukuma jāizvērtē situācija. 

Reklāma
Reklāma

Ja ir kādas pazīmes, kas liecina, ka mazulim ir ļoti slikti – sāp vēders, ir paaugstināta temperatūra virs 38 grādiem, vemšana, vēdera izeja ar asins piejaukumu vai mazais kļuvis apātisks –, tad nekavējoties jāsazinās ar ģimenes ārstu vai pediatru, kura uzraudzībā ir bērns. 

 


 

Savukārt, ja ir tikai izmainīta vēdera izejas konsistence vai kakāšana kļuvusi biežāka, jāsāk ar izvērtējumiem – ja bērns ēd tikai mammas pienu, tad jāpadomā, ko tieši mamma ēdusi. Varbūt uzturā iekļauts kas tāds, kas iepriekš nav ēsts, un tāpēc arī zīdaiņa zarnu trakts neatpazīst šīs vielas, kuras nonākušas mammas pienā, vai arī par daudz ēstas kādas lietas, kas ir grūtāk pārstrādājamas bērna puncim. 
 

Ja tomēr ir sajūta, ka mazajam sāp vēderiņš, bet īsti nevar saprast, vai tas ir mammas ēšanas rezultāts vai tomēr kāda slimība, arī tad jāvaicā padoms bērnu uzraugošajam ārstam.

 

  • Produkti – zīdainim, kurš pārtiek tikai no mammas piena vai mākslīgā piena maisījuma, ēšanas režīms nav jāmaina. Savukārt tiem bērniem, kas jau saņem piebarojumu, ieteicams ēst termiski apstrādātus produktus, izvairīties no pārliekas piena produktu lietošanas, svaigu augļu un dārzeņu pārmērīgas ēšanas, kamēr zarnu trakts atkal nostabilizējas un puncis strādā kā nākas.  
  • Ūdens – jādod papildus dzert tiem bērniem, kas jau ēd piebarojumu, savukārt ekskluzīvi zīdītiem mazuļiem biežāk piedāvā krūti. Tas ne tikai ļaus bērniņam padzerties, bet arī palīdzēs viņam nomierināties.
  • Medikamenti – zīdaiņa vecumā bez īpašām ārsta norādēm medikamentus nedod, arī tā sauktos komforta grupas līdzekļus ne. Pat šķietami vienkāršā, parastā oglīte jeb aktivētā ogle zīdaiņa vecumā nav akceptējams līdzeklis pret caureju – gan tāpēc, ka pastāv liels aizrīšanās risks, ja to smalcina un, piemēram, pievieno pienam, gan arī tāpēc, ka tā nedos absolūti nekādu labumu. Lai aktivētā ogle palīdzētu, ir jāapēd liels daudzums šī līdzekļa, kas zīdaiņa vecumā vienkārši nav iespējams.

 

Svarīgi!

Ja šķidrā vēdera izeja kļūst arvien biežāka, šķidrāka un kopējais dienu skaits pārsniedz nedēļu vai sliktākā gadījumā – 14 dienas vai ja parādās asins piejaukums, tas ir trauksmes signāls, ka obligāti jāmeklē ārsts!

 

Un kā ar labajām baktērijām – dot vai nedot? 

Probiotikas pieskaitāmas komforta grupas līdzekļiem, un par tām var domāt tad, ja zīdaiņa uzturā jau iekļauts piebarojums. Svarīgi gan zināt, ka ne visas baktērijas ir vienādi noderīgas. 

Klīniskie pētījumi pierādījuši, ka vēdera vīrusu gadījumā lietderīgas ir Saccharomyces boulardis, Lactobacillus GG, Lactobacillus reuteri. “Pārējām ticamu pētījumu nav,” uzsver ārste un piebilst: “Bērniem rekomendējam probiotikas tikai infekcijas gadījumā un vienīgi tās probiotiskās kultūras, par kuru efektivitāti ir pierādījumi.”

Savukārt zīdaiņiem, kuri ēd tikai mammas pienu, nekādas probiotikas nav vajadzīgas, jo “viņi ar mammas pienu saņem visu, kas organismam nepieciešams, izņemot D vitamīnu”.


Mānīgā “problēma”

Gadās, kad vecāki satraukti meklē ārstu palīdzību, jo “bērna kaka ir gļotaina vai tajā ieraudzītas asins stīdziņas vai tārpi”.  

Ja vien mazajam nav nekādu pazīmju par sliktu pašsajūtu, pirms došanās pie ārsta, ieteicams izvērtēt, ko bērns ēdis.

Piemēram, aizdomīgus, it kā gļotainus piejaukumus fēcēs var radīt banānu gabaliņi, mellenes, savukārt apēstas bietes var būt par iemeslu “asins stīdziņām”, kuru patiesībā nemaz nav, bet aizdomīgo tārpiņu iemesls var būt pirms tam ēsts banāns. Vēdera izejas krāsu un konsistenci bieži maina arī žāvētas plūmes.

Saistītie raksti